تهران - محققان دانشگاه علوم پزشكي مشهد با همكاري كارشناسان مركزتحقيقات دارويي لايدن آمستردام و انستيتو واكسن هلند در قالب يك طرح، تحقيقات براي توليد واكسن هپاتيت B حاوي نانوذرات پليمري را آغاز كردند.

به گزارش دانشگاه علوم پزشكی مشهد ، دكتر محسن تفقدی سرپرست گروه محققان و معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشكی مشهد در این مورد گفت:‌ نانوذرات استفاده شده در این تحقیقات، ‏كیتوزان و تری متیل كیتوزان است كه روش تولید آن ساده است و آنها در صنایع دارویی و تولید واكسن كاربرد دارند. این ‏واكسن می‌تواند برای پیشگیری از ابتلا به بیماری هپاتیت ‏B‏ به كار رود.‏

وی خاطر نشان كرد :‌بسیاری از واكسن‌های معمول از طریق تزریق داخل عضلانی یا زیرپوستی استفاده می‌شوند. ‏اگرچه این واكسیناسیون پاسخ ایمنی قوی و مقاوم سیستم را در پی دارد اما در حال حاضر اشكالاتی در ارتباط با تجویز تزریقی ‏مانند درد پس از تزریق و عدم ایمنی مخاطی وجود دارد ، محققان به دنبال توسعه راهبرد‌های غیرتهاجمی ایمن‌سازی هستند. از ‏این رو روش‌های ایمن ‌سازی مخاطی به ویژه تجویز از راه بینی از اهمیت خاصی برخوردار شده است.

معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشكی مشهد افزود :‌در این زمینه طرح تحقیقاتی نانو ذرات پلیمری كیتوزان و تری ‏متیل كیتوزان به عنوان حامل ایمنی واكسن هپاتیت ‏B‏ آغاز شد.در این طرح پژوهشگران با محصور كردن واكسن هپاتیت ‏B‏ درون این نانوذرات پلیمری ‏به دنبال افزایش پاسخ ایمنی و دستیابی به واكسنی بودند كه علاوه‌ بر تزریق، با تجویز از راه بینی نیز ایجاد ایمنی ‏كند.

وی خاطر نشان كرد :‌برای این منظور نانو ذرات كیتوزان و تری متیل كیتوزان حاوی آنتی ژن با ابعاد و بار سطحی مناسب تهیه و سپس خصوصیات مختلف آنها از جمله اثر آنها بر روی ‏سلول‌های زنده، اثر آنها بر روی اتصالات بین سلولی و اثرگذاری آنها بر سلول‌های ایمنی ارزیابی شد.

معاون پژوهشی دانشگاه علوم پزشكی مشهد ابرازامیدواری كرد كه با تكمیل مطالعات بالینی و تایید نتایج این واكسن در انسان گامی به سمت تجویز مخاطی واكسن‌ها و حذف تزریق برداشته شود.

نتایج این تحقیقات در مجله Vaccine (جلد 30، شماره 36، ماه آگوست سال 2012) منتشر شده است.

علمی (1)**1354**1581