تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۱

پرتوريا - پنجمين نشست سران 'بريكس' روز چهارشنبه با حضور رهبران پنج قدرت در حال ظهور اقتصادي جهان، آفريقاي جنوبي، برزيل، روسيه ، هند و چين، رسما در بندر دوربان برگزار مي شود.

بگزارش ایرنا، در این نشست 'ژاكوب زوما ' ، 'دیلما روسف ' ، 'شی جین پینگ ' ، 'مان موهان سینگ ' و 'ولادیمیر پوتین' ، رییسان جمهوری آفریقای جنوبی، برزیل، چین ، هند و روسیه حضور دارند.

بررسی پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت جاری اقتصاد جهانی از جمله تاسیس بانك توسعه و ایجاد صندوق مشترك ارزی برای عبور از بحران های پیش آمده در زمینه تراز پرداخت ها و مشكلات ارزی در صدر دستور كار نشست سران بریكس قرار دارد.

براین اساس انتظار می رود كه در جریان نشست سران گروه بریكس چند تصمیم اساسی درخصوص تاسیس بانك توسعه ، ایجاد تشكیلات داخلی، بانك حسابهای بین المللی، نهاد ویژه ضد بحران اقتصادی و شورای اقتصادی در چارچوب این گروه اتخاذ شود.

سران اقتصادهای در حال ظهور جهانی عصر روز چهارشنبه قرار است چند سند، از جمله یك بیانیه مشترك، به امضا برسانند.

تشكیل بانك توسعه از سوی بریكس كه گفته می شود رقیبی برای بانك جهانی و بانك توسعه آسیا در آینده خواهد بود یكی از مهمترین مباحث اقتصادی این نشست كه از روز سه شنبه گذشته با حضور مقامات ارشد كشورهای عضو در دوربان گشایش یافت؛ بشمار می آید.

وزیر دارایی آفریقای جنوبی روز سه شنبه گذشته اعلام كرد كشورهای عضو گروه بریكس برای ایجاد یك بانك توسعه مشترك به منظور تامین مالی طرح های بزرگ زیربنایی در كشورهای در حال توسعه بویژه كشورهای آفریقایی به توافق رسیده اند.

'پراوین گوردهان' در پاسخ به سوولی درخصوص اینكه آیا كشورهای عضو بریكس توانسته اند به توافقی در خصوص ایجاد این بانك در نشست گروه بریكس دست یابند، گفت:این توافق صورت گرفته است.

وزیر دارایی آفریقای جنوبی افزود: مقامات بلند پایه اعضای گروه بریكس به زودی جزئیات این توافق را اعلام خواهند كرد.

بانك توسعه بریكس كه آفریقای جنوبی مایل به میزبانی آن می باشد، قرار است سرمایه اولیه ای برابر با پنجاه میلیارد دلار یا به عبارت دیگر ده میلیارد دلار به ازای هر كشور داشته باشد.

این بانك قرار است هزینه طرح های زیربنایی به ویژه در قاره آفریقا را فراهم كند.

در همین ˈرابرت زولیك ˈ رئیس بانك جهانی روز سه شنبه گذشته از پیشنهاد سران كشورهای نوظهور گروه بریكس برای تاسیس بانك جدید توسعه حمایت كرد.

وی گفت: بانك جهانی آماده است برای تاسیس این موسسه مالی جدید با گروه بریكس ، همكاری كند.

براساس برنامه اعلام شده ، رهبران بریكس پس از این نشست قرار است با دیگر رهبران آفریقایی در چارچوب نشستی با عنوان 'ظرفیت آفریقایی را آزاد كنید: همكاری بین بریكس و آفریقای در حال ساخت تاسیسات زیربنایی' شركت كنند.

برای این نشست ، از چند تن از رهبران آفریقایی از جمله رییس جمهور مصر دعوت به عمل آمده است.

از 24 دسامبر سال 2010 میلادی كه آفریقای جنوبی به طور رسمی به گروه كشورهای نوظهور اقتصادی جهان ملحق شد، این اولین بار است كه میزبانی نشست سران كشورهای عضو بریكس را بر عهده می گیرد.

آفریقای جنوبی در سال 2010میلادی ( 1389 )به عضویت گروه بریكس درآمد و ژاكوب زوما رییس جمهوری این كشور در سال 2011 میلادی بر اولین بار در نشست سران این گروه در چین حضور یافت.

تا قبل از پیوستن آفریقای جنوبی به این پیمان؛ این گروه ˈبریك ˈ خوانده می شد.

در همین حال مقامات پلیس آفریقای جنوبی اعلام كرده اند سه هزار نیروی امنیتی و مامور پلیس به منظور تامین امنیت پنجمین نشست سران گروه كشورهای نوظهور اقتصادی جهان به حال آماده باش درآمده اند.

میزان مبادلات بازرگانی آفریقای جنوبی با كشورهای عضو بریكس در سال 2005 میلادی، 9 میلیارد و 200 میلیون دلار بود كه این رقم در سال 2010 میلادی با بیش از دو برابر افزایش به رقم 20 میلیارد و 400 میلیون دلار رسیده است.

كشور چین هم اینك بزرگترین طرف تجاری آفریقای جنوبی و همچنین مهمترین سرمایه گذار در این كشور بشمار می آید.

در میان اعضای بریكس نیز بیشترین مبادله تجاری كشور آفریقای جنوبی با كشور چین است.

براساس گزارش منتشر شده از سوی سفارت چین ، میزان مبادلات تجاری آفریقای جنوبی و چین در سال 2012 میلادی 201 میلیارد رند بوده است.

بگفته ˈماریوس فرانسمنˈ معاون وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی، میزان تجارت قاره آفریقا با كشورهای عضو بریكس انتظار می رود تا سال 2015 میلادی، به یك سوم از كل مبادلات تجاری این قاره برسد.

در سال 2010 میلادی میزان تجارت كشورهای آفریقایی با اعضای بریكس، یك پنجم از كل مبادلات تجاری آنها بوده است.

براساس آمار رسمی منتشره از سوی مقامات آفریقای جنوبی ، پنج عضو بریكس در حال حاضر كنترل 25 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان ، 30 درصد از كل خاك جهان و 43 درصد از جمعیت جهان را در اختیار دارند.

ذخایر ارزی كشورهای عضو بریكس 4.4 تریلیون دلار برآورد شده است.

خاورم .1552