كرمانشاه - در حاليكه تنها كمتر از 20 سال از آغاز به كار شيلات استان كرمانشاه مي گذرد، اين اداره توانسته در توليد و پرورش انواع آبزيان به جايگاهي مطلوب در سطح كشور دست يابد.

به گزارش ایرنا، یكی از اقلام غذایی كه می‌تواند در برگیرنده اكثر نیازهای بدن باشد ماهی و به طور كلی آبزیان هستند كه به دلیل تركیبات خود بخصوص وجود اسیدهای چرب ارزشمندی به نام امگا 3 به عنوان غذای سلامتی معروف شده‌اند.

بطور كلی اهمیت غذایی گوشت انواع ماهی، به لحاظ دارا بودن پروتیین و چربی با كیفیت بالا و فراوانی انواع مواد معدنی و ویتامین‌هایی كه در آن موجود است بعنوان یك غذای كامل محسوب می‌شود، گوشت ماهی جزء گوشت‌های سفید بوده و هم اكنون حدود 20 درصد از سهم پروتیین حیوانی كل جهان از طریق ماهی و آبزیان تامین می‌شود.

افزایش اگاهی مردم نسبت به خواص ماهی موجب رشد تولید انواع آبزیان در تمامی نقاط دنیا از جمله ایران شد.

مدیركل شیلات استان كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، گفت: شیلات استان كرمانشاه فعالیت خود را در سال 73 آغاز كرد و هنگام آغاز به كار، مردم كرمانشاه با سرانه مصرف 250 گرم آبزیان در سال كمترین میزان مصرف را در كشور داشتند.

'كیومرث شهبازی' اظهار داشت: در سال 73 تولید شیلات استان 22 تن بود در حالیكه این میزان در سال 91 به 14 هزار تن رسیده است.

شهبازی به رشد خوب مزارع پرورش ماهیان سردآبی و گرم آبی اشاره كرد و گفت: داشتن 419 مزرعه سردآبی و 73 مزرعه گرم آبی و تولید 14 هزار تن آبزی در سال به خوبی بیانگر پتانسیل های استان كرمانشاه در این زمینه است.

مدیركل شیلات استان كسب رتبه اول تولید ماهیان گرم آبی در میان استان های غیرساحلی و همچنین كسب رتبه چهارم در میان استان های غیرساحلی در تولید ماهیان سردآبی را یادآور شد و افزود: هم اكنون استان كرمانشاه در تولید آبزیان جایگاه قابل قبولی دارد و تولید انواع ماهی های گرم آبی از جمله كپور معمولی، فیتوفاگ، امور و بیگ هد بازار كشور عراق را در اختیار استان كرمانشاه قرار داده است.

وی تصریح كرد: زمان مطرح شدن پروژه بزرگ شهدای قصرشیرین و همچنین سایر منایع پرورش آبزیان مشكل بازار مصرف مطرح بود اما با تولید ماهیان گرمابی با كیفیت و ارگانیك، در سال 91 بیش از دو هزار تن از ماهیان گرم آبی و 300 تن ماهی قزل آلا به كشور عراق صادر شد كه از نظر وزنی 33 و از نظر ارزش 16 درصد نسبت به سال 90 افزایش یافته است.

شهبازی در ادامه به پرورش میگوی آب شیرین و ماهیان خاویاری در استان كرمانشاه اشاره كرد و ابراز داشت: اولین مركز تولید میگوی آب شیرین در كشور در شهرستان قصرشیرین راه اندازی شد و در سال 91 بالغ بر دو میلیون قطعه پست لارو در این مركز تولید شد.

مدیركل شیلات استان كرمانشاه تولید ماهیان خاویاری را یكی از مهمترین برنامه های سازمان شیلات كشور عنوان كرد و گفت: هنگامیكه ماهیان خاویاری دریای خزر به دلایل متعدد از جمله صید بی رویه و آلودگی زیست محیطی رو به كاهش رفت سازمان شیلات بر آن شد تا از ظرفیت آب های داخلی برای تولید خاویار استفاده نماید و در این راستا در استان كرمانشاه پنج مزرعه پرورش ماهیان خاویاری آغاز به كار كردند و براساس ظرفیت خوب استان، در آینده نزدیك كرمانشاه به قطب ماهیان خاویاری تبدیل می شود.

وی افزود: وجود سدهای زیاد در استان فرصتی بسیار مطلوب برای پرورش ماهیان خاویاری را در كرمانشاه فراهم آورده است و هم اكنون طرح های تولید خاویار در تنگ منصوری، سراب گرم سرپل ذهاب و گلین گیلانغرب در دست مطالعه است.

شهبازی، تولید ماهیان زینتی را از دیگر اقدامات شیلات استان برشمرد و گفت: این گونه ماهی ها چه در داخل و چه در كشور عراق طرفداران خاص خود را دارند و در سال 91 تنها در یك مرحله بیش از دو میلیون قطعه ماهی زینتی صادر شد.

توسعه طرح شهدای قصرشیرین كه یكی از بزرگترین پروژه های تولید ماهیان گرم آبی در كشور می باشد، راه اندازی شهرك ماهیان زینتی در پروژه شهدای قصرشیرین، راه انداز ی سایت 80 تنی ماهیان خاویاری تنگ منصوری، راه اندازی سایت ماهیان خاویاری در منطقه سراب گرم سرپل ذهاب، تكمیل سایت سراب افشاران، تكمیل و ادامه سایت زاگرس گیلانغرب، تكمیل و راه اندازی سایت 300 تنی خاویاری گلین و توجه خاص به مزارع خرد و كلان پرورش آبزیان از جمله برنامه های اداره كل شیلات استان كرمانشاه در سال 92 است كه مدیركل شیلات استان به آن ها اشاره كرد.

وی با بیان این مطلب كه پیش بینی می شود میزان تولید آبزیان در استان كرمانشاه در سال 92 به 20 هزار تن برسد، ابراز داشت: باید میزان تولید آبزیان در استان كرمانشاه تا پایان برنامه پنجم توسعه به 30 هزار تن برسد و براساس برنامه ها تولید آبزیان استان باید در زمان كنونی به هشت هزار تن می رسید كه از برنامه تعیین شده جلوتر هستیم و امیدواربم با برنامه ریزی در پایان چشم انداز 20 ساله میزان تولید به یكصد هزار تن در سال برسد.

شهبازی افزایش دو كیلوگرمی مصرف ماهی در استان كرمانشاه در سال 91 را مطلوب ارزیابی كرد و گفت: سرانه مصرف آبزیان در استان كرمانشاه به هفت كیلو گرم رسیده است در حالیكه این میزان در سال 73 در استان 250 گرم بود.

وی خاطرنشان كرد: سرانه مصرف ماهی در كشور 9 كیلو گرم و در جهان 17 كیلو گرم است كه امیدواریم با برنامه ریزی مناسب سرانه مصرف را به حد مطلوب آن برسانیم.ك/4

7459/567