به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، «مژگان اسماعیلی» روز چهارشنبه در سمینار یك روزه مباحث باستان شناختی هنر، فرهنگ و تمدن اسلامی در ساختمان ارگ آزادی افزود: با وجود همه كمبودهایی كه در پژوهشگاه وجود دارد، كارشناسان مطالعات خود را مانند گذشته ادامه می دهند.
وی اظهار داشت: پس از مدت ها فترت و ركود در حوزه پژوهش های پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دوباره انگیزه و روحیه به این بخش بازگشت كه این كار بدون حمایت مسوولان سازمان و پژوهشگاه ممكن نبود.
اسماعیلی در ادامه از سمینار یكروزه مباحث باستان شناختی هنر، فرهنگ و تمدن اسلامی به عنوان چهارمین نشست تخصصی پژوهشگاه در ماه های گذشته یاد كرد و گفت: با وجود فرصت اندك، 300 چكیده مقاله به پژوهشگاه واصل شد.
وی افزود: حوزه تمدن اسلامی سابقه حدود 1500 ساله در ایران دارد و از آنجا كه اسلام به عنوان یك تمدن و نه فرهنگ عرب به ایران وارد شد، جوانه های اندیشه اسلامی فارغ از تعصبات قومی و مذهبی بارور شدند.
معاون پژوهشی پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اظهار داشت: رضایت ایرانیان در گرویدن به اسلام موجب شد تا مجموعه ای آداب، سنن و علوم و فنون را به بهترین شكل در كنار هم قرار دهند و در تمدن اسلامی بروز دهند.
وی شاخصه معماری دوران اسلامی را بهره گیری از همه ظرفیت های هنری و علمی كشور دانست و افزود: برای نمونه در مساجد بهترین هنرها از جمله خطاطی، معماری و تزئینات سنگ و چوب به كار گرفته شدند.
اسماعیلی ادامه داد: با توجه به تاكید اسلام بردانش اندوزی، اسلام موجب گسترش علوم و هنر در ایران شد و به همین خاطر می توان گفت كه تمدن اسلامی محصول عملكرد همه ملت هایی است كه به این دین گرویدند.
«سیامك سرلك» سرپرست پژوهشكده باستان شناسی نیز در این نشست گفت كه این سمینار در كمترین زمان ممكن و با حداقل اعتبارات برگزار شده است.
وی با اشاره به تاثیرپذیری تمدن اسلامی از فرهنگ و تمدن گذشته ایران اظهار داشت: به دلیل شرایط زیست محیطی نحوه شكل گیری و نقشه های فرهنگی در فلات ایران نشان می دهد كه در این محدوده جغرافیایی با توالی دوره ها رو به رو هستیم.
سرلك اضافه كرد: دوره اسلامی با بیش از 14 قرن سابقه، بخش مهمی از دوره حیات سیاسی، جتماعی و فرهنگی این سرزمین را تشكیل می دهد و از این رو باید كاوش و پژوهش در لایه های دوره اسلامی را جدی بگیریم.
سرپرست پژوهشكده باستان شناسی كشور تاكید كرد: فرهنگ و تمدن اسلامی ریشه در فرهنگ و تمدن غنی ایران پیش از اسلام دارد و تلفیق این دو سبب شكل گیری هنر دوره اسلامی شده است.
وی افزود: هنر دوران اسلامی نیازمند تحقیق و پژوهش ویژه است زیرا به نحوی با دوره های تاریخی پیش از آن نیز ارتباط می یابد.
وی اطمینان داد كه اصل مقالات ارایه شده به این سمینار در صورت تامین بودجه، چاپ و در اختیار پژوهشگران قرار گیرد.
در سمینار یك روزه مباحث باستان شناختی هنر، فرهنگ و تمدن اسلامی كه به همت پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حال برگزاری است، پژوهشگران آخرین یافته های خود را از پژوهش و كاوش های باستان شناسی ارایه می كنند.
«كاوش تپه شاه نشین رسكت و مسجدی نو یافته از دوره آل بویه در شهر قدیم پریم»، «كاوش در محوطه ارگ سلطانیه زنجان در سال 1388»، «گزارش دو فصل كاوش باستان شناختی در شهر تاریخی بلقیس اسفراین»، «اولین فصل كاوش در محوطه دوره اسلامی فیض آباد»، «كتیبه های قرآنی روی سكه های عرب ساسانی»، «پیگردی و گمانه زنی مسجد جامع شهر یزد»، « كاوش ضلع جنوبی مجموعه كاخ موزه گلستان»، « اولین فصل جدید كاوش باستان شناسی شهر تاریخی سیمره دره شهر» و «نقشه باستان شناسی در دوره اسلامی» از مباحثی است كه در این سمینار ارایه می شود.
فراهنگ(3)2025 ** 1418
تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۸
تهران - معاون پژوهشي پژوهشگاه ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت كه شرايط پژوهشگاه پس از مدت ها فترت و ركود، به شرايط مطلوب بازگشته است.