تهران- «با توجه به اينكه خريد و فروش سهام عدالت در بازار سرمايه از اهميت ويژه‌اي برخوردار بوده و در شوراي عالي اصل 44 مورد تصويب قرار گرفته است، سازمان خصوصي‌سازي به عنوان متولي اصلي توزيع سهام عدالت هم يكي از اصلي ترين حلقه‌هايي است كه بايد در راستاي آماده‌سازي سازوكارهاي اجرايي به ميدان بيايد.»

به گزارش گروه فضای مجازی ایرنا، این مطلب بخشی از گزارشی با عنوان «سازوكارهای اجرایی معامله سهام عدالت در بازار سرمایه» است كه امروز دوشنبه در روزنامه ایران منتشر شده است.



متن كامل این گزارش به شرح زیر است:

خرید و فروش سهام عدالت در بورس نهایی شد. این امر بر اساس دستوری است كه رییس‌جمهوری در شورای عالی اصل 44 بر سر سازوكارهای اجرایی خرید و فروش سهام عدالت در بازار سرمایه داده است، اتفاق افتاده است.

اتفاقی كه سهامداران عدالت را خشنود می‌كند چرا كه بسیاری از حاضران دهك‌های پایین از زمانی كه این سهام به جمع دارایی‌هایشان اضافه شده است در انتظار روزی هستند كه بتوانند طعم این ثروت را زیر زبانشان لمس كنند.

بر این اساس از سال 85 كه توزیع سهام عدالت بین سهامداران شروع شد تا دهك‌های پایین درآمدی در دارایی‌های دولت سهیم شوند بحث بر سر سازوكارهای اجرایی خرید و فروش سهام عدالت در بورس مورد بحث قرار گرفت و موضوع به زمان اجرایی شدن طرح به زمان ورود شركت‌های سرمایه‌گذاری استانی به فرابورس موكول شد چراكه سهام عدالت در واقع سهام شركت‌های سرمایه‌گذاری استانی است كه با ورودشان به بورس امكان معامله سهامشان به وجود می‌آید.

به این ترتیب پس از اینكه طرح سهام عدالت مطرح شد شركت‌های سرمایه‌گذاری استانی تشكیل شد كه سهام عدالت بین این شركت‌ها كه برای هر استان یك شركت تعریف شده بود، توزیع شد.

پس از تشكیل این شركت‌ها و تخصیص سهام همچنین انجام افزایش سرمایه و تبدیل به سهامی عام زمان آن رسیده كه با ورود این شركت‌ها به بورس فرصت خرید و فروش سهام عدالت فراهم شود چراكه دهك‌های اول كه از 50 درصد تخفیف برخوردار بودند، اقساط‌شان روبه پایان بوده و می‌توانند با ورود این شركت‌ها به بورس خرید و فروش سهامشان را شروع كنند.



**جزییات نحوه آزادسازی سهام عدالت

با توجه به اینكه این موضوع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده و در شورای عالی اصل 44 مورد تصویب قرار گرفته است، سازمان خصوصی‌سازی به عنوان متولی اصلی توزیع سهام عدالت هم یكی از اصلی ترین حلقه‌هایی است كه باید در راستای آماده‌سازی سازوكارهای اجرایی به میدان بیاید؛ موضوعی كه «محمدرحیم احمدوند» رئیس سازمان خصوصی‌سازی بر آن تاكید كرد و با اشاره به تدوین دستورالعمل آزادسازی سهام عدالت تا دو ماه آینده و آزادسازی معاملات آن گفت: مدل انجام معاملات سهام عدالت مشخص خواهد شد.

احمدوند با اشاره به دستور رییس‌جمهوری برای آزادسازی خرید و فروش سهام عدالت، گفت: دستورالعمل آزادسازی انجام معاملات سهام عدالت در حال تدوین است و پس از تدوین و نهایی شدن این دستورالعمل، معاملات سهام عدالت اجرایی می‌شود.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینكه دستورالعمل معاملات تا دو ماه آینده نهایی و براساس آن معاملات سهام عدالت آزاد خواهد بود، تصریح كرد: همچنین مدل انجام معاملات نیز مشخص و تعیین می‌شود تا براساس آن معاملات سهام عدالت انجام شود.

وی به مصوبات شورای اصل 44 اشاره و عنوان كرد: براساس این مصوبات وزارت اقتصاد و دستگاه‌های مربوطه موظف هستند تا برای ورود سهام عدالت به بازار سرمایه اقدامات لازم را صورت دهند تا در نهایت آن بخش از سهام عدالت كه اقساط آن پرداخت شده در بورس مورد معامله قرار گیرد.

رئیس سازمان خصوصی‌سازی از طراحی مدل و دستورالعمل اجرایی مناسب برای ورود سهام عدالت به بازار سرمایه خبر داد و گفت: بعد از تدوین مدل مناسب برای آزادسازی، مقدمات ورود سهام عدالت به بازار سرمایه فراهم شده و متناسب با این دستورالعمل عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود.

احمدوند در مورد مصوبه شورای عالی اجرای سیاست‌های اصل 44 درخصوص آزاد شدن سهام عدالت گفت: براساس مصوبه شورای عالی اصل 44 مقرر شد تا وزارت امور اقتصادی و دارایی طی دو ماه آینده با همكاری دستگاه‌های ذیربط ، مدل مناسب و دستورالعمل اجرایی ورود سهام عدالت به بازار سرمایه را تهیه كند.

وی با بیان اینكه در این دستورالعمل تمامی محورهای معامله سهام عدالت در بورس تدوین می‌شود، افزود: حفظ حقوق سهامداران سهام عدالت، حفظ ثبات بازار سرمایه، نظارت بر عملكرد شركت‌های سرمایه‌گذاری استانی و افزایش كارآیی و كارآمدی پرتفوی سهام عدالت، از محورهای این دستورالعمل است تا مقدمات ورود سهام عدالت به بازار سرمایه فراهم شود.

احمدوند تصریح كرد: بعد از تدوین مدل مناسب برای ورود سهام عدالت به بورس، مقدمات ورود سهام عدالت به بازار سرمایه فراهم شده و متناسب با این دستورالعمل عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود.

رئیس سازمان خصوصی‌سازی خاطرنشان كرد: برای ورود سهام عدالت به بازار سرمایه باید اقدامات حقوقی، مالی، افزایش سرمایه و عملیات اجرایی انجام تا امكان معامله سهام عدالت در بازار سرمایه فراهم شود كه براساس مدل طراحی شده مرحله به مرحله اجرایی خواهد شد.



**زمان معامله سهام عدالت

وی در مورد زمان معامله سهام عدالت در بورس گفت: با توجه به اقداماتی كه باید در راستای آزادسازی سهام عدالت انجام شود نمی‌توان زمان دقیقی را در مورد معامله سهام عدالت اعلام كرد اما اگر مدل مناسب تدوین شود، این كار عملیاتی خواهد شد. این در حالی است كه باید دید براساس مدل و دستورالعمل چه اقداماتی نیاز است و اقدامات لازم تا چه حد زمان بر است؛ اگر هماهنگی‌های لازم انجام شود زمان كوتاه‌تری مورد نیاز است.

به گفته معاون وزیر اقتصاد برای فراهم شدن امكان معامله سهام عدالت در بورس باید مدل و چارچوب مناسبی طراحی شود زیرا قرار است در مورد 45 میلیون سهامدار و 100 هزار میلیارد تومان سهام عدالت تصمیم‌گیری شود، لذا باید بررسی كارشناسانه در این خصوص صورت گیرد.



**بورس چه برنامه‌هایی دارد؟

اما این ‌كه چنین امكانی در بورس چطور فراهم می‌شود و مدیران بازار سرمایه چه سازوكارهای اجرایی برایش فراهم كرده‌اند، موضوعی است كه محمود رضا خواجه نصیری رئیس اداره بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس به آن اشاره كرد و گفت: معامله سهام عدالت دارای پیچیدگی‌های زیادی است و نیاز به ایجاد بستر معاملاتی دارد.

مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس به پیچیدگی‌های معامله سهام عدالت در بورس اشاره كرد و گفت: برای فراهم كردن امكان معامله سهام عدالت در بورس باید شركت‌های سرمایه‌گذاری استانی وارد بازار سرمایه شده و علاوه بر دریافت اطلاعات كامل سهامداران، بسترهای معاملاتی برای معامله سهام عدالت در بازار سرمایه فراهم شود.

خواجه نصیری در مورد تصویب چارچوب روند معامله سهام عدالت توسط شورای عالی اصل 44 گفت: این مصوبه جزو موضوعاتی است كه اگرچه سخت است ولی باید انجام شده و شرایط آن فراهم شود.

وی افزود: معامله سهام عدالت در بازار سرمایه كار نسبتا پیچیده‌ای بوده و ملاحظات خاصی به لحاظ تعدد سهامداران دارد. با این حال بخشی از كار به عهده سازمان خصوصی‌سازی برای ورود شركت‌های سرمایه‌گذاری استانی بوده و بخش دیگر مربوط به ایجاد بسترهای معاملاتی از طرف بورس است.

او در پاسخ به این سوال كه آیا بسترهای معاملاتی برای معامله سهام عدالت در بورس فراهم شده است، گفت: شاید از لحاظ تعداد سهامداران سهام عدالت، امكان معامله به صورت مستقیم امكانپذیر نباشد اما روش‌های مختلفی برای آن وجود دارد كه باید طراحی شده و مدل آن نهایی شود.



**وعده برای 2 ماه آینده

وی در مورد امكان فراهم كردن این بستر طی دو ماه آینده گفت: زیرساخت‌های بورس نشان داده است در مقابل بحث‌های توسعه‌ای و نیاز توسعه‌ای بدون پیشنهاد نبوده و همواره راهكارهایی ارایه می‌كند، بنابراین فراهم كردن بسترهای معاملاتی امكانپذیر است ولی كار گسترده‌ای می‌طلبد و بستگی به اولویت‌های كاری سازمان بورس دارد.

این مسوول سازمان بورس درخصوص نرم افزار معاملاتی سهام عدالت توضیح داد: نرم افزار معاملاتی سهام عدالت همانند نرم‌افزار اصلی معاملات بورس است اما این نرم‌افزار برای معامله سهام عدالت نیاز به برخی تعدیل‌ها، تغییرات و به روز‌رسانی سیستم‌ها برای انجام معاملات دارد.

وی ادامه داد: بر این اساس این نرم‌ افزار از حیث روش‌های انجام معامله و سایر امور تفاوت معناداری با سایر معاملات ندارد. تنها بحث آن تعداد سهامداران و تعدد كسانی است كه به صورت همزمان قرار است سهام خود را معامله كنند كه برای این موضوع باید راهكاری اندیشیده شود.

خواجه نصیری در ادامه عنوان كرد: بررسی‌های لازم برای این موضوع انجام و پیشنهادهای متعددی ارایه شده است، اما كار به لحاظ معاملاتی و روش‌های معامله پرحجم اما امكانپذیر است.



**ورود استانی‌ها به فرابورس

وی ورود شركت‌های سرمایه‌گذاری استانی به بورس و ایجاد بسترهای معاملاتی برای معامله سهام عدالت در بورس را لازم و ملزوم هم دانست و تصریح كرد: ساختار شركت‌های سرمایه‌گذاری استانی برای ورود به بازار سرمایه آماده شده و اصلاح پرتفوی این شركت‌ها در حال پیگیری است كه پیش‌بینی می‌شود با مصوبه روز گذشته شورای عالی اصل 44 این موضوع تسریع شود.

این مسوول سازمان بورس با بیان اینكه سهام عدالت جزو سیاست‌های راهبردی نظام است، عنوان كرد: ورود شركت‌های سرمایه‌گذاری استانی به بورس و ایجاد بسترهای معاملاتی برای معامله سهام عدالت در بورس باید موازی یكدیگر انجام شود كه لازمه این كار دریافت اطلاعات جامعی از مشمولان سهام عدالت است.

مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس درخصوص زمان خرید و فروش سهام عدالت در بورس گفت: با این حجم كار نمی‌توان زمانی برای آغاز معامله سهام عدالت در بورس ارایه كرد.

سیام(1)**9103**