تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۹

برلين - درحالي كه اعتراض ها و انتقادات شخصيت هاي سياسي، احزاب،صلح طلبان و همچنين افكار عمومي نسبت به صادرات تسليحاتي آلمان به مناطق بحراني جهان از جمله خاورميانه همچنان رو به افزايش است،دولت ائتلافي آنگلا مركل همچنان به پنهان كاري در اين زمينه و عدم پاسخگويي ادامه مي دهد.

به گزارش ایرنا،با انتشار اخبار و گزارش ها از معامله تسلیحاتی جدید آلمان با دولت آل سعود،دولت این كشور قصد دارد با ادامه پنهان كاری های خود و خودداری از ارائه هرگونه توضیح در این زمینه،معاملات تسلیحاتی از جمله فروش احتمالی قایق‌های گشتی به عربستان سعودی را كماكان مخفی نگه دارد.

'اشتفن زایبرت'سخنگوی دولت آلمان در توجیه این رفتار گفت كه این سنت دیرینه دولت‌های مختلف در كشور بوده و این درحالی است كه حزب سبزها و طرفداران صلح بین‌المللی ،همواره دولت سیاه- زرد آنگلا مركل،رابه توسعه صادرات تسلیحاتی حساس به كشورهای بحرانی متهم می كنند.

'بیلد ام زونتاگ' یكشنبه گذشته گزارش داد كه عربستان سعودی در ادامه خریدهای تسیلحاتی و تلاش برای تجهیز خود به جنگ افزارهای پیشرفته،قصد دارد از آلمان قایق‌های گشتی به قیمت هر یك بین 10 تا 25 میلیون یورو - به قیمت كلی 5/1 میلیارد یورو - خریداری كند.

بر اساس گزارش رسانه های آلمانی، نظر شورای امنیت فدرال آلمان به عنوان تصمیم گیر نهایی درمورد صادرات تسلیحاتی دولت نیز نسبت به تقاضای اولیه كارخانه لورسن،در شهر برمن به عنوان سازنده این قایق ها،مثبت بوده است.

سخنگوی دولت آلمان همیشه در مواجهه با پرسش های خبرنگاران در مورد صادرات تسلیحاتی، به محرمانه بودن نشست‌های شورای امنیت فدرال آلمان استناد می كند درحالی كه علاوه بر مركل به عنوان صدراعظم،هشت وزیر كابینه از اعضای این شورا هستند.

زایبرت همچنان درباره اخبار منتشر شده درمورد معامله جدید تسلیحاتی با دولت ریاض،از اظهار نظر خودداری كرده و تاكید می كند كه امور مربوط به شورای امنیت فدرال محرمانه هستند.

سخنگوی دولت با این توجیه كه'هر تقاضایی منجر به موافقت و هر موافقتی نیز منجر به یك معامله نمی‌شود'،معتقد است:باید منافع كشورهای متقاضی و شركت‌های درگیر را كه احتمالاً با تقاضایشان مخالفت می‌شود،حفظ كرد.

زایبرت در عین حال همچنان به خبرنگاران وعده داده است تا منتظر گزارش سالیانه باشند كه به گفته او با 'شفافیت كامل'،در قالب گزارش صادرات تسلیحاتی درباره موافقت‌های قبلی و معاملات انجام‌گرفته در هر سال ارائه خواهد شد.

'پیتر وِتسِه‌مان'،كارشناس تسلیحاتی از موسسه تحقیقات صلح Sipri در استكهلم گفت: 'به نظر می‌رسد كه از دو سال پیش تاكنون، تمایل آشكاری به صدور مقادیر زیادی تسلیحات از آلمان وجود دارد'.

به گفت این فعال صلح،عربستان سعودی قصد دارد، خود را در برابر نفوذ رو به رشد رقیبان منطقه ای اش و همچنین تشنجات داخلی مجهز كند.

وتسه‌مان افزود:بر اساس تحقیقات Sipri درباره هزینه‌های تسلیحاتی و معاملات اسلحه، عربستان سعودی در منطقه حساس خاورمیانه، قبل از اسرائیل و با فاصله زیاد از سایر كشورها، بیشترین تجهیزات را دارد.

این كارشناس افزود: آنها می‌خواهند از نظر نظامی نیز در موقعیتی باشند كه بتوانند هر گونه قیام داخلی را سركوب كنند.

این كارشناس Sipri به عنوان نمونه‌ای برای استفاده از سیستم‌های تسلیحاتی خارجی، از شركت نیروهای نظامی سعودی در سركوب اعتراضات خیابانی در بحرین نام برد و گفت: آنها آنجا با تانك‌هایی كه از كانادا خریداری كرده بودند، وارد عمل شدند.

وی افزود:'این تانك‌ها شباهت زیادی به تانك‌های چرخدار آلمانی بوكسر دارند كه هم‌اكنون خرید صدها دستگاه از آنها به عربستان سعودی پیشنهاد شده است.

از نظر ویسته‌مان،دلیل تمایل عربستان به خرید قایق‌های گشتی از آلمان،به ویژه انجام وظایف پلیسی،به منظور كنترل آب‌های مرزی عربستان است.

گزارش ها از این معامله تسلیحاتی جدید آل سعود با آلمانی ها درحالی منتشر شده كه در سال 2012 نیز خبر برنامه فروش صدها دستگاه تانك چرخدار از نوع 'بوكسر' به عربستان سعودی منتشر شد كه البته تصمیم‌گیری در شورای امنیت فدرال در این باره به بعد موكول شد.

دولت آلمان سال 2011 با تقاضای اولیه این كشور پادشاهی در مورد تحویل تانك‌های جنگنده لئوپارد 2 موافقت كرده بود.

'كلاودیا روت'،رئیس حزب سبزها به عنوان یكی از مخالفان جدی معاملات تسلیحاتی آلمان با عربستان،گفت: فروش قایق‌های گشتی به رژیم مستبد عربستان سعودی كه حقوق شهروندانش را لگدمال می‌كند و با حمایت از سلفی‌های تندرو ، اسلام‌گرایی در منطقه را پیش می‌برد،نشانه بی‌تفاوتی دولت است.

'یورگن تریتین'، رئیس فراكسیون سبزها نیز به شدت از مركل به خاطر تحویل احتمالی اسلحه به عربستان سعودی انتقاد كرده است.

وی در یك برنامه صبحگاهی شبكه تلویزیونی ARD در این رابطه،گفت: ما در زمان مركل شاهد توسعه صادرات تسلیحاتی بوده‌ایم اما به نظر من تجهیز ریاض در جهت منافع آلمان نیست زیرا عربستان سعودی كشوری است كه حقوق بشر در آن معنایی ندارد.

درعین حال و برغم همه این مخالفت ها،یك سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در توجیه افزایش بی سابقه تجارت شوم سلاح به عربستان سعودی این كشور را یك شریك سیاسی و اقتصادی مهم برای برلین معرفی كرد.

مارتین شفر مدعی شد كه این كشور نقش مهمی را در تلاش جهت یافتن راه حلی برای یمن و نقش سازنده‌ای را در فرآیند صلح میان اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها ایفا می‌كند.

این مقام وزارت خارجه آلمان برای جلب رضایت مخالفان صادرات تسلیحاتی به عربستان به خاطر پرونده قطور نقض حقوق بشر این كشور،ادعا كرد كه برلین برای بهبود وضعیت حقوق بشر در ریاض فشار می‌آورد.

آنگلا مركل، صدراعظم و توماس دماتزیر، وزیر دفاع آلمان نیز بدون توجه به انتقادها و اعتراض های مطرح از سوی افكار عمومی این كشور در ماه‌های گذشته به طور دائم از 'قوی كردن' شركای مورد اعتماد خود در منطقه از جمله با اسلحه، دفاع كرده‌اند.

براساس گزارش صادرات تسلیحاتی،دولت آلمان فقط در سال 2011 با صدور كالاهای تسلیحاتی از جمله موشك، دستگاه‌های شبیه‌سازی، تجهیزات ناوبری، قطعات یدكی هواپیماهای جنگنده و مهمات برای خمپاره‌اندازها به ارزش تقریبی 140 میلیون یورو به این كشور مستبد موافقت كرده است.

عربستان سعودی بدین ترتیب رتبه دوازدهم را با فاصله زیادی از هلند كه با 863 میلیون یورو صدرنشین است در فهرست خریداران مهم تسلیحات نظامی به خود اختصاص می‌دهد.

مؤسسه تحقیقات صلح Sipri در استكهلم، صادرات كالاهای تسلیحاتی آلمان به كشور نفت خیز عربستان به عنوان یكی از بزرگترین خریداران اسلحه در جهان را به 70 میلیون دلار (52 میلیون یورو) در سال 2011 برآورد می‌كند.

به گفته Sipri، سعودی‌ها در سال 2011 سلاح‌هایی به ارزش 1/1 میلیارد دلار (822 میلیون یورو) وارد كرده‌اند. بدین ترتیب، این كشور پادشاهی هشتمین واردكننده اسلحه در جهان بوده است و به طور سنتی، به ویژه ایالات متحده آمریكا از سفارش‌های تسلیحاتی عربستان سود می‌برد.

از آن جا كه واشنگتن نیز این كشور پادشاهی اسلامی را شریك استراتژیك خود در خلیج فارس تلقی می‌كند،درمورد موافقت با صادرات تسلیحاتی فقط یك محدودیت وجود دارد و آن اینكه موشك‌های دوربرد و سیستم‌های تسلیحاتی دیگری كه رژیم صهیونیستی با آنها خود را در معرض خطر احساس كند، به سعودی‌ها فروخته نمی‌شوند.

اروپام** 1701 **‌1064