سفر احمدی نژاد تحولی مهم در روابط بین تهران و دهلی ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/02/04 کلیات دهلی نو- کارشناسان امور سیاسی و راهبردی هند دیدار قریب الوقوع رئیس جمهور ایران از هند را به عنوان تحولی مهم در روابط بین تهران و دهلی ارزیابی کردند.
این کارشناسان معتقدند که حضور بدون تشریفات دکتر محمود احمدی نژاد در دهلی ضمن اینکه نشان از روابط ریشه دار و صمیمی بین دو کشور دارد فرصت مناسبی برای تبادل نظر بین تهران و دهلی نو در بالاترین سطح به منظور تحکیم و گسترش روابط فیمابین خواهد بود.
سی . اوی باسکار، رئیس پیشین موسسه مطالعات و تحلیلهای دفاعی هند، طی گفت و گویی با خبرنگار ایرنا، گفت که دیدار احمدی نژاد از هند در این مقطع از زمان ، بسیار حایز اهمیت است و آن فرصت مناسبی را برای دهلی نو و تهران در بهبود هر چه بیشتر روابط فیمابین فراهم خواهد ساخت .
وی ، در پاسخ به سوالی در مورد امکان طرح موضوع خط لوله گاز ایران - پاکستان - هند در طول مذاکرات رئیس جمهوری ایران با مقام های هندی در دهلی نو، گفت : این موضوع بدون شک مطرح خواهد شد زیرا قیمت نفت به سرعت تمام در حال افزایش است .
باسکار افزود: نفت از بشکه ای حدود 10 دلار در ده سال پیش به حدود 117 دلار در حال حاضر افزایش یافته و گاز مقرون به صرفه ترین سوخت برای هند تحت شرایط کنونی است .
این کارشناس راهبردی برجسته هندی ، در مورد تاثیر احتمالی این دیدار بر روابط دهلی نو با واشنگتن ، گفت : درست است که هند در طول چند سال گذشته خود را به آمریکا نزدیک تر می کند اما هند به هیچوجه نمی خواهد که بهبود رابطه این کشور با آمریکا به قیمت رابطه دهلی نو با تهران تمام شود . باسکار، تاثیر تلاش چین برای مشارکت در خط لوله گاز ایران - پاکستان - هند در تحریک هند به از سرگیری مذاکرات در مورد این طرح رد کرده و گفت : نیاز هر دو کشور چین و هند به انرژی روز به روز افزایش می یابد و هر دوی این کشورها سعی دارند که نیاز خود را به انرژی از هر منبع ممکن تامین کنند.
قمر آقا، از دیگر کارشناسان صاحب نام هندی ، دیدار احمدی نژاد از هند را به عنوان سرآغاز فصل نوینی در روابط بین تهران و دهلی نو توصیف کرد و گفت : روابط بین ایران و هند در طول چند سال اخیر شاهد فراز و نشیب های فراوانی بوده و این دیدار فرصت مناسبی را برای هند و ایران برای بازسازی روابط فیمابین فراهم خواهد ساخت .
این استاد دانشگاه ملی ، اسلامی دهلی نو، در مورد روابط بین هند و ایران در طول چند سال اخیر، گفت : مذاکره با آمریکا در مورد انعقاد یک پیمان همکاری هسته ای اولین برخورد جدی دهلی نو با واشنگتن بعد از پایان جنگ سرد بود و به همین جهت هند بهبود رابطه با آمریکا را برای مدتی به تقویت روابط خود با ایران ترجیح داد اما این دلیلی برای دوری هند از ایران نمی باشد زیرا هند و ایران دو دوست و متحد دیرینه یکدیگر در منطقه هستند.
وی ، ایران را به عنوان منبع دیپلماسی و دور اندیشی در جهان توصیف کرده و در عین حال تصریح نمود که ضروری است مقام های ایرانی نیازهای زودگذر برخی از کشورها را درک کرده و اقدام مناسب را صورت دهند.
قمر آقا، نیز خط لوله گاز ایران - پاکستان - هند را به عنوان یکی از موضوعات اصلی در طول مذاکرات رئیس جمهوری ایران با مقام های هندی دانست و گفت : افزایش قیمت نفت به بشکه ای 117 دلار هند را نسبت به پیگیری این طرح مجبور کرده است .
این کارشناس برجسته امور راهبردی هند، گفت : مصرف انرژی در هند روز به روز افزایش می یابد و این کشور می رود تا در طول چند سال آینده به صورت چهارمین مصرف کننده بزرگ انرژی در جهان در آید و بنابراین هند خواهان کسب انرژی از هر منبع ممکن است .
وی افزود: هند در حال حاضر امکان واردات گاز را از میانمار، بنگلادش ، ویتنام و ترکمنستان تحت بررسی دارد و این کشور قادر به جذب گاز دریافتی از همه این کشورها است .
آساق .م .1513**310**2164 شماره 052 ساعت 10:12 تمام
تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱