تهران - پيكر زنده ياد سعدي افشار، آخرين بازمانده نسل سياه بازان سنتي كشور با حضور پر شور علاقه مندان به هنر نمايش و ومسوولان فرهنگي و هنري كشور به سمت خانه ابدي تشييع شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، مراسم تشییع پیكر استاد سعدی افشار صبح امروز (یكشنبه اول اردیبهشت ماه) با حضور مسوولان فرهنگی و هنری، هنرمندان و عموم علاقه مندان به هنر نمایش به ویژه نمایش های سیاه بازی از مقابل تالار وحدت جهت خاكسپاری در قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) برگزار شد.

در این مراسم ایرج راد مدیر عامل خانه تئاتر با بیان آنكه از میان عموم مردمانی كه در یك جامعه زندگی می كنند افراد معدودی هستند كه اثر گذار زندگی می كنند و تاثیرگذار این جهان زمینی را ترك می گویند، ادامه داد: زنده یاد سعدی افشار از آن دست هنرمندانی بود كه در سخت ترین شرایط زندگی كرد اما سالم و سربلند تا آخرین روز حیات دنیوی خود در بین عموم افراد جامعه به زندگی پرداخت و در خیل تمامی مصائب و مشكلات زندگی، همواره لبخند بر لب داشت و با هدف شاد كردن مردم زندگی كرد.

مدیرعامل خانه تئاتر با اشاره به آنكه زنده یاد افشار بدون حمایت و پشتیبان تمامی مراحل زندگی هنری خود را تا رسیدن به قله های اوج سپری كرد، گفت: این هنرمند با تلاش و همت خود و با شاد كردن قلب مردم، نام خود را برای همیشه در قلب مردمانی كه همیشه به آنها عشق می ورزید ثبت كرد.



** سعدی افشار عاشق ترین هنرمند تئاتر كشور بود



جواد انصافی بازیگر نمایش های آیینی و سنتی نیز در این مراسم با اشاره به حضور مستمر زنده یاد سعدی افشار در طول بیش از 50 سال بر صحنه های نمایشی كشور گفت: اگر این جمله را بپذیریم كه كار تئاتر و بازیگری بیش از هر چیزی به عشق نیازمند است، سعدی افشار عاشق ترین هنرمند تئاتر كشور بود.

وی ادامه داد: این هنرمند همواره به دنبال شادی بخشیدن به مردم بود و به تمام هنرمندان نیز توصیه می كرد تا برای شاد كردن مخاطبان و تماشاگران آثار صحنه ای نمایش های خود را تولید كنند.

انصافی افزود: مراسم ختم این هنرمند سه شنبه (سوم اردیبهشت ماه) از ساعت 14 تا 15 و 30 دقیقه در مسجد نور واقع در میدان فاطمی و مراسم شب هفت وی، شنبه (هفتم اردیبشت ماه) ساعت 17 تا 19 در تماشاخانه سنگلج برگزار خواهد شد.

مجید جعفری كارگردان و بازیگر تئاتر دیگر سخنران این مراسم با بیان آنكه سعدی افشار در نمایش كمدی سرآمد تمام هنرمندان هم نسل خود بود خاطرنشان كرد: این هنرمند در كلام و گفتار ژرف اندیش بود و با وجود تخصص در حاضر جوابی در ایفای نقش 'سیاه' در نمایش های سنتی، در زندگی انسانی كم حرف و متفكر بود.

رییس انجمن نمایشگران آزاد با تسلیت به خانواده تئاتر كشور به دلیل فقدان این هنرمند یادآور شد: بزرگترین هدیه برای شادی خاطر این هنرمند ادامه دادن راه او و روشن نگه داشتن چراغ نمایش های سنتی كشور است.



** جوانان هنرمند باید میراث دار هنر سعدی افشار باشند



در ادامه مراسم تشییع پیكر زنده یاد سعدی افشار، داود فتحعلی بیگی نمایشنامه نویس، بازیگر و كارگردان تئاتر در حالی كه به شدت متاثر بود و با بغض صحبت می كرد، گفت: امروز اینجا در سوگ از دست دادن مرد و هنرمندی جمع شده ایم كه نام و به خاطرآوردن یادش همواره شادی و لبخند را به خاطرمان می نشاند.

وی ادامه داد: بر همه هنرمندان تئاتر به ویژه فعالان در عرصه نمایش های آیینی و سنتی فرض است كه ادامه دهنده راه و حافظ میراث ارزشمندی باشند كه سعدی افشار با سال ها مرارت و سختی آنها را در كوله بار تجربیات خود جمع كرد و مهربانانه و با نهایت خضوع آن را به دست ما رساند.

دبیر شانزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر آنیینی و سنتی ابراز امیدواری كرد حالا كه فقدان سعدی افشار بیش از هر زمان دیگری به چشم می آید، شاهد تلاش هنرمندان برای حضور در نمایش های آیینی و سنتی باشیم تا در آینده بتوانیم با قدرت بگوییم كه امروز به جایگاهی رسیده ایم كه تعداد بازیگران نمایش های سنتی كشور بیشتر از انگشتان یك دست است.

بعد از مراسم سخنرانی پیكر زنده یاد با همراهی مردم به حیاط تالار وحدت آورده شد و حجت الاسلام والمسلمین جعفری به اتفاق حاضران نماز میت را بر پیكر این بازیگر فقید نمایش های سنتی قرائت كردند.

حمید شاه آبادی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، قادر آشنا مدیر مركز هنرهای نمایشی، اصغر امیرنیا سرپرست مركز هنرهای تجسمی، ابراهیم گله دار زاده مدیر عامل انجمن هنرهای نمایشی كشور، ایرج راد مدیر عامل خانه تئاتر، بهزاد فراهانی، حسین مسافر آستانه دبیر جشنواره تئاتر مقاومت - فتح خرمشهر، علی دهكردی، كوروش سلیمانی، محمدباقر قهرمانی، داود فتحعلی بیگی، منوچهر اردلان مدیر 'یونیما' (انجمن جهانی نمایشگران عروسكی) ایران، مریم معترف مدیر اداره برنامه های تئاتر، ملكه رنجبر، اصغر سمسارزاده، مجید جعفری، محمد الوند مدیر شورای نظارت و ارزشیابی مركز هنرهای نمایشی، رضا رضامندی، بهمن مفید، هنگامه مفید، اتابك نادری مدیر تماشاخانه سنگلج، اردشیر صالح پور و جمعی از علاقه مندان به این هنرمند و نمایش های آیینی و سنتی از جمله حاضران در این مراسم بودند.

سعدی افشار تنها بازمانده نسل سیاه باز نمایش ایران در حالی كه نمایش 'فیس پوك' را در سینما تئاتر فردوسی روی صحنه داشت؛ روز جمعه (30 فروردین ماه) حوالی ساعت 13 و 15 دقیقه ظهر در منزل شخصی اش درگذشت.

استاد افشار از بیماری پوكی استخوان و همچنین عفونت ریه رنج می برد و طی چند سال اخیر بارها به این دلیل در بیمارستان بستری شده بود.

وی كه متولد 1313 و تا ششم ابتدایی درس خوانده بود، برای نخستین بار در سال 1330 بر روی صحنه رفت و امروز به عنوان تنها بازمانده سیاه بازان سنتی در ایران شناخته می شود.

فراهنگ(5)**9266 ** 1418