تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۸:۴۱

يزد - استان يزد داراي آثار طبيعي فراواني است كه فهرست ميراث طبيعي ايران اسلامي به ثبت رسيده و همواره ميزبان گردشگران و مسافران نوروزي است .

به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار ایرنا ، در استان مذهبی ، تاریخی و فرهنگی یزد ، آثار طبیعی ماندگاری هم وجود دارد كه هفت اثر آن در فهرست میراث طبیعی كشور به ثبت رسیده است .

سروابركوه :

سرو شهرستان ابركوه سومین ثبت ملی كشور میباشد.این سرو در قسمت جنوب غربی شهر واقع شده و شهرت و اهمیت تاریخی به شهر ابركوه داده است.

عمر این درخت چهار هزار سال و یا بیشتر تخمین زده شده است و دارای تنه ای با قطری در حدود 5/4 متر، شاخه هایی با قطر 85/1 متر و ارتفاع 35 متر می باشد.

سرو در افسانه ها واساتیر به تكرار مورد استفاده بوده وحتی زرتشتیان اعتقاد دارند،زرتشت بذر آن را از بهشت با خود آورده است.

سرچشمه هرات:

سرچشمه شهر هرات با قدمت حدود ده هزار سال یعنی مربوط به اواخر دوره اول زمین شناسی كواترنر (پلیستوسن) در استان یزد ، شهرستان خاتم ، بخش مركزی شهر هرات را هفتمین اثر ثبت ملی كشور میباشد كه به جهت آنكه بزرگترین جریان آب سطحی دائمی استان است دارای اهمیت فراوانی می باشد.

میزان آبدهی این چشمه بطور متوسط 270 لیتر در ثانیه است ومحل ظهور آن در قسمت سنگلاخی دامنه كوه قدمگاه میباشد.

كوه ارنان:

كوه ارنان در بخش مركزی مهریز هم با شماره ثبت هشت نیز در فهرست آثار طبیعی ملی به ثبت رسیده است.

این كوه در استان یزد ، شهرستان مهریز ، دهستان ارنان ، روستای سرو ارنان قرار دارد و مربوط به دوره پیلو_كواترنر از دوران سوم زمین شناسی (مزوزوییك) محسوب می شود. كوه ارنان در فاصله یكصد كیلومتری جنوب شرقی یزد و در حوزه دشت گسترده بهادران یزد به صورت كوهی منفرد سر برافراشته است .

ارتفاع نوك قله از سطح دریا 2899مترو ارتفاع كوه نسبت به دشت اطراف1370 متر میباشد و محیط آن در حدود 25 كیلومتر است.

سرو منگاباد :

از سرو منگاباد می توان به عنوان نهمین اثر ثبت شده یاد كرد كه با قدمت 1400 سال و قطر 180 سانتیمتر در استان یزد شهرستان مهریز و شهر مهریز قرار دارد .

این سرو در محله منگاباد مهریز واقع در 9 كیلومتری مغرب شاهراه یزد به كرمان واقع است كه هم اكنون به عنوان یكی از آثار دیدنی مهریز مورد بازدید عموم مردم قرار می گیرد. ارتفاع این سرو 26 متر و محیط بدنه آن 5 متر می باشد.

چنار كرخنگان:

چنار كرخنگان از توابع شهرستان خاتم با شماره ثبت 10 در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسیده است این اثر با 1500 سال قدمت 350 سانتیمتر قطر دارد . این درخت كهنسال در كنار چند درخت چنار كهنسال دیگر در غرب روستای كرخنگان واقع شده است.

ارتفاع این درخت حدود 20 متر و تنه درخت اصلی شكافته و به پنج قسمت تقسیم شده است و آثاری از سوختگی طبیعی در وسط تنه درخت دیده می شود.

مردم منطقه معتقدند كه این درخت مقدس میباشد و هر صد سال یك بار خود به خود آتش میگیرد.به همین دلیل مردم برای حفظ و نگهداری آن تلاش میكنند.

چنار تنگ چنار:

چنار تنگ چنار،از توابع مهریز در استان یزد، با شماره ثبت 11 قدمتی 1200 ساله دارد این چنار تك پایه 19 متر ارتفاع و3 متر قطر و 11 شاخه فرعی دارد.رشد این درخت به تازگی كند شده ودر قسمت درونی تنه نوعی چوب خوار یا موریانه مشهود است.

این درخت از نظر موقعیت جغرافیایی در محاصره دو كوه واقع شده و از دیر باز محل استراحت مردم در ماه های گرم سال بوده است.مردم معتقدند كه این درخت هر هزار سال یك بار آتش گرفته ودوباره احیاء میشود.

كوهریگ مهریز:

كوهریگ مهریز با شماره ثبت 12 به عنوان اثر طبیعی یاد شده كه در واقع حاصل فرسایش و تراكم بادی و آبی در طول هزاران سال است.این اثر طبیعی، پدیده ای كم نظیر است كه باد و آب ذرات بسیار ریز ماسه را به سمت دامنه رو به باد و شرقی كوهی كم ارتفاع در غرب شهر مهریز حمل كرده است و به مرور زمان تپه ای تشكیل شده است كه اصطلاح علمی آن كوهریگ و رنگ آن شیری و زرد روشن است و ارتفاعی در حدود سی متر دارد.ك4

7536/1968