وی روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگاران گفت: كنسرسیوم شاه دنیز 2 جمهوری آذربایجان تصمیم خواهد گرفت كه خط لوله موسوم به 'تاناپ' (ترانس آناتولی) كه تركیه نیز سهمی 20 درصدی دارد، با كدام پروژه به اروپا متصل شود.
وزیر انرژی تركیه گفت: دو اولویت اینكه گاز شاه دنیز 2 توسط تاناپ به جنوب اروپا یا توسط 'ناباكو' به شمال این قاره منتقل شود، وجود دارد.
اروپا در صدد است با اجرایی كردن خط لوله گازی ناباكو وابستگی خود به گاز روسیه را كاهش دهد.
قرار بود با این خط لوله، از مسیر تركیه سالانه افزون بر 30 میلیارد متر مكعب گاز به اروپا منتقل شود ولی به علت فشارهای آمریكا و برخی كشورهای اروپایی با هدف منع انتقال گاز از ایران و نامعلوم بودن دیگر منابع تامین گاز ناباكو، این خط لوله به طرحی راكد و مرده تبدیل شده است.
گفته های وزیر انرژی تركیه نیز نشان می دهد كه دست اندركاران انرژی در اروپا فعلا امكان احیای توان داخل اروپای این طرح را بررسی می كنند.
تانر یلدیز در پاسخ به پرسشی درباره سرنوشت این طرح گفت: ناباكو شش همكار داشت كه اكنون به پنج شریك كاهش پیدا كرده است و شركت آلمانی سهام خود را به شركت اتریشی فروخته است و بخش بزرگ این خط لوله به طول 2000 كیلومتر در داخل خاك تركیه قرار دارد كه هنوز زود است این طرح را مرده خواند.
وی افزود: آنكارا اكنون در صدد اجرای طرح تاناپ است كه 20 درصد در آن سهم دارد و بخش اعظمی از این خط نیز از داخل خاك تركیه عبور خواهد كرد.
تانر یلدیز با تاكید بر اینكه تركیه عنوان دومین شریك بزرگ تاناپ را حفظ خواهد كرد و اگر شركای جدیدی نیز به این طرح بپیوندند، سهم ما تغییر نخواهد كرد. (در زمان حاضر 80 درصد سهم این طرح متعلق به شركت دولتی سوكار آذربایجان است).
وی در حالی موضوع چگونگی امتداد طرح 10 میلیارد دلاری خط لوله تاناپ به اروپا را مطرح می كند كه هفته گذشته در جمهوری آذربایجان اعلام شد، اجرای این طرح یك سال به تاخیر افتاده است.
'رونق علی اف' رییس شركت دولتی 'سوكار' جمهوری آذربایجان چندی پیش پس از دیدار و گفت و گو با وزیرانرژی و منابع طبیعی تركیه در باكو در جمع خبرنگاران، این مطلب را اعلام كرد.
روزنامه اقتصادی 'دنیا' كه این خبر را منتشر كرد به نقل از علی اف نوشت: اجرای طرح خط لوله تاناپ را كه بطور مشترك با تركیه در دست اجرا است، به علت طولانی شدن فعالیت های مربوط به عملیات ملی سازی اراضی مسیر، تاخیری یك ساله خواهد داشت.
وی افزود: مشكلات تامین مالی پروژه تا حد زیادی مرتفع شده و طرح از نیمه دوم سال آینده احتمالا عملیاتی و سال 2019 راه اندازی خواهد شد.
پیشتر قرار بود این خط لوله در سال 2018 راه اندازی شود.
قرارداد احداث مسیر گازی تاناپ تیرماه سال گذشته در استانبول با حضور 'رجب طیب اردوغان' نخست وزیر تركیه و 'الهام علی اف' رییس جمهوری آذربایجان توسط وزرای انرژی دو كشور امضا شد.
همزمان با امضای قرارداد بین دولتی توسط وزیر انرژی و منابع طبیعی تركیه و ناطق علی اف همتای وی از جمهوری آذربایجان، موافقتنامه خط لوله ترانس آناتولی نیز بین رونق علی اف و 'محمد كونوك' كفیل ریاست 'بوتاش' شركت خطوط لوله نفت و گاز تركیه امضا شد.
امضای موافقتنامه اولیه این قرارداد زمستان سال گذشته بین شركت های سوكار و بوتاش شركت سهامی نفت تركیه صورت گرفت.
هزینه احداث این خط لوله نخست پنج میلیارد و سپس هفت میلیارد دلار افزایش اعلام شد و اكنون 10 میلیارد دلار برآورد می شود.
این طرح با خط لوله 56 اینچی از طریق باكو - تفلیس - قارص به تركیه و از طریق یونان - بلغارستان به اروپا منتهی و در چهار مرحله نیز اجرایی می شود.
اجرای اولین مرحله كه اتصال آن به تركیه می باشد برای سال 2018 در نظر گرفته شده بود كه اینك به 2019 موكول شده است.
ظرفیت انتقال گاز این خط لوله 2400 كیلومتری، قرار است در سال 2020 به 16میلیارد، 2023 به 23 میلیارد و 2026 به 31 میلیارد مترمكعب گاز برسد.
شركت دولتی سوكار جمهوری آذربایجان مجری اصلی این پروژه است كه سهمی برابر 80 درصد و شركت دولتی خطوط لوله نفت و گاز تركیه (بوتاش) و شركت سهامی نفت تركیه (تی.پی.آ.او) به عنوان شركای تركیه ای سوكار در اجرای این طرح، 20 درصد سهم دارند.
جمهوری آذربایجان قصد دارد با احداث این خط لوله از وابستگی خود به روسیه برای صادرات گاز به اوكراین بكاهد.
پیش بینی می شود ذخایر گازی میدان شاه دنیز جمهوری آذربایجان به بیش از یك تریلیون و 200 میلیارد مترمكعب برسد.
تركیه از طریق خط لوله گاز كنونی مسیر باكو - تفلیس - ارزروم، سالانه شش میلیارد مترمكعب از منطقه شاه دنیز جمهوری آذربایجان گاز وارد می كند و
با اجرایی شدن طرح خط لوله جدید نیز سالانه 10 میلیارد مترمكعب گاز دیگر وارد خواهد كرد.
تركیه به این طرح اهمیت زیادی داده و به تازگی تركمنستان را نیز برای استفاده از این خط لوله برای انتقال گاز خود به تركیه و اروپا تشویق كرده است، هر چند كه سرنوشت نهایی آن با تاخیر و حتی ابهام مواجه شده است.
خاورم/2011**230**1516
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۳:۱۸
آنكارا – 'تانر يلديز' وزير انرژي و منابع طبيعي تركيه گفت: چگونگي احداث مسير انتقال گاز منطقه 'شاه دنيز 2' جمهوري آذربايجان به اروپا از طريق تركيه در دوماه آينده مشخص مي شود كه انتخاب اين مسير مي تواند نقطه عطفي در سرنوشت طرح خط لوله نابوكو نيز باشد.