فردوسی شاعری حماسهسرا و اسطورهسرا در روزگارانی كه نامی از ایران و ایرانی و زبان فارسی نبود،با خلق شاهكار خود، شاهنامه نام ایران را در جهان تثبیت كرد كه در برخی محافل فرهنگی و ادبی جهان، ایرانزمین به واسطه این شاهكار حماسی شناخته میشود.
كشور ایران روز ۲۵ اردیبهشت ماه را به نام روز بزرگداشت فردوسی نامگذاری كرده و در این روز آیینهای مختلفی برای بزرگداشت فردوسی و شاهنامه در نهادهای پژوهشی و دانشگاههای سراسر برگزار میشود تا ایرانیان بتوانند به نوعی به این شاعر برجسته و شاهكار او ادایدین كنند.
برخی از كشورها در آرزوی داشتن شخصیت فرهنگی و ادبی همچون فردوسی هستند،اگر ما آگاهی كافی در زمینه فردوسی و شاهنامه نداشته باشیم،كشورهایی از جمله تاجیكستان این شاعر را از آن خود خواهند كرد. همچون كشور تركیه كه مولانا را از آن خود كرده است.
بر این اساس خبرنگار ایرنا با برخی از اعضای گروه موسیقی میراث، تنها گروه موسیقایی كه به طور خاص بر روی فردوسی و اشعار او فعالیت میكند،گفت و گو كرده است.
آرش قاسمی گروه موسیقی میراث را به یاری برخی از هنرمندان و دانشجویان در سال 1387 تاسیس كرد و علاوه بر اجرای آثار مختلف ملی در بزرگداشت آهنگسازان معروف كشور همچون استاد صبا و استاد مشكاتیان،حافظ و مولانا برنامههایی را اجرا كرده است.
سال90 نخستین بار گروه میراث به همراهی حمید خزاعی خواننده و استاد امیر صادقی شاهنامهپژوه در همایش هزاره نگارش شاهنامه برنامهای را اجرا كرد.
از اجراهای گروه موسیقی میراث در این یك ساله میتوان به جشن ثبت جهانی شاهنامهخوانی در یونسكو در خانه اندیشمندان،همایش خلیج فارس؛سومین همایش وحدت و انسجام ملی جوانان ایران اسلامی در بندرعباس، جشنواره خنیاگران، كنسرت بزرگداشت جشن جهانی نوروز، اجرای زنده در شبكه جام جم، اجرا در همایش حماسهسازان در سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی اشاره كرد.
آرش قاسمی سرپرست گروه موسیقی میراث درباره فعالیتهای یك ساله هنری گروه پیرامون شاهنامه حكیم ابوالقاسم فردوسی گفت: گروه میراث با خوانندگی حمید خزاعی و شاهنامهخوانی استاد امیر صادقی به صورت تخصصی تلاش میكند تا پاسدار فرهنگ و هنر ایرانی باشد.
قاسمی افزود:در مدت یك ساله هنری یعنی 25 اردیبهشت سال گذشته و اجرا در آرامگاه حكیم توس تا 25 اردیبهشت امسال كه اجرای ما در سالن 12 هزار نفری آزادی خواهد بود در هر فرصتی سعی كردیم تا با ارایه اثر در قالب اشعار شاهنامه پاسدار فرهنگ و هنر پارسی باشیم.
وی گفت:نام گروه میراث برگرفته از گذشته ایران است، همان میراثی كه از گذشته تاكنون به دست ما رسیده و ما در حال حاضر نیز میخواهیم آن را حفظ كنیم.
سرپرست گروه موسیقی میراث بیان كرد:زمانی، موسیقی عاشقانه و عارفانه در موسیقی ایران طرفداران بسیاری داشت اما به عقیده من جوانان در حال حاضر نیاز به فرم موسیقی دارند كه به یاری آن گذشته خود را بشناسند.
قاسمی افزود:اجرای گروه مسیقی میراث تركیبی از تئاتر، موسیقی، شاهنامهخوانی و روایتگری است و این اجرا پدیدهای جدی در فضای موسیقی است كه چنین چیزی تاكنون وجود نداشته است.
سرپرست گروه موسیقی میراث آهنگسازی در این حوزه را بسیار سخت، بكر و دستنخورده دانست و گفت: امیدوارم كه دیگر جوانان آهنگساز نیز به این حوزه روی بیاورند. چون امروز جوان ایرانی بیش از پیش نیاز به شناخت هویت خود دارد و شاهنامه فردوسی از این لحاظ میتواند به شناخت هویت ما كمك شایانی كند.
وی افزود:شاهنامه،این اثر بزرگ هم معلم اخلاق است و هم روایتگر روزگار كهن،داستانهایی كه خواسته یا ناخواسته شاید در زندگی امروز ما نیز اتفاق بیافتد.
قاسمی اظهار كرد:فكر میكنم خواندن حداقل یكبار شاهنامه وظیفه هر كسی است كه خود را یك ایرانی با اصالت و فرهنگی میداند، امیدوارم به عنوان یك آهنگساز توانسته باشم با خلق آثاری پیرامون شاهنامه مخاطبان را به خواندن شاهنامه ترغیب كنم.
وی افزود:فردوسی استوار و توانمند در حفظ منش و جایگاه مقام یك ایرانی گام برداشته است بنابراین برای پاسداشت این مهم باید قدمها را با صلابت برداشت.
وی با اشاره به دشواری فعالیت در حوزه شاهنامه خاطر نشان كرد:جمعآوری گروهی كه بخواهد به عظمت شاهنامه بپردازد بسیار سخت و آهنگسازی و تنظیم آن شاید به مراتب دشوار تر باشد. فكر میكنم مهمترین دلیل این كه هنرمندان در تمامی رشتهها كمتر به سراغ شاهنامه میروند این است كه از شاهنامه شناختی ندارند و جز شنیدن نام بعضی از شخصیتهای مهم شاهنامه مطالب دیگری را آگاهی ندارند.
قاسمی ادامه داد:برای دستیابی به یك حركت بزرگ و استوار در این مورد باید آشنایی با شاهنامه را در همان دوران كودكی آموخت چرا كه در گذشته نیز داستانهایی كه در كودكی برای كودكان نقل میشود هیچگاه از یادشان فراموش نخواهد شد.
وی بیان كرد:گروه میراث از زمانی كه كار خود رو در حوزه شاهنامه شروع كرد همیشه دیده میشد كه بعضی از دوستان بیان میكردند كه راه دشواری را برای ارتباط با مخاطب انتخاب كردهاید،مخاطب به شاهنامه توجهی نمیكند.
وی گفت:اكثر گروههای موسیقی امروز یا در زمینه موسیقی محلی مخاطب خوبی دارند یا فضای تلفیقی و استفاده از شعر معاصر و نو،اما فكر میكنم به دلیل اینكه گروه موسیقی میراث هدفمند فعالیت میكند توانست با پرداختن به شعرای نامی كشور در بین مردم و مسئولان هنری شناخته شود.
سرپرست گروه موسیقی میراث بیان كرد: استاد امیر صادقی و فردوسیسرای ایران،ژاله صادقیان و استاد هژیر آزاد از جمله افرادی بودند كه این گروه موسیقی را حمایت كردند.
قاسمی افزود:گروه میراث با همان هدفی كه از ابتدا داشته سعی خواهد كرد تا به هر آنچه كه میراث ایران زمین است بپردازد هر آنچه كه به داشتن آن باید افتخار كرد و قسمتی ار هویت ماست و مطمئنیم قدمی كه در این زمینه برمیداریم دیده خواهد شد زیرا كه هستند بسیار كسانی كه قلبشان برای شناخت و حفظ فرهنگ و هنر ایران زمین میتپد.
'حمید خزاعی' خواننده گروه میراث نیز معتقد است كه با توجه به فرم و قالب شعری شاهنامه و سنگینی فضای اجرایی و هماهنگی آن با فضای آوازی كمتر دیده میشود كه خوانندهها به سراغ اشعار شاهنامه بروند.
وی میگوید: فردوسی شاعری است كه راهكارهای درست زندگی را به ما نشان میدهد و ما تلاش خواهیم كرد تا این شاعر را در حوزه موسیقی بیشتر به مخاطبان معرفی كنیم.
به مناسبت بزرگداشت روز فردوسی مصاحبه اختصاصی ایرنا با استاد 'امیر صادقی' شاهنامهخوان و شاهنامهپژوه و روایتگر اشعار شاهنامه گروه موسیقی میراث با عنوان 'فردوسی نام ایران زمین را شهره آفاق كرد' نیز منتشر شده است.
همچنین گروه موسیقی میراث امروز (25 اردیبهشت) همزمان با روز بزرگداشت فردوسی در استادیوم آزادی به اجرای برنامه خواهد پرداخت.
تهرام/7245/
تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۴
تهران بزرگ- سرپرست گروه موسيقي ميراث با اشاره به نقش فردوسي در حفظ منش و جايگاه مقام ايرانيان گفت:روز بزرگداشت فردوسي، روز هويت ايرانيان است.