تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۱۵

تهران- «كمتر از دو هفته به برگزاري يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري باقي مانده است؛ انتخاباتي مهم و سرنوشت‌ساز كه نه تنها در داخل كشور بلكه در خارج از اين مرزها نيز چشم‌هاي پرطمع بسياري به آن دوخته شده است.»

به گزارش گروه فضای مجازی ایرنا، این مطلب برگرفته از گزارشی است كه روز شنبه با عنوان «آیا تـنور انتخـابات داغ شده است؟» در روزنامه ایران منتشر شده است.

متن كامل این گزارش به شرح زیر است:

كمتر از دو هفته به برگزاری یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده است؛ انتخاباتی مهم و سرنوشت‌ساز كه نه تنها در داخل كشور بلكه در خارج از این مرزها نیز چشم‌های پرطمع بسیاری به آن دوخته شده است؛ انتخاباتی كه مطمئناً با حضور پرشور و گسترده مردم در پای صندوق‌های رأی، بسیاری از معادلات جهانی را برهم خواهد زد. كارشناسان معتقدند حضور حداكثری و ایجاد شور و شوق انتخاباتی در سایه حضور تمامی سلایق موجود در جامعه است كه افكار عمومی آنها را در حضور نماینده‌شان معنا می‌كنند.

اما این كه آیا فضای كشور،‌ انتخاباتی شده است و شور و شوق انتخاباتی در بین اقشار مختلف اجتماعی به وجود آمده،‌ سؤالی بود كه با كارشناسان مربوطه و اهالی سیاست این روزهای كشور در میان گذاشتیم.



*انتخاباتی تك‌قطبی

عبدالرضا داوری، گرم شدن فضای انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری را مبتنی بر گرم بودن فضای رقابت‌‌ها می‌داند و می‌گوید: فضای رقابت‌ها در انتخابات پیش‌رو موقعی به سمت نقطه جوش خود حركت می‌كند كه در واقع قطب‌ها و شكاف‌های اصلی‌ای كه در جامعه وجود دارد، فعال بشوند.

این استاد دانشگاه در گفت‌وگو با با بیان این كه در انتخابات فعلی، یك قطب اصلی كه همان حامیان آقای احمدی‌نژاد هستند كه (در انتخابات سال 88 هم بیش از 24 میلیون ایرانی به این قطب رأی دادند) به طور كامل از این صحنه رقابت‌ها حذف شده است، خاطرنشان می‌كند: انتخابات فعلی، یك انتخابات تقریباً تك‌قطبی و یك نوع رقابت درون‌گفتمانی جریان اصولگرایی است.

رقابت تك‌قطبی انتخابات 24 خرداد را به وضوح می‌توانید در رفتار «ائتلاف پیشرفت» رصد كنید! از این جهت كه قطب‌های اصلی در انتخابات شركت نكردند این ائتلاف حاضر نشد به وعده‌های اولیه‌اش عمل بكند.

مدیرمسئول روزنامه شهروند، حزب‌الله، روحانیت، توده‌های مردمی و تكنوكرات‌ها را چهار منبع قدرت جمهوری اسلامی ایران عنوان كرده و می‌گوید: در این انتخابات آقای هاشمی به عنوان نقطه اشتراك منبع قدرت روحانیت و تكنوكرات‌ها حذف شده و آقای مشایی هم به عنوان نماینده آقای احمدی‌نژاد یا در واقع كاندیدای مورد تایید آقای احمدی‌نژاد كه توده‌های مردمی را نمایندگی می‌كردند، در این انتخابات حضور ندارند و عملاً از بین چهار منبع قدرتی كه در حوزه سیاسی ایران فعال هستند، فقط منبع قدرت حزب‌الله توانسته در این عرصه، كاندیداهای خودش را به جامعه عرضه بكند.

بدین سبب یك نوع رقابت درون جریانی در انتخابات 24 خرداد اتفاق می‌افتد و از این منظر، فكر می‌كنم كه ما شاهد یك رقابت خیلی پرشور در انتخابات جاری نباشیم.

وی با اشاره به این‌ نكته كه در انتخابات سال 84 علیرغم این كه آقایان هاشمی رفسنجانی و مهدی كروبی از حوزه اصلاح‌طلب‌ها و جریان مدعی اصلاحات حضور داشتند، با این حال رهبر معظم انقلاب تشخیص دادند كه برای پرشورتر شدن انتخابات، شورای نگهبان صلاحیت آقای معین و مهرعلیزاده را هم تایید كنند، خاطرنشان می‌‌‌كند: تشخیص مقام معظم رهبری این بود كه باید صحنه انتخابات پرشورتر باشد.

به هر حال ما امیدوار هستیم كه این رویكرد در عرصه انتخابات برای پرشورتر شدن و مشاركت حداكثری‌ای كه مقام معظم رهبری به عنوان پایه حماسه سیاسی در سال 92 تاكید فرمودند، ان‌شاءالله محقق بشود و همه جریان‌های سیاسی بتوانند كاندیدای مورد نظر خود را انتخاب كنند.



*فضا هنوز داغ نشده است

یك نماینده سابق مجلس نیز با بیان این كه فضای انتخاباتی كشور هنوز داغ نشده است، ‌می‌گوید: امیدواریم كه با وارد شدن به فضای انتخاباتی شوراها كه تعداد زیادی هم كاندیدا وجود دارد، ‌این شور كامل بشود.

سیدجواد ابطحی معتقد است: هر چند فعالیت انتخاباتی مثل دوره‌های قبل نیست اما در زیر لایه‌های اجتماعی مثل مساجد، بدنه بسیج، بدنه حزب‌الله و... كارهایی صورت گرفته است؛ در سطح دانشگاه‌ها با توجه به زمان برگزاری امتحانات، هنوز این فضا به وجود نیامده است.

وی اظهار امیدواری كرد كه با توجه به صحبت‌ها و اشارات مقام معظم رهبری و همه رسانه‌ها، ان‌شاءالله این شور به حماسه سیاسی بینجامد و ما شاهد حضور گسترده مردم باشیم.

ابطحی درخصوص این كه فضای انتخاباتی كشور داغ نشده است، به ذكر چند دلیل می‌پردازد و می‌گوید: اول این كه من معتقدم شورای نگهبان بهتر می‌توانست تصمیم بگیرد و از سلایق مختلف استفاده می‌كرد كه این كار انجام نشد! چرا كه هنوز عده‌ای كاندیدای مورد نظر خود را جست‌وجو می‌كنند.

این عضو جبهه پایداری تخریب‌ها و سیاه‌نمایی‌ها را از دیگر عوامل دلسرد كردن مردم می‌داند و خاطرنشان می‌كند: من تعجب می‌كنم از برخی كاندیداها كه دل‌شان می‌خواهد مردم شور و شوق داشته باشند و حماسه سیاسی شكل بگیرد اما با صحبت‌هایی كه می‌كنند، مردم را دلسرد می‌كنند.

اگر قرار باشد تمام نقاط قوت دولت احمدی‌نژاد سیاه تصویر شود و مردم با دروغگویی‌ها به این نتیجه برسند كه دولت كاری نكرده است و از خود می‌پرسند از كجا معلوم دولت آینده هم كاری بكند؟ این متاسفانه اجماع مركب است اما متاسفانه آقایان نمی‌فهمند كه اجماع مركب یعنی چه؟



*مردم حساب نظام را از افراد جدا می‌كنند

ابطحی با بیان این كه اگر مردم به این نتیجه برسند كه همه دروغ می‌گویند، پس دیگر چه نیازی است كه در انتخابات شركت كنند، تاكید می‌كند: مقام معظم رهبری بارها تاكید كردند كه چنین رفتار نكنید! اما متاسفانه كسانی این اعمال را مرتكب می‌شوند كه دم از ولایتمداری می‌زنند و می‌گویند كه از آقا حكم داریم! اینها به عقیده من ظلم كردند و متاسفانه راه‌شان را گم كردند.

این عضو جبهه پایداری معتقد است كه حقایق تاریخی را نمی‌توان كتمان كرد و تصریح می‌كند: بالاخره مردم می‌بینند كه اینها چه وعده‌هایی می‌دهند و برای رسیدن به ریاست چند روزه دنیا، حاضرند تقوا و اخلاق را رعایت نكنند!

ابطحی با بیان این كه مردم حساب نظام را از افراد جدا می‌كنند، تاكید می‌كند: دشمن بداند مردم ما آگاهند و در بزنگاه‌ها همیشه حضور پرشور و حماسی داشته‌اند و ان‌شاءالله در این انتخابات هم همین گونه خواهد بود.



*انتخابات یازدهم كاملاً متفاوت از قبل است

اما قائم مقام جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی معتقد است كه انتخابات یازدهم ریاست جمهوری و یازدهم شوراهای اسلامی شهر كاملاً متفاوت از انتخابات گذشته پیش می‌رود.

پرویز سروری به تشریح این تفاوت می‌پردازد و می‌گوید: در این دوره نقش رسانه ملی پررنگ‌تر دیده شده و به همین خاطر جلوی ریخت‌وپاش‌های تبلیغاتی كه برای ایجاد فضای انتخاباتی می‌شد گرفته شده است.

وی با اشاره به نظرسنجی‌های موجود پیرامون حضور در انتخابات خاطرنشان می‌كند نظرسنجی‌ها هم نشان می‌دهد میزان مشاركت نسبت به انتخابات دیگر در این تاریخ كه كمتر از دو هفته مانده به انتخابات از وضعیت خوب و مناسبی برخوردار است؛مشاركت بالای 60 درصد در این فاصله رقم بسیار خوبی است.

این عضو جمعیت رهپویان با بیان این‌كه این دوره مدل جدیدی در عرصه انتخابات در حال شكل‌گیری است، می‌گوید: این بار افكار عمومی نه با ریخت و پاشها و پوسترها، بلكه براساس مدیریتی كه در رسانه ملی و رسانه‌های مكتوب و غیرمكتوب شكل گرفته مردم به نوعی از برخوردهای احساسی با انتخابات فاصله گرفته‌اند و توجه‌شان به برنامه كاندیداها معطوف شده است.

سروری مصداق شور انتخاباتی را در گفت‌وگوهای مردم با یكدیگر می‌داند و می‌افزاید: الان هر جا كه می‌رویم تحلیل سخنان كاندیداها را از مردم می‌شنویم. مردم مصاحبه‌ها و برنامه‌های تلویزیونی كاندیداها را دنبال می‌كنند.



*مناظره‌ها فضا را داغ‌تر می‌كند

وی با اشاره به آغاز مناظره‌ها در رسانه ملی خاطرنشان می‌كند: مناظره‌ها فرآیند انتخابات و شور و شوق آن را جدی‌تر و عرصه رقابت را نیز شفاف‌تر خواهد كرد.

این عضو جمعیت رهپویان با تاكید بر این‌ نكته كه باید فضای انتخاباتی این دوره را كاملاً متناسب با وضعیتی كه الان دارد اداره می‌شود ارزیابی كرد، می‌گوید: نباید به هیچ عنوان انتخابات یازدهم را با دوره‌های قبل مقایسه كرد.

سروری با اشاره به نظرسنجی‌های انجام شده تصریح می‌كند؟ نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد مشاركت مردم، مشاركت قابل قبولی است و فرصت باقیمانده تا 24 خرداد زمان خوبی است تا افرادی كه سرگردان هستند و هنوز به تصمیم نرسیدند به انتخاب قطعی خود برسند.



* شور و شوق انتخاباتی مطلوب است

مهدی كوچك‌زاده نماینده مردم تهران هم در پاسخ به این سوال كه تحلیل‌تان از فضای انتخاباتی كشور چیست و آیا شور انتخاباتی در بین اقشار مختلف اجتماعی به وجود آمده است؛ خاطرنشان می‌كند: كارها در مسیری كه انتظار است پیش می‌رود.

وی با با بیان این‌كه جلب توجه مردم انجام شده است، می‌گوید: با مشاركت نامزدها و رسانه‌ها روز به روز این فضا گسترده‌تر خواهد شد.

كوچك‌زاده به نقش رسانه ملی و جهت‌دهی آن اشاره و می‌افزاید: با جهت‌گیری كه انجام شده اقنای افكار عمومی روز به روز بیشتر می‌شود و مطمئناً تا رسیدن به زمان برگزاری انتخابات این شور و شوق پرشورتر خواهد شد.

وی با بیان این‌كه در این مقطع زمانی شور و شوق انتخاباتی مطلوب است، تاكید می‌كند البته بهتر از این هم می‌شود.

سیام**9187**