تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۴:۴۲

تهران - يك مقام مسوول در ستاد مبارزه با مواد مخدر چندي پيش اعلام كرد كه شيشه دومين ماده پرمصرف بعد از ترياك در كشور بوده و مصرف اين ماده مخدر بويژه در بين جوانان نگران كننده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا ، باورهای غلط، تبلیغات شبكه های ماهواره ای، استفاده از القاب ، نام های شیك و تبلیغ اینكه این مواد باعث لاغری، چاقی و یا افزایش میل و توان جنسی می شود ، از مهمترین دلایل افزایش میزان مصرف شیشه در كشور است.

تحقیقات جدید ستاد مبارزه با مواد مخدر نشان می دهد یك میلیون و 325 هزار نفر در كشور به مصرف دائمی و تفننی مواد مخدر اعتیاد دارند ، اما آماری از میزان مصرف كنندگان شیشه اعلام نشده است.

پژوهشگران حوزه اعتیاد، یكی از مهمترین دلایل افزایش مصرف شیشه در كشور را قیمت پایین ، دسترسی آسان به این مواد و راحت تر مصرف كردن آن بیان می كنند.

به گفته آنان ، قیمت این ماده مخدر درسال های اخیر به شدت كاهش یافته ودرعوض قیمت برخی دیگر از انواع مواد مخدر همچون تریاك بیشتر شده؛ یعنی قاچاقچیان مواد مخدر در این مدت با افزایش قیمت مواد مخدر سنتی و ارزان تر كردن مواد مخدر صنعتی،‌ قصد داشتند الگوی مصرف مواد مخدر را تغییر بدهند كه در این زمینه نیز موفق بوده اند.

' حامد اختیاری 'عضو سازمان علوم روانشناختی و پژوهشگر حوزه اعتیاد در این زمینه به خبرنگار ما گفت : مصرف شیشه از حدود پنج سال قبل در بازار مصرف مواد مخدر ایران معرفی شده كه روز به روز در حال افزایش است.

وی افزود: شیشه یا مت آمفتامین كریستال شده یك ماده شیمیایی با ساختاری نسبتا ساده است كه پس از مصرف به صورت تدخینی ، خوراكی و تزریقی به سرعت وارد مغز انسان می شود و با تاثیر بر بخش های لذت و انگیزش موجب احساس سرخوشی می شود.

این درمانگر اعتیاد اظهار داشت :توان اعتیاد زایی، تخریب عصبی و تاثیرات رفتاری این ماده مخدر به مراتب فراتر از مواد محركی مانند كوكائین یا اكستازی است.

اختیاری ادامه داد: سوابق تاریخی مربوط به مصرف مواد مخدر افیونی در كشور ما به قرن ها باز می گردد ، براین اساس علائم اعتیاد به این مواد وعوارض مصرف آنها برای بسیاری از افراد جامعه تا حدودی مشخص است.

وی با بیان اینكه شیشه ماده ای نوظهور است و اطلاعات بسیار كمی در سطح جامعه درباره آن وجود دارد، گفت : بیماران بسیاری به مراكز درمانی مراجعه می كنند كه در بررسی بیان می كنند شیشه اصلا اعتیاد ندارد و آن را با هدف كاهش وزن و یا افزایش توان مطالعه بویژه میان دانشجویان استفاده می كنند كه این نشانه های بی اطلاعی گسترده مردم از ماده ویران كننده شیشه است.

*** تولید داخلی شیشه و كاهش قیمت روزانه آن در كشور

این درمانگر اعتیاد با اشاره به اینكه ، شیشه عموما دركیسه های كوچك پلاستیكی بصورت بلورهای كوچك (شبیه شكر) یا كمی بزرگتر (شبیه ذرات زاج سفید) به فروش می رسد، گفت : مقدار ماده موثر فروخته شده در هر بسته حدود یك دهم گرم یا اصطلاحا یك سوت است و تولید شیشه در داخل كشور علاوه بر كاهش قیمت این ماده ، تلاش برای بستن مرزها و اقدامات نظامی در این حوزه را تا حدود زیادی بی تاثیر خواهد كرد.

***نبود رقیب جدی مانند كوكائین برای كنترل بازار مصرف شیشه در ایران

اختیاری افزود: شیشه از سالهای قبل در بازارمواد اعتیادآور كشورهایی مانند آمریكا حضور چشمگیر داشت اما با توجه به اینكه در این كشورمتوجه شدند ، آثار و عوارض شیشه تخریب كننده و نابودگر است ، كوكائین را جایگزین آن كردند.

وی اظهار داشت : كوكائین یك داروی محرك قوی است كه بصورت سنتی در كشورهایی مانند آمریكا حضور فعال دارد و این ماده اگر چه خاصیت اعتیاد زایی و عوارض بالایی به همراه دارد اما توان تخریب آن بسیار پایین تر از شیشه است.

این درمانگر اعتیاد تصریح كرد:اما در ایران شیشه تقریبا سوار یكه تاز بازارمواد محرك است و این بدترین گزینه این بازار، به سرعت مشغول گسترش قلمرو و تاثیر خود در كشور شده است .

***تاثیرات قابل توجه رفتاری و ایجاد اختلالات روانپزشكی مانند پرخاشگری و حملات جنون در اثر مصرف شیشه

به گفته اختیاری ، مصرف شیشه به علت خاصیت محرك رفتاری و تخریب كنندگی عصبی آن بر خلات مواد دیگر اعتیادآور به سرعت موجب بروزاختلالات روانپزشكی مانند وضعیت جنون، پرخاشگری وغیره می شود و در حال حاضر بسیاری از بیماران بستری شده در بیمارستانهای روانپزشكی كشور دچار مصرف شیشه هستند.

وی افزود: همچنین در سال های آینده باید منتظر بود بسیاری از مشكلات روانپزشكی و رفتارهای مجرمانه در كشور مرتبط با مصرف شیشه و حتی در تصادفات رانندگی و تجاوز جنسی نیز چشمگیر باشد.

اختیاری در پایان تصریح كرد: اگر چه فرصتهای زیادی تاكنون برای پیشگیری از اعتیاد مردم بویژه جوانان به شیشه از دست رفته ، اما مداخلات جدی سیاست گذاران و مدیران ارشد اجرایی كشور می تواند از گسترش این سیل بنیان برافكن جلوگیری كند.

اجتمام (5)**9022/1647