به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، در فاصله زمانی صدور فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران تا انتخاب نماینده خود در سازمان(سال1361)، حركت سوادآموزی و مبارزه با بیسوادی توسط دستگاههای ذیربط از جمله آموزش و پرورش، جهادسازندگی، جامعه روحانیت، جهاد دانشگاهی و نهضت سواد آموزی به صورت شورایی اداره می شد.
با توجه به فضای انقلابی جامعه، با همكاری تمام نهادهای مردمی اعم از مساجد، كمیته های انقلاب، بسیج مستضعفین، كانونهای فرهنگی، انجمنهای اسلامی، نیروهای مسلح، كارخانجات، كارگاهها و اصناف به صورت خودجوش و گسترده اقدام به آموزش بیسوادان با همكاری آموزش و پرورش برای آموزش و تشكیل كلاس های سوادآموزی در تمام فضاهایی كه امكان تشكیل كلاس در آنها وجود داشت، كردند.
براساس این گزارش با گذشت 33 سال از تاسیس سازمان نهضت سوادآموزی، میلیون ها نفر تحت آموزش سوادآموزی قرار گرفتند كه این امر سبب برابر شدن تعداد بیسوادان در شهر و روستا و ایجاد تعادل میان مردان و زنان بیسواد شد.
براساس این گزارش، 'علی باقرزاده' معاون وزیر و رییس سازمان نهضت سوادآموزی كشور در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا، با بیان آنكه تا پایان برنامه پنجم توسعه مرز بیسوادی كشور باید به صفر برسد، ابراز امیدواری كرد كه ظرف دو سال آینده روند سواد آموزی شتاب جدی تری به خود بگیرد.
وی با بیان آنكه طی 33 سال گذشته بیش از 35 میلیون نفر تحت پوشش سوادآموزی قرار گرفته اند، گفت: از این تعداد 11 میلیون نفر دوره مقدماتی(اول ابتدایی)را گذرانده اند و هفت میلیون نفر نیز وارد دوره تكمیلی پایان سوم ابتدایی شده اند و حدود سه میلیون نفر دوره پایانی(چهارم ابتدایی)را گذرانده اند.
وی با اشاره به اینكه دو میلیون نفر نیز تاكنون موفق به اخذ مدرك پنجم ابتدایی شده اند، اظهار داشت: این در حالی است كه حدود پنج میلیون نفر از افراد لازم التعلیم با هدف انسداد مبادی بیسوادی تحت سوادآموزی قرار گرفته اند.
وی اضافه كرد: براساس سرشماری سال 1390 نیز حدود دو میلیون و 700هزار نفر در رده های سنی 10 تا 49 سال در كشور به عنوان بیسواد معرفی شده اند كه با پایش های بعدی مشخص شد حدود 500 هزار نفر از آنها باسواد شده اند.
باقرزاده شمار افراد باسواد گروه سنی 19 - 10 سال كشور را بیش از 98 درصد در سال 90 برآورد كرد و گفت: كلاس های تشكیل شده نهضت در نیمه اول سال 91 به 10 هزار و 412 كلاس رسیده است.
وی افزود: تعداد آموزشیاران در نیمه اول سال 91، معادل 15 هزار و 720 نفر بودند كه هشت هزار و 997 نفر آنها دارای مدرك لیسانس هستند.
وی به تعداد فراگیران پس از سوادآموزی در سال 1387 كه معادل 120 هزار و 30 نفر بود، اشاره كرد و گفت: این تعداد در نیمه اول سال 91 به 138 هزار و 275 فراگیر ارتقا یافت.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی تعداد سوادآموزان در مرحله سوادآموزی را 61 هزار و 582 نفر و جمع سوادآموزان تحت پوشش شهری در نیمه اول سال گذشته را 82 هزار و 575 نفر ذكر كرد و گفت: در نیمه اول سال جاری 86 هزار و 172 نفر سوادآموز روستایی تحت پوشش قرار گرفته اند.
باقرزاده شمار سوادآموزان زن در نیمه اول سال 91 را معادل 128 هزار و 732 نفر اعلام كرد و افزود: این رقم برای مردان معادل 40 هزار و 15 نفر است.
وی با بیان آنكه كاهش اختلاف درصد باسوادی بین دو جامعه شهری و روستایی در گروه سنی 29 - 10 ساله به 2.9 درصد رسیده، افزود: درصد باسوادی در این گروه سنی در سال 90به حدود 97 درصد ارتقا یافته است.
باقرزاده اضافه كرد: براساس آخرین آمار ارایه شده از سوی مركز آمار در سال گذشته، 9 میلیون و 719 هزار نفر خود را بیسواد معرفی كرده اند كه از این تعداد سه میلیون و 456 هزار نفر در گروه سنی 10 تا 49 سال قرار داشته اند.
معاون وزیر آموزش و پرورش گفت: براساس بیش از 9 میلیون بیسوادی كه طبق آمار جمع آوری شده، وجود دارند 62 درصد بیش از 50 سال، 38 درصد در گروه سنی شش تا 49 سال، 25 درصد در گروه سنی 30 تا 49، 12 درصد در گروه سنی شش تا 29 سال، پنج درصد گروه سنی شش تا 19 سال و دو درصد در گروه سنی شش تا 9 سال قرار داشته اند.
باقرزاده تصریح كرد: در زمان پیروزی انقلاب 50 درصد جمعیت كشور بیسواد بودند بطوری كه از هر دو نفر یك نفر بیسواد تلقی می شد در حالی كه هم اكنون در تهران تنها بیش از یكهزار بیسواد در گروه سنی 100 تا 49 سال وجود دارد.
وی اضافه كرد: با تلاش های ویژه مركز آمار ایران، سازمان نهضت سوادآموزی توانست فهرستی از بیسوادان را مشخص كند و آن را دراختیار معاونان نهضت سوادآموزی ادارات كل آموزش و پرورش استانهای كشور قرار دهد.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در مورد وضعیت آموزشیاران نهضت سوادآموزی گفت: بالغ بر 40 هزار آموزشیار نهضت سوادآموزی در سال 91-90 با مصوبه مجلس شورای اسلامی تعیین وضعیت و جذب آموزش و پرورش شدند.
باقرزاده ادامه داد: هم اكنون آموزشیار نهضت سوادآموزی كه تكلیف استخدامی آنها روشن نشده باشد، در این سازمان وجود ندارد.
وی تصریح كرد: چنانچه افرادی در این سازمان تعیین تكلیف استخدامی نشده باشند، تعداد شان كم است به گونه ای كه در هر استان ممكن است دو یا سه نفر تعیین تكلیف نشده باشند كه این به معنای آن است این افراد شرایط استخدام را نداشته اند.
معاون وزیر آموزش و پرورش گفت: در دولت دهم در این وزارتخانه مصوبه ای مبنی بر آموزش سواد آموزی تا ششم ابتدایی به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسید در حالی كه پیش از این سوادآموزان تا پایه چهارم ابتدایی تحت آموزش قرار می گرفتند.
باقرزاده افزود: هم اكنون سطح سوادآموزی سوادآموزان تا پایان دوره ابتدایی ارتقا یافت هرچند كه آموزش سوادآموزان تا پایه ششم ابتدایی با ساختار خاصی انجام می شود.
وی اضافه كرد: دولت به منظور جلوگیری از بازگشت بیسوادی، اعلام كرده سوادآموزان باید 200 ساعت تحت آموزش قرار گیرند تا اندوخته های خود را فراموش نكنند.
وی ادامه داد: این آموزش به صورت مكمل و در قالب متنوع و متفاوت ویژه افراد سوادآموز كه مدرك خود را دریافت كرده اند، انجام می شود.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی گفت: یكی دیگر از مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش در زمینه سوادآموزی، آموزش بزرگسالان است به این شكل كه آن دسته از افراد بزرگسالی كه می خواهند بیش از پایه ابتدایی، آموزش ببینند و از سوی دیگر شاغل هستند، بتوانند در مقاطع تحصیلی بالاتر ادامه تحصیل دهند.
معاون وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: در سال گذشته 53 درصد آموزش سوادآموزی توسط بخش غیردولتی و مردم انجام شد.
باقرزاده با اشاره به سیاست برون سپاری سوادآموزی و استفاده از امكانات بخش خصوصی، افزود: نهضت سوادآموزی به هر یك از افرادی كه یكی از بیسوادان زیر 50 سال ثبت شده در مركز آمار را آموزش دهد، حق الزحمه پرداخت خواهد كرد.
وی ادامه داد: براساس این سیاست، آموزش دهندگان در آموزش'فرد به فرد'به سوادآموزان حدود 400 هزار تومان دستمزد دریافت می كنند كه سال گذشته با مشاركت بخش مردمی از بین 636 هزار آموزش دیده، 53 درصد آن ها توسط بخش مردمی تحت آموزش قرار گرفتند.
به گفته وی، در سال تحصیلی 89 - 88 هفت تا هشت درصد فعالیت ها در بخش سوادآموزی با مشاركت مردم و موسسات انجام شد.
باقرزاده اضافه كرد: در سال 90 نیز با اجرای سیاست برون سپاری فعالیت های نهضت سواد آموزی و استخدام برخی از آموزشیان، 39 درصد برنامه های آموزشی سوادآموزان توسط بخش مردمی و غیردولتی انجام شد.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی اضافه كرد: در سال جاری نیز از ظرفیت كامل معلمان رسمی و پیمانی در این زمینه در قالب هزینه تمام شده، استفاده خواهد شد.
باقرزاده ادامه داد: امسال تمام فعالیت های نهضت سوادآموزی با مشاركت بخش مردمی و غیردولتی انجام می شود و برای تحقق این امر موافقت نامه ها و تفاهمنامه های خوبی با حوزه علمیه قم، بسیج، كمیته امداد و مركز نهاد زنان ریاست جمهوری امضا شده است.
معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینكه مدیران مدارس نقش مهمی در سوادآموزی والدین محصلان دارند، افزود: در بررسی های صورت گرفته، بیش از 52 درصد بیسوادان كشور دارای یك دانش آموز در مدرسه هستند، بنابراین در صورتی كه مدیران مدارس و دانش آموزان در سوادآموزی والدین خود همت گمارند، موفقیت های چشمگیری در زمینه سوادآموزی به دست خواهد آمد.
اجتمام(5)9105**1558
تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۷
تهران- سازمان نهضت سوادآموزي پس از پيروزي انقلاب اسلامي و به فرمان امام خميني(ره) در هفتم دي ماه 1358 تاسيس شد و اين سازمان پس از گذشت سال ها فعاليت در زمينه سوادآموزي، بيش از 33 ميليون نفر را تحت پوشش سوادآموزي قرار داد و براي نخستين بار در دولت دهم سطح سوادآموزي را تا ششم ابتدايي ارتقا بخشيد.