معمولا با آغاز مناظره های تلویزیونی كاندیداهای ریاست جمهوری در هر كشوری، ماراتن انتخابات وارد جذاب ترین و حساس ترین بخش می شود تا مخاطبان بتوانند با مشاهده زنده گفت و گوهای رو در روی كاندیداها، در یك انتخاب مقایسه ای، گزینه مورد نظر خود را انتخاب كنند.
در نخستین مناظره انتخاباتی یازدهمین دوره ریاست جمهوری، اگرچه هر هشت كاندیدا برخلاف رویه سابق پای میز مناظره نشستند اما حتی دور اول این مناظره گروهی خوشایند كاندیداها قرار نگرفت.
در این مناظره كه درباره اوضاع اقتصادی كشور بود، در بخش نخست آن، مجری به قید قرعه یكی از هشت نامزد را انتخاب می كرد و سپس آن نامزد در مدت 3 دقیقه فرصت داشت به پرسش مطرح شده پاسخ دهد و هفت نامزد دیگر نیز هر كدام یك و نیم دقیقه فرصت داشتند یا پاسخ آن نامزد را نقد یا نظر خود را اعلام كنند.
اشتغال، مسكن، تقویت تولید ملی، كاهش درآمدهای نفتی، اجرای گام دوم هدفمندی یارانه ها، مهار گرانی و تورم محور سوالات از كاندیداها بود كه هر هشت نفر سیاست های دولت احمدی نژاد را زیر سوال بردند.
'نحوه تعامل با سایر قوا' در میان سوالات اقتصادی مطرح شده، پرسشی سیاسی و جهت دار بود كه 'محمدرضا عارف' یكی از نامزدهای ریاست جمهوری از عملكرد جریان اصولگرا در هشت سال گذشته انتقاد كرد و این موضع وی با واكنش 'علی اكبر ولایتی' و 'غلامعلی حداد عادل' مواجه شد.
در این بخش از مناظره به جای آنكه نامزدها برنامه های یكدیگر را به چالش بكشند، صرفا به سوالات مجری پاسخ می دادند؛ از این رو كاندیداها تمام نگاه و حواسشان به جای آنكه به دوربین ها و مخاطب توجه داشته باشند صرفا به مجری مناظره بود.
یكی از دیگر نكاتی كه در بخش اول مناظره نظر مخاطب را به خود جلب می كرد، دكوراسیون این مناظره بود كه برای هر بیننده ای مسابقه های تلویزیونی را تداعی می كرد.
بخش دوم این مناظره چهار ساعته نیز با واكنش تند سه نامزد مواجه شد؛ چرا كه مجری مناظره اعلام كرد سوالاتی را مطرح می كند كه نامزدها باید با 'بله' یا خیر' پاسخ دهند.
در این هنگام، 'محمدرضا عارف' اعلام كرد كه این مناظره در شان هشت كاندیدا نیست و طرح این سوالات را به آزمونی تشبیه كرد.
'محسن رضایی' یكی دیگر از نامزدها نیز تاكید كرد: صدا و سیما باید این هشت نفر را رییس جمهور بداند و 'حسن روحانی' دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری خطاب به مجری برنامه گفت: سبك شما، سبكی است كه مردم آن را 'توهین آمیز' می دانند.
گرچه مجری مناظره تاكید داشت كه سوالات مطرح شده، تست نیست اما عارف اعلام كرد كه فقط به احترام مردم در برنامه حضور دارد و پاسخی به این سوالات نمی دهد.
پس از آنكه از مجموع 24 سوالی كه قرار بود از هشت كاندیدا سوال شود، اكثر نامزدها هشت پرسش مطرح شده را 'اشتباه' دانستند، ناگهان مجری از مطرح كردن ادامه سوالات خودداری كرد. سپس در یك اقدام شگفت انگیز، تصاویری كه بعضا متعلق به ایران نیز نبود، پخش شد و از هر كاندیدا خواسته شد، نظر خود را درباره آنها بیان كند كه بیشتر به تست های روان شناسی شباهت داشت تا سوالی انتخاباتی.
و حالا بازار پیامك ها و طنزها درباره این مناظره و مناظره های آتی داغ شده است و باید دید آیا رسانه ملی در مناظره های دوم و سوم كه محورهای آن فرهنگی و سیاسی است، با توجه به اعتراض كاندیداها تغییراتی متناسب با شان كاندیداهای ریاست جمهوری و ملت ایران ایجاد خواهد كرد؟
سیام (5)
تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۹:۱۵
تهران- هشت نامزد انتخابات يازدهمين دوره رياست جمهوري عصر جمعه (دهم خرداد) در حالي در اولين مناظره انتخاباتي تلويزيوني حضور يافتند كه نه تنها شيوه برگزاري اين مناظره به مذاق كانديداها خوش نيامد و بخش دوم آن با واكنش تند برخي نامزدها روبرو شد بلكه براي مردم يادآور مسابقه هاي تلويزيوني بود.