تهران - سال هاي نوجواني معمولا از دوران پر كشمكش و اضطراب آور براي اغلب افراد است و در اين دوره استرس و اضطراب مي تواند بيشترين آسيب جسمي و رواني به افراد وارد كرده و آنان را در مقابل معضلات مختلف جامعه از جمله اعتياد آسيب پذير كند.

نوجوانان به خاطر خصوصیات نوجوانی آسیب پذیرند. آنان پویا و جستجوگر به هر جا سرك می كشند، اگر در مسیرشان راههایی گشوده شود كه لذت و بی خبری در آن راه ها وجود داشته باشد به سرعت جذب آن راه ها می شوند.

بر اساس آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر ، از مجموع یك میلیون و 325 هزار معتاد در كشور، 38 درصد آنان در سنین مقطع دبیرستان، 12 درصد مقطع راهنمایی و 15 درصد مقطع كاردانی تحصیل می كنند.

روانشناسان ،دوران نوجوانی و بلوغ را دشوارتر از دوران كودكی می دانند و معتقدند این دوران دارای جنبه های گوناگون جسمی ، روانی و اجتماعی است .

آنان بر این باورند خانواده ها باید اطلاعات كافی در این مورد داشته و بدانند دوره نوجوانی از نظر روحی، روانی، دوران بی قراری ها و گرایش های متضاد مثل'افسردگی های بی دلیل در لحظات شادی ' ( غرور در عین خود كم بینی) ( خودخواهی در عین نوعدوستی) (كنجكاوی در عین بی تفاوتی) ( عشق ورزیدن به دنیا و پوچ انگاری آن ) و بسیاری دیگر از فشارها و طوفان های روحی است كه البته هیچكدام از این رفتارها بدون دلیل نیست .

' سوسن گل محمدی ' روانشناس ، نقش مدرسه را در گرایش نوجوانان به اعتیاد مهم دانست و گفت :مدرسه نقش مهمی در سازندگی شخصیت نوجوانان دارد ،بویژه هنگامی كه والدین در برخورد با فرزندان با شكست مواجهه شده باشند مدارس مسوولیت سنگین تری را بعهده دارند.

وی با بیان اینكه معلمان مسوولیت بزرگی را در این زمینه بر عهده دارند، اظهار داشت : آنان در تماس دائمی با شاگردان هستند و می توانند شخصیت كودك را در پیشگیری از اعتیاد بسازند.

گل محمدی ، آزادی بیش از حد به نوجوانان ، عدم مراقبت و راهنمایی آنان در ساعات فراغت ، بیكاری ، عدم علاقه به تفریحات سالم و ورزش را از علل اعتیاد به موادمخدر بیان كرد.

وی تصریح كرد: وجود اختلافات خانوادگی و متلاشی شدن كانون گرم خانواده در اثر طلاق ، كمبود محبت ، بیكاری ، عدم دسترسی به امكانات رفاهی ، اجتماعی ، فرهنگی ، بیسوادی ، فقدان احساس مسوولیت و نداشتن چشم انداز درست به آینده نیز از علل مهم اعتیاد در قشر نوجوان است .

به گفته وی ،آلوده بودن اجتماع به موادمخدر ، دسترسی آسان به آن ، داشتن دیدگاه های انحرافی به مسائل زندگی مثل رقابت های بیهوده ، عدم درك موقعیت ،از دیگر عوامل گرایش نوجوانان به اعتیاد است .

' حمید صرامی ' مدیركل آموزش و تحقیقات ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: یكی از دلایل گرایش نوجوانان به اعتیاد، افزایش دسترسی به مواد مخدر و ارزان بودن این مواد است .

وی افزود: امروزه شاهدیم كه رغبت برای مصرف مواد مخدر در بین نوجوانان افزایش یافته است و زمانی كه این مواد به راحتی و با قیمت ارزان در دسترس آنان قرار می‌گیرد، اعتیاد شایع تر می شود.

صرامی با اشاره به نتایج تحقیق سال 86، اظهار داشت : در این سال تحقیق نشان داد كه 3/2 درصد از افراد معتاد مصرف كننده مواد مخدر در كشور را نوجوانان تشكیل می‌دهند و با توجه به اینكه كه بر اساس تعریف قانون در ایران افراد زیر 20 سال نوجوان تلقی می‌شوند، این آمار برای همه دستگاه‌های فرهنگی و اجتماعی كشور 'هشدار' محسوب شد اما این رقم افزایش یافته و از درجه هشدار به تهدید رسیده است .

این مقام مسوول در ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح كرد:تحقیقات نشان می‌دهد كه استرس و اضطراب‌ها نقش تعیین كننده‌ای در گرایش نوجوانان به اعتیاد دارد و بروز اختلالات روانی باعث جذب فرد به سمت مصرف مواد مخدر می شود.

صرامی خاطرنشان كرد: ضروریست موجبات بروز مشكلاتی مانند هویت سردرگم، كاهش اعتماد به نفس و عزت نفس، فقر معنویت ، ضعف اعتقادات دینی، احساس پوچی و درماندگی، ناتوانی در ابراز وجود، آشفتگی عاطفی، كاهش اقتدار خانواده، بروز شخصیت‌های متزلزل با تاثیرپذیری اجتماعی از گروه همسالان را در بین نوجوانان فراهم ساخت.

وی با بیان اینكه سیستم مافیای اعتیاد با سر دادن شعار بدون هر گونه محدودیت از هر نوع مواد مصرف كن، اقدام به تقویت باورهای غلط از طریق ایجاد نگرش‌های فریبنده می كنند، گفت : متاسفانه این سیستم به نوجوانان القاء كرد كه برای رفع اختلالات روانی و عصبی همچون استرس، اضطراب و تشویش، رهایی از بیماری‌های جسمی، كسب شادی (كاذب) و تمركز و دستیابی به لذت‌های فردی آنی، خلاقیت، آرامش و غیره اقدام به مصرف موادمخدر، توهم‌زا یا محرك كنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، صرامی اظهار داشت : با تقویت دفاعی جامعه، نسبت به مقتدرسازی و توانمندسازی آنان می‌توانیم نوجوانان را در عصر پیچیده امروز مصون‌سازی كنیم.

اجتمام (5)**9022**9188 ** 1569