برلين - درحالي كه نقش آلمان در تسليح رژيم صدام به سلاح هاي مخرب شيميايي مشهود بوده و به طور دائم مورد انتقاد جامعه بين المللي قرار دارد، مجلس و دولت اين كشور در بيست و پنجمين سالگرد اين نسل كشي توسط عراق دوران بعثي كه به عنوان يك اقدام جنايتكارانه شناخته شده است، فقط به يك ابراز تاسف كفايت كردند.

به گزارش ایرنا، نمایندگان مجلس آلمان هرچند با گرامیداشت یاد قربانیان حمله شیمیایی صدام و ابراز تاسف از این اقدام، بعد از گذشت 25 سال با بازماندگان ابراز همدردی كردند،اما بازهم حاضر نشدند این جنایت جنگی را

كه با گازهایی سمی كه تولید آنها با همكاری و صادرات غیرقانونی شركت های آلمانی در عراق امكان پذیر شده بود، به عنوان یك 'نسل كشی' قلمداد كنند.

شانزدهم مارس 1988 (۲۶ اسفند ۱۳۶۶ ) درحمله وحشیانه رژیم صدام به شهر حلبچه در شمال عراق، بالغ بر 5000 انسان بی گناه به طرز فجیعی كشته و هزاران نفر نیز زخمی شدندكه بسیاری از آنها تا به امروز از عواقب دردناك ناشی این حمله شیمیایی رنج می‌برند.

در این روز، هواپیماهای جنگی عراق ابتدا شهر را بمباران كردند و ساكنان شهر مجبور شدند به پناهگاه‌های زیر زمینی پناه ببرند.

نیروهای رژیم صدام سپس با استفاده از سلاح‌های شیمیایی كه مخلوطی از گاز خردل و گاز مخرب اعصاب بود، حلبچه را هدف قرار دادند.

فرماندهی این عملیات را علی حسن المجید كه به 'علی شیمیایی' معروف شد بر عهده داشت، این جنایتكار پس از سرنگونی رژیم صدام در دادگاه به اتهام فرماندهی بمباران شیمیایی شهر كردنشین حلبچه در سال ۱۹۸۸ و همچنین كشتار جمعی از شیعیان زندانی در این كشور در سال ۱۹۹۱، به اعدام محكوم شد.

بسیاری از ساكنان حلبچه كه در سیصد كیلومتری شمال شرقی بغداد و در منطقه مرزی با ایران قرار داردبه دلیل استنشاق این گازها و تماس با آن به سرطان مبتلا شدند و مدتها بعد از این حمله جان خود را از دست دادند و تاكنون تعداد زیادی كودك با نقایص ژنتیكی نیز در این شهر متولد شده‌اند.

نمایندگان مجلس آلمان در بیست و پنجمین سالگرد این كشتار با صدور بیانیه ای در این رابطه،ارائه كمك های درمانی و مشاوره روانشناسی به آسیب دیدگان این جنایت شوم را وعده دادند و از دولت این كشور خواستند به حمایت خود از افراد درگیر در این مسأله ادامه دهد.

هماهنگ كننده حقوق بشر دولت آلمان نیز به همین بهانه،در پیامی 'حلبچه' را نماد وحشتناكی از بی تفاوتی و بزدلی ناجوانمردانه و كثیف جنایتكاران جنگی توصیف كرد.

'ماركوس لونینگ'، با وحشتناك خواندن این اقدام از سوی رژیم صدام نسبت به آن اعلام انزجار كرد و گفت:در این جنایت هزاران نفر جان خود را از دست دادند و بعد از گذشت دهها سال،روح و روان جمع زیادی از مردم این منطقه به صورت دائمی دچار آسیب و صدمه شده است.

این مقام حقوق بشری دولت آلمان نیز بدون اشاره به نقش كشورش در تسلیح دیكتاتور سابق عراق به سلاح های شیمیایی و دخالت داشتن در كشتار مردم بی دفاع،تاكید كرد كه حلبچه باید برای همیشه هشداری برای ما باشد و استفاده از سلاح های وحشتناك، برای همیشه در سطح دنیا ممنوع شود.برلین نیز از این موضوع حمایت می كند.

اكتفای دولت و مجلس آلمان به ابراز تاسف درمورد جنایت حلبچه اما از سوی احزاب و سیاستمداران مخالف جنگ و همچنین برخی رسانه های این كشور مورد انتقاد قرار گرفت.

روزنامه یونگه ولت روز شنبه در مطلبی به اشاره به برگزاری مراسم یادبود سالگرد قربانیان حمله شیمیایی رژیم صدام به شهر حلبچه و كشتار هزاران نفر از مردم بی دفاع این شهر،در مجلس،نوشت:در قطعنامه نمایندگان مجلس آلمان با بازماندگان قربانیان این حادثه دردناك، تنها به ابراز همدردی اكتفا شد و بعد از گذشت 25 سال نمایندگان فقط وعده ارائه كمك های درمانی و مشاوره های روانشناسی به بازماندگان دادند.

به نوشته این روزنامه، نمایندگان حزب چپ ها در مجلس با اشاره به نقش شركت های آلمانی در انتقال فناوری ساخت سلاح های شیمایی در عراق تاكید داشتند كه در بیانیه مجلس در این رابطه باید با قید واژه 'نسل كشی' درمورد این جنایت،به مسوولیت دولت آلمان در این كشتار اشاره شود اما دیگر نمایندگان عضو احزاب ائتلاف دولت و همچنین سوسیال دموكرات ها با رد این موضوع،صدام را مقصر اصلی این جنایت دانستند.

یونگه ولت در مطلب خود بر این واقعیت تاكید كرده كه دولت آلمان از سال 1984 در بحبوحه جنگ عراق علیه ایران، درمورد نقش شركت های آلمانی در تامین 70 درصد فناوری ساخت سلاح های شیمیایی عراق،اطلاع كامل داشته كه این حقیقت هنوز مورد توجه نمایندگان مجلس قرار نگرفته است.

براساس این گزارش،خانم 'اوتا تساف' از نمایندگان ارشد سوسیال دموكرات ها در پارلمان آلمان،در این رابطه، گفت: هیچ شكی وجود ندارد كه فاجعه حلبچه یك نسل كشی بوده است و باید به این نكته توجه داشته باشیم كه حتی مجالس سوئد و انگلیس نیز جنایت های حلبچه را با همین عنوان (نسل كشی)، قلمداد كردند.

این نماینده مجلس آلمان از اینكه حزب متبوعش (سوسیال دموكرات ها) حاضر نشده این نكته مهم را در قطعنامه مجلس قید شود، ابراز شرم كرد .

'كاتیا كویل'،نماینده حزب چپ ها در مجلس نیز با تایید اظهارات همكار سوسیال دموكرات خود،تاكید كرد: من نیز اعتقاد دارم این اقدام یك نسل كشی بود كه آلمان نیز در آن نقش داشته است اما این فقط فراكسیون حزب چپ ها بوده كه درخواست نسل كشی شناخته شدن این فاجعه را در بیانیه نمایندگان،ارائه كرده است.

خانم 'اولا یلپكه'،دیگر نماینده حزب چپ ها در مجلس آلمان نیز تاكید كرد:درصورت به رسمیت شناخته شدن نسل كشی حلبچه از سوی مجلس،این اقدام یك نوع غرامت اخلاقی هرچند دیر هنگام،برای قربانیان این جنایت و وابستگان آنها خواهد بود و می توان از این راه عاملین ارسال این گازهای سمی را به اتهام كمك به نسل كشی،مورد پیگرد قضایی قرار داد.

یلپكه تاكید كرد:دادگاه های آلمان تا به امروز به مسئله كمك شركت های آلمانی برای برنامه تسلیحات شیمیایی عراق رسیدگی نكرده اند.

یونگه ولت در ادامه به این نكته تاكید كرده است كه تحقیقات درمورد نقض قوانین صادراتی آلمان آنقدر به درازا كشیده شد كه این مسئله دیگر موضوعیت خود را از دست داد.

اروپام** 1701