تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۵

پكن - رويارويي چين و اتحاديه اروپا در مسايل تجاري و حمل ونقل هوايي بتدريج به يك نبرد ميان طرفين تبديل شده و خطر تنش ها مناسبات اقتصادي را تحت تاثير قرار داده است.

به گزارش ایرنا ، 'لی كه چیانگ' نخست وزیر چین تصمیم گرفته نخستین سفر خارجی خود را كه از امروز (یكشنبه ) آغاز می شود به دو كشور آسیایی (هند و پاكستان) و و سپس آلمان و سوییس انجام دهد.

سفر 'لی'به سوی اروپا در حالی برنامه ریزی شده كه هشدارهای پكن در روزهای اخیر به این قاره در خصوص افزایش تعرفه بر روی صفحه های خورشیدی صادراتی، بازرسی از شركتهای مخابراتی چینی و مالیات برای پروازهای چین نشان دهنده ورود طرفین به عرصه تازه ای از رویارویی تجاری است.

روزنامه 'مردم'، ارگان حزب حاكم چین در همین باره می نویسد: بهتر نیست كه اروپایی ها بجای اقدامات ضد تجاری، راه دیگر پیدا كنند تا بحران های اقتصادی خود را پایان دهند.

رسانه های همگانی چین حمایت های تجاری یك جانبه اروپا را ارزانترین راه برای حراست از منافع تجاری این قاره دانسته اند كه البته به گفته آنها راه حل بحران نیست و آلام اقتصادی این قاره را برطرف نمی كند.

چین بر این باور است كه اروپا بجای فشار بر پكن به ابزارها و اصلاحات سیاسی برای حل مشكلات اقتصادی خود نیاز دارد.

خبرگزاری شین هوا دراین باره می نویسد: منفعت طلبی تجاری راه نجات اروپای بحران زده نیست. این غیرعاقلانه ترین مسیر است و ضررهای آن به مراتب از منافعش بیشتر خواهد بود.

وزارت بازرگانی چین هم این روزها بدجوری به تدابیر ضد تجاری اروپا علیه پكن تاخته و هشدار مقابله به مثل داده است.

این وزارتخانه در بیانیه ای آورده كه به هر گونه بازرسی از شركت های مخابراتی خودی واكنش نشان خواهد داد.

اروپا گفته می خواهد وضعیت یارانه ها و برخورداری شركت های چینی از امكانات خاص را مورد بازرسی قرار دهد اما وزارت بازرگانی چین این كار را 'شعله ور شدن آتش زیر خاكستر ' می داند كه 'خرمن ' اقتصاد و تجاری چین - اروپا را طعمه خود خواهد كرد.

' شین دایانگ '، سخنگوی وزارت بازرگانی چین اعلام كرد اروپا می خواهد از شركت های مخابراتی ما بازرسی كند و تعرفه صفحه های خورشیدی صادراتی از چین را به 37 تا 67 درصد برساند.

وی گفت: این در حالیست كه شركت های اروپایی در بازار چین از قدرت بالای رقابتی برخوردارند و با آنها با عدالت برخورد می شود اما اگر قرار است بازرسی از شركت های چینی صورت گیرد كار سخت شده و تنش های تجاری تشدید خواهد شد.

چین و اروپا از نیمه دوم سال گذشته درباره حل اختلاف ها در عرصه مخابرات و ارتباطات گفت و گو كرده اند اما هنوز برای حل مسایل راهی نیافته اند.

دولت چین بازرسی از شركت های مخابراتی را با گفت و گوهای گذشته مغایر دانسته و صداقت اروپا را در حل مسایل از طریق رایزنی و مذاكره زیر سوال برده است.

مقام های چینی گفته اند از حقوق شركت های خود بر اساس مقررات سازمان تجارت جهانی حراست خواهند كرد و اجازه موفقیت به اروپایی ها را نخواهند داد.

اروپا همچنین می خواهد تعرفه فرآورده های شركت های مخابراتی چین را نیز افزایش دهد.

' خواوی ' از شركت های مهم مخابراتی چین از تدابیر اروپا و كمیسیون این قاره برای افزایش تعرفه ابراز ناامیدی كرده و افزوده كه این كارها روابط تجاری طرفین را خدشه دار خواهد كرد.

از سوی دیگر در آستانه سفر 'لی كه چیانگ'، سازمان هواپیمایی چین اعلام كرد كه هرگز نمی تواند تهدیدهای اروپا را مبنی بر استاندارد كردن هواپیمایی این كشور با نظام تجاری تحولات اقلیمی آن قاره بپذیرد.

اروپا تهدید كرده كه در صورت تن ندادن چین به این نظام و استانداردهای تحولات اقلیمی و آلودگی زدایی اروپا ناوگان هواپیمایی چین را جریمه خواهدكرد.

در همین حال سازمان هواپیمایی چین خاطر نشان كرده كه ناوگان های هوایی اصولا باعث آلودگی می شوند و این ربطی به این كشور ندارد و هرگز زیر بار این تهدیدها نخواهد رفت.

با این وصف سازمان هواپیمایی چین تاكید كرده كه ناوگان هواپیمایی كشورهای در حال رشد باید مورد حمایت های مالی و فنی قرار گیرد و بعد از آنها چنین انتظاراتی داشت درغیر این صورت پكن با نظام تعرفه هوایی اروپا همراه نخواهد شد.

چین پیشتر هم گفته بود حاضر به پرداخت تعرفه های آلودگی هوایی به اروپا نیست .

اروپا بارها تاكیدكرده كه اگر با پكن در این زمینه به توافق نرسد شاید اجازه ندهد هواپیماهای چینی وارد حریم هوایی این قاره شوند اما این تهدیدها هرگز عملی نشده است.

چین یكی از بزرگترین خریداران شركت هواپیمایی اروپایی ایرباس است و آن را برگ برنده ای در دست خود برای مقابله با تهدیدهای این قاره می داند.

برخی تحلیلگران می گویند افزایش فشارها برچین به این خاطر است كه اتحادیه اروپا همچنان راه گریز خود را از بحران اقتصادی و مالی دریافت كمك از چین می داند، اما چین تاكنون به این مساله تن نداده است.

با این حال كارشناسان معتقدند افزایش تعرفه بخش های مخابراتی و صفحه های خورشیدی صادراتی چین ارزش معاملات میان طرفین را كه معادل 30 میلیارد دلار است تحت تاثیر قرار خواهد داد.

آساق ** 275 ** 2100**1577