تهران - دبيركل جمعيت مبارزه با استعمال دخانيات اعلام كرد: ميانگين سن مصرف سيگار از سن 14 تا 16 سال قبل به 12 سال در حال حاضر رسيده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، 'محمدرضا مسجدی'روز سه شنبه در گفت وگو باخبرنگاران كه با هدف بررسی معضل دخانیات در ایران و پیامدهای آن تشكیل شده بود، افزود: میزان مصرف قلیان در دختران دبیرستانی و دانشگاهی نیز هم اكنون 20 درصد و مصرف سیگار سه درصد است.

وی با بیان اینكه افزایش استقبال از مصرف قلیان زنگ خطری برای كشور به شمار می رود، گفت: دخانیات یك مثلث سه ضلعی شامل تقاضا؛ عرضه و مصرف است و برای تمام این سه ضلع قانون های مختلفی وجود دارد.

وی با بیان آنكه در زمینه تقاضا دو گروه مصرف كننده و تولیدكننده رو در روی یكدیگر قرار دارند، افزود: هرچه مصرف مواد دخانی افزایش یابد سود شركت های تولیدكننده نیز بیشتر خواهد شد.

مسجدی با اشاره به اینكه هدف شركت های دخانی در ایران زنان، دختران، نوجوانان و جوانان هستند، تصریح كرد: 28 درصد مردان كشور سیگاری هستند لذا برای كاهش آن باید فرهنگ سازی لازم صورت گیرد.

وی درباره وضعیت عرضه انواع كالای دخانی تولید داخل، مشترك و قاچاق نیز گفت: وزارت بازرگانی باید بر تمام عرضه های تولید، توزیع، پخش و قاچاق این كالا نظارت داشته باشد.

وی خاطرنشان كرد: در بخش عرضه مجوز تولید و واردات سیگار را وزارت بازرگانی صادر می كند لذا این وزارتخانه باید مانع از افزایش قاچاق سیگار شود. این وزارتخانه می تواند با باركد گذاری بر روی پاكات سیگار امكان تشخیص كالای قاچاق از غیرقاچاق را فراهم كرد.

دبیركل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات با اشاره به خصوصی سازی شركت دخانیات، گفت: تولید كالای دخانی و این صنعت كه سال ها در انحصار دولت بود، ظرف دو تا سه سال اخیر خصوصی سازی شده هرچند كه باید تولید این كالای دخانی تابع برنامه راهبردی مناسب باشد.

مسجدی با بیان اینكه 10 میلیون نفر از جمعیت كشور سیگاری هستند، تاكید كرد كه دولت ها به طور معمول از كسب سود بخاطر افزایش سلامتی مردم می گذرند زیرا تامین سلامت آنها از وظایف اصلی دولت ها است و این بدان معناست كه سود عمومی جامعه نسبت به كسب سود از تولید كالا اولویت بیشتری دارد.

وی تاكید كرد: اگر تولید سیگار در اختیار دولت باشد به فكر كسب سود از آن نخواهد بود بلكه به فكر تامین كالای دخانی مورد نیاز مردم و قشر سیگاری است تا با تولید سیگار استاندارد از بروز انواع سرطان در بین مصرف كنندگان جلوگیری كند.

وی اضافه كرد: در همین راستا دولت از كسب سود می گذرد تا بتدریج میزان مصرف سیگار كاهش یابد زیرا سود ناشی از تولید كالای دخانی توسط شركت های داخلی تنها برابر با یك بیستم هزینه های مصرفی دولت ها برای درمان بیماریهای ناشی از مصرف دخانیات است.

مسجدی با بیان اینكه سالانه 65 میلیارد نخ سیگار در كشور مصرف می شود، گفت: از این تعداد 25 میلیارد نخ از داخل و 20 تا 25 میلیارد نخ از محل واردات تامین می شود.

دبیركل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات با اشاره به اینكه میزان قاچاق سیگار در كشور 15 تا 25 میلیارد نخ در سال است، درباره قیمت این كالا اضافه كرد: قیمت ارزان ترین پاكت سیگار در اواخر سال های 90 و 91 برابر با 800 تومان و گران ترین آن هشت هزار تومان بوده است.

مسجدی اضافه كرد: بانك جهانی اعلام كرده مردم هر كشور دو برابر هزینه ای كه صرف خرید سیگار می كنند را صرف درمان بیماری های ناشی از مصرف سیگار می كنند.

وی با اشاره به بحث نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر اختصاص 40 میلیارد تومان عوارض سیگار به دانشگاه ها برای انجام تحقیق و مطالعه در این زمینه، گفت: نمایندگان مجلس سعی می كنند كه مالیات هر نخ سیگار در كشور از 19 درصد به 60 تا 70 درصد افزایش دهند.

وی یادآور شد: در حالی كه هم اكنون مالیات مستقیم، غیرمستقیم و سود بازرگانی هر نخ سیگار در كشور 19 درصد است این رقم در پاكستان 75.9، تركیه 78.7 و امارات عربی متحده 67 درصد است.

وی اضافه كرد: اگر مجلس پیشنهاد 60 تا 70 درصد افزایش مالیات سیگار را بپذیرد، مالیات مربوط به تولیدات داخل با 20 درصد تغییر مواجه خواهد شد اما مالیات سیگارهای مشترك و وارداتی تا 40 درصد افزایش خواهد یافت.

به گفته مسجدی با هر 10 درصد افزایش مالیات سیگار، میزان مصرف آن هشت درصد كاهش می یابد.

دبیركل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات گفت: در بخش مصرف سیگار باید شرایط مصرف را سخت كرد تا هر فردی به خود اجازه ندهد در هر مكانی دخانیات مصرف كند.

وی با اشاره به آغاز روز جهانی و هفته ملی بدون دخانیات از چهارم تا دهم خردادماه، گفت: در دنیا یك روز را به نام دخانیات اختصاص داده اند در حالی كه كشور ما به عنوان یكی از كشورهای پیشگام، یك هفته را به این منظور نامگذاری كرده اما در اجرای قوانین منع استعمال دخانیات پسگام بوده است.

وی به اجرای طرح 'پاد'(پیشگیری از استعمال دخانیات)برای نخستین بار در شهر ورامین با عنوان اولین شهر بدون دخانیات اشاره كرد و گفت: طرح پیشگیری از استعمال دخانیات بعد از هفت سال پیگیری با همكاری آموزش و پرورش در مقاطع تحصیلی ابتدایی و راهنمایی برگزار می شود.

مسجدی درباره انتقاد وزارت آموزش و پرورش در زمینه ورود مباحث دخانی در كتاب های درسی، گفت: آموزش های لازم به دانش آموزان در مورد عدم استعمال دخانیات در كتاب های درسی گنجانیده نمی شود بلكه باید در قالب فعالیت های فرهنگی و پژوهشی ارایه شوند.

دبیركل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات با اشاره به ضعف اجرایی كشور در رعایت قوانین منع استعمال دخانیات، گفت: هیچ یك از قوانین منع استعمال دخانیات اعم از عدم فروش به افراد زیر 18 سال، خرده فروشی سیگار، عدم فروش سیگار در 100 متری مراكز آموزشی و فرهنگی هم اكنون رعایت نمی شود.

مسجدی گفت: آمریكا در سال 1968 در زمینه منع استعمال دخانیات ورود یافت، در آن سال 30 درصد مردان و 18 تا 20 درصد زنان سیگاری بودند در حالی كه توانست جمعیت سیگاری مردان را به 20 درصد كاهش دهد اما عملكرد آمریكا در مورد كاهش مصرف دخانیات زنان موفقیت آمیز نبود.

اجتمام(3)9105**1558