تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۸:۵۱

تهران بزرگ - آنچه در فكر كوتاه جنايتكاران از ترور استاد مطهري مي گذشت، نابودي انديشه هاي اين متفكر بود ولي طبق فرموده امام خميني: آنچه از استاد شهيد مطهري باقي است با محتواي غني خود مربي و معلم است.

روز و هفته معلم به عنوان یكی از شادترین و ارزشمندترین ایام سال، بار غمی سنگین را نیز به دوش می‌كشد و آن سالروز شهادت فیلسوف بزرگی است كه معلمی بزرگوار و استادی فرزانه بود. تنها به واسطه اندیشه‌های روشنگرش به دست دشمنان كوردل به حق پیوست.

اما تناسب این تلاقی ظاهرا متناقض، از آن‌جا ناشی می‌شود كه اگرچه در 12 اردیبهشت ماه سال 1358 یكی از موثرترین اندیشمندان در ظهور و بروز انقلاب اسلامی ایران و چراغ فروزنده حكمت و فلسفه ایران زمین از دنیای فانی سفر كرد، اما زمان و زمانه نشان داد كه آثار به جا مانده از او، همچنان معلم و آموزگار نسل‌های بعدی باقی می ماند.

آن روز امام خمینی (ره) فرمود: 'من گرچه فرزند عزیزی را كه پاره تنم بود از دست دادم، لكن مفتخرم كه چنین فرزندان فداكاری در اسلام وجود داشت و دارد، مطهری كه در طهارت روح و قوّت ایمان و قدرت بیان كم نظیر بود رفت و به ملاء اعلی پیوست، لكن بدخواهان بدانند كه با رفتن او شخصیت اسلامی و علمی و فلسفی‌اش نمی رود'.

از آن وقت كه باغبان های از خود گذشته ای مثل مطهری وجود خود را صرف حفاظت از نهال انقلاب كردند 33 سال گذشته و این نهال نازك درختی تناور و بر مسلمانان جهان سایه گستر شده است. اظهر من الشمس است كه تفكر مطهری كشته نشده بلكه زایا و جاری است.

استاد مطهری فیلسوف، متكلم و مفسر قرآن، عضو هیئت موتلفه اسلامی و از نظریه‌پردازان نظام جمهوری اسلامی ایران بود و آثار بسیاری در تمام این زمینه‌های علمی و عرفانی از او بجا مانده است.

معمار انقلاب اسلامی ایران درباره آثار باقی مانده از این شهید بزرگوار فرمودند: 'آثاری كه از او هست بی استثنا همة خوب است و من كسی دیگری را سراغ ندارم كه بتوانم بگویم بی استثنا آثارش خوب است، ایشان انسان ساز است، برای كشور خدمت كرده، در آن حال خفقان، خدمت‌های بزرگ كرده است.'

شهید مطهری ضمن آن‌كه در زمینه‌های عمومی و مسایل روز جامعه آثاری مورد توجه و شناخته‌ شده دارد، بسیار به مباحث فلسفی علاقمند بوده و در پیش‌برد شناخت و تفسیر فلسفه صدرایی و آثار فلسفی علامه طباطبایی نقش بسزایی داشته است.

بسیاری از دست‌نوشته‌ها و مقالات استاد مطهری موضوعات فلسفی دارند، وی با تسلط كامل بر فلسفه اسلامی و تخصص در فلسفه مشاء و اشراق علاوه بر شركت در كلاس‌های فلسفه علامه طباطبایی، در كلاس‌های خارج فلسفه علامه نیز كه با محوریت حكمت متعالیه و فلسفه صدرایی برگزار می‌شد، شركت داشت.

شهید مطهری به ترتیب دوره‌ای منطق، فلسفه، عرفان و تفسیر قرآن و حدیث را در محضر علامه طباطبایی آموخت و درجه استادی او را در مباحث فلسفی می‌توان در تفسیر و تحلیل‌های بی‌مثال او بر 'اصول فلسفه و روش رئالیسم' علامه طباطبایی به وضوح مشاهده كرد.

مرتضی مطهری در دوازده سالگی وارد حوزه علمیه مشهد شد و سال 1316 علیرغم مبارزه شدید رضاخان با روحانیت و با وجود مخالفت دوستان و نزدیكان، برای تكمیل تحصیلات به حوزه علمیه قم رفت.

در آن زمان ریاست حوزه را سیدمحمد حجت، سیدصدرالدین صدر و سیدمحمد تقی خوانساری برعهده داشتند. 15 سال حضور در حوزه علمیه قم و استفاده از محضر اساتیدی همچون؛ آیت الله العظمی بروجردی در فقه و اصول، حضرت امام خمینی(ره) به مدت 12 سال در فلسفه ملاصدرا و عرفان و اخلاق و اصول و علامه سیدمحمدحسین طباطبائی در فلسفه شامل؛ الهیات شفای بوعلی سینا و حكمت متعالیه از مطهری شخصیت انسان‌ساز ساخت.

این شهید بزرگوار همچنین از محضر آیت الله حاج میرزا علی آقا شیرازی در اخلاق و عرفان، آیت الله سید محمد حجت در اصول و آیت الله سید محمد محقق داماد در فقه نیز بهره برده است.

شهید مطهری به حق از عاشقان شخصیت والای امام خمینی (ره) بود و ایشان را 'روح قدس الهی' می‌نامید و امام راحل نیز در كسوت استادی چنان فراست و بصیرتی در شهید مطهری می‌دید كه وی را پارهٔ تن اسلام و حاصل عمر خود می‌نامید و در سالروز شهادت این عالم و متفكر بزرگ شیعی، فرمود: 'سالروز شهادت شهیدی مطهر است كه در عمر كوتاه خود اثرات جاویدی به یادگار گذاشت، كه پرتوی از وجدان بیدار و روح سرشار از عشق به مكتب بود، او با قلمی روان و فكری توانا در تحلیل مسایل اسلامی و توضیح حقایق فلسفی با زبان مردم و بی قلق و اضطراب به تعلیم و تربیت جامعه پرداخت، آثار قلم و زبان او بی استثنا آموزنده و روانبخش است و مواعظ و نصایح او كه از قلبی سرشار از ایمان و عقیدت نشأت می گرفت برای عارف و عامی سودمند و فرحزا است'.

تهرام*3377