مشهد- همايش سراسري بزرگداشت روز ملي فردوسي و كنگره ملي شعر از توس تا نيشابور روز چهارشنبه با پيام وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در مجتمع فرهنگي و هنري امام رضا (ع) مشهد آغاز شد.

در این پیام كه توسط 'علی قلی امیر احمدی' مشاور ارشد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی قرائت شد، آمده است: سخن از سخنوران گفتن به منزله الماس به ناخن سفتن و به ترقه توپخانه را آشفتن است و هاله های اسطوره ای فردوسی به عنوان بزرگمرد ادب و حماسه آنچنان قطور است كه امروز با لیزر هم دسترسی به هسته واقعیتش دشوار است.

'سید محمد حسینی' در ادامه پیام خود آورده است: سخن از سراینده شاهنامه به میان آوردن تن به تیغ نقد بزرگان سپردن است ولی فاش می گویم كه از عهده برآیم شاید، بی پذیرش زمان در كفه قضاوت گذاشتن هر پدیده و صاحب دیده ای نامنصفانه است.

در ادامه این پیام آمده است: حكیم توس از هوش سرشار و عقل پر عیار برخوردار بود و اگر هر دو را در كلمه خرد جمع آوریم، فردوسی را باید از سرآمدن خرد به حساب آورد.

پیام مزبور می افزاید: اینكه شاهنامه به سفارش سلطان محمود غزنوی سروده شده با تاریخ و خرد معیت سنخیت ندارد ، سلطان قهار جباری همچون محمود غازی كه خود را از نژاد تورانیان می دانست و بدان شهره بود چگونه به یك حكیم نژاده ایرانی اهل بیت دوست سفارش سرودن ستایش نامه تاریخ خداپرستانه ایرانی را می دهد؟

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه پیام خود عنوان كرد: اما اینكه خردمندی چون فردوسی به سفارش، شاهنامه ای كه سراسر ظفرمندی ایرانی است و خواری تورانی برای سلطانی كه خود را از نسل تورانیان می خواند از عقل هوش به دور است.

حسینی در این پیام افزود: باید ابعاد باور و اشعار دل آور فردوسی بیشتر مورد توجه قرار گرفته و دل جامعه به معرفت حماسه آفرینش آویخته شود و هنور شخصی نتوانسته همانند آن اشعار در سطح جهان گرد آورد.

معاون سیاسی و امنیتی استاندار خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: استانداری و مسوولان ذیربط توجه خاصی به پاسداشت مفاخر فرهنگی این منطقه و همچنین فرهنگ عظیم شیعه و ایرانی دارند.

'علی اصغر رشید' با بیان اینكه برخی روشن فكر مابها فردوسی را از اسلام جدا می بینند، افزود: تلفیق اسلامیت و ایرانیت به عنوان یكی از خصوصیات اصلی اشعار این شاعر، ما را از مطالب این اشخاص بی نیاز می كند.

مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی نیز گفت: فردوسی با سرودن شاهنامه خدمتی جاودانه به ایرانیان كرد و این كتاب نه تنها شاهكار این شاعر بلكه شاهكار مهمی در جهان است.

'سید سعید سرابی' افزود: با تلاش این شاعر ارزشهای فرهنگی و آداب و سنن و میراث فرهنگی ایرانیان و معیارهای اخلاقی و حماسی در قالب شاهنامه به خوبی گرد آوری شده است.

وی گفت: روز ملی فردوسی فرصت بی نظیری برای ادب و فرهنگ دوستان علاقه مند به زبان و ادب فارسی و فرهنگ بومی و ایرانی و تجلیل از جایگاه و شخصیت این شاعر است و باید این آیین هر سال باشكوهتر از سال قبل برگزار شود.

مدیر كل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی طی گفت و گو با خبرنگاران نیز گفت: همزمان با روز ملی و بزرگداشت فردوسی و در آستانه روز ملی خیام مراسم بزرگداشت این شاعران و كنگره ملی شعر از توس تا نیشابور نیز 25 تا 28 اردیبهشت ماه جاری در مشهد و نیشابور برگزار می شود.

سرابی افزود: گلباران آرامگاه فردوسی و برنامه های متنوع فرهنگی و هنری در شهر توس و نیشابور، برپایی همایش شاهنامه و پژوهش های آیینی، كارگاه و نمایشگاه هنری، رونمایی از یك كتاب و هشت نوع جورچین و شعرخوانی، نقالی و مرشد خوانی با موضوع شاهنامه فردوسی از جمله برنامه های این كنگره است.

وی اظهار داشت: همچنین در روز 28 اردیبهشت ماه روز بزرگداشت حكیم عمر خیام، آرامگاه این شاعر در نیشابور گلباران می شود.

وی گفت: مشاعره دانش آموزی، كارگاه تخصصی خوشنویسی، تذهیب و مجسمه سازی با مضامین رباعیات خیام در آرامگاه این شاعر در نیشابور از دیگر برنامه ها می باشد. /2

7490/664