تهران - استاد حوزه و دانشگاه گفت: حضرت عبدالعظيم حسني(ع) مايه بركت شهرري بوده و به همين جهت اين شهر در طول تاريخ به عنوان يك مركز حديث شناسي مطرح بوده است.

حجت الاسلام 'مرتضی چیت سازیان' به خبرنگار معارف ایرنا گفت: مرحوم كلینی، شیخ صدوق و بسیاری از بزرگانی كه در شهرری مدفون هستند و یا دانشمندانی كه مدتی را در این شهر گذرانده اند؛ در زمینه حدیث شناسی فعالیت داشتند.

وی با اشاره به این كه حضرت عبدالعظیم راوی حدیث از چهار امام معصوم(ع) بوده؛ اضافه كرد: روایات حضرت عبدالعظیم مورد قبول همه علمای شیعه و حدیث شناسان است.

این استاد حوزه تاسیس دانشگاه علوم حدیث در شهرری را به سبب جایگاه شهرستان ری در حدیث شناسی در سطح كشور دانست و آن را یكی از بركات وجود حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در شهرری دانست.

چیت سازیان در ادامه از حضرت عبدالعظیم به عنوان یكی از چهار امامزاده واجب التعظیم یاد كرد و گفت:

طبق نقل مرحوم آیت الله العظمی 'شهاب الدین مرعشی نجفی' حضرت معصومه(س) در قم، احمد بن موسی(شاهچراغ) در شیراز، سلطانعلی فرزند امام محمد باقر(ع) در مشهد اردهال كاشان و حضرت عبدالعظیم(ع) در شهرری از امام زادگان واجب التعظیم هستند.

وی اضافه كرد: اگر چه امامزاده های بسیاری در ایران وجود دارند اما این چهار امامزاده در جهات مختلف مانند سند، فرزند بلافصل بودن، شان علمی و منزلت اخلاقی و اجتماعی جایگاه ویژه ای دارند.

این استاد دانشگاه قرآن و حدیث شهرری همچنین به ویژگی 'سیدالكریم' اشاره كرد و گفت: همانگونه كه به حضرت معصومه(س) 'كریمه اهل بیت' می گوییم؛ یكی از خصوصیات حضرت عبدالعظیم 'سیدالكریم' است. چون آن حضرت منشا جود و سخا و سجایای بزرگ اخلاقی است.

این پژوهشگر مذهبی همچنین به حدیث 'هر كسی عبدالعظیم را در ری زیارت كند؛ همچون كسی است كه امام حسین(ع) را در كربلا زیارت كرده باشد' اشاره كرد و گفت: این حدیث و روایاتی مانند آن، درصدد بیان میزان ثواب است. یعنی اگر كسی در ایران باشد و توانایی زیارت سیدالشهداء(ع) را در كربلا نداشته باشد؛ با این كار به ثواب می رسد.

وی با بیان این كه این روایت 'بدل از ثواب واقعی' است؛ افزود: روایات دیگری نیز در این باب آمده است كه می توان به این حدیث اشاره كرد كه 'كسی كه نمی تواند به حج برود، در نماز جمعه شركت كند.'

حضرت عبدالعظیم حسنی در روز پنجشنبه چهارم ربیع‏الثانی سال 173 هجری قمری در مدینه متولد شد و بر اساس برخی روایات تاریخی پس از 79 سال تلاش و خدمت برای زنده نگه داشتن مكتب اهل بیت عصمت و طهارت در پانزدهم شوال سال 252 دیده از جهان فرو بست و یا به شهادت رسید.

فراهنگ(4)**1003**