مشهد- روبان صورتي ، نماد بين المللي اين بيماري است، نمادش رنگي آرامش بخش دارد اما وقتي به خانه اي مي آيد، آرامش و آسايش را از بيمار و خانواده اش مي گيرد.

سرطان پستان شایع ترین سرطان در بین زنان است و هم اكنون دومین سرطان شایع میان زنان و مردان در ایران به شمار می رود.

سالانه میلیون ها زن در سراسر جهان گرفتار این بیماری می شوند و ابتلا به این سرطان با تبعات مختلف جسمی ، روحی و روانی برای بیمار و خانواده اش همراه است.

به گفته پزشكان، هم اكنون افزون بر ۸۰ درصد سرطان های پستان در ایران در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شوند، این در حالی است كه درمان قطعی این بیماری با تشخیص زودهنگام تا بالای ۹۵ درصد از سوی متخصصان پیش بینی شده است.

از سوی دیگر به گفته كارشناسان، سن ابتلا به سرطان پستان در كشورمان به طور متوسط بین ۱۰ تا ۱۵ سال از كشورهای اروپایی و آمریكایی كمتر است و این موضوع بر شدت و حدت عوارض این بیماری افزوده است.

بر اساس آمارهای ارائه شده سالانه افزون بر هفت هزار مورد جدید سرطان پستان در كشور شناسایی می شود و اكنون بیش از ۵۰ هزار نفر با این بیماری در كشور دست و پنجه نرم می كنند.

با وجود هزینه های سرسام آور درمان سرطان پستان و تبعات روحی و روانی كه این بیماری بر جامعه وارد می كند، اكنون عزم جدی برای غربالگری سرطان پستان و تشخیص زودرس آن در نظام بهداشتی و درمانی كشور به چشم نمی خورد.

در حالی كه شیوع سرطان پستان در جهان رو به گسترش است اما شیوع این سرطان در بین كشورهای توسعه یافته چندین برابر ایران است و اما این مناطق با تشخیص زودرس و برنامه های منشجم غربالگری در درمان این بیماری موفقیت های زیادی را كسب كرده اند

رییس مركز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشكی مشهد در این خصوص گفت:هم اكنون قریب به ۸۰ درصد موارد سرطان های پستان در بین زنان ایرانی در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود در حالی كه با تشخیص زودرس این بیماری به طور قطعی درمان می شود.

دكترفاطمه همایی با بیان اینكه تشخیص سرطان پستان در چهار مرحله صفر، یك، دو و سه تعیین شده است، افزود: در كشورهای غربی ۲۰ تا ۲۲ درصد سرطان های پستان در مرحله صفر تشخیص داده می شود یعنی در حد گرفتار شدن سلول است.

وی گفت: از سوی دیگر میزان ابتلا به سرطان پستان كه شایع ترین سرطان در كشورمان شناخته شده، نسبت به كشورهای غربی كمتر است اما در سنین بالاتر و مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود.

وی اظهار داشت: سن ابتلا به سرطان پستان در زنان ایرانی ۱۰ تا ۱۵ سال كمتر از زنان غربی است به طوری كه میانگین سنی سرطان پستان در زنان كشورمان ۴۸ سال است اما این میزان در زنان غربی ۶۰ سال است

وی با بیان اینكه در شرق و كشورهای خاورمیانه سن شیوع آن پایین تر می باشد، افزود:علت كاهش سن شیوع سرطان در ایران مشخص نیست.

این متخصص رادیوتراپی و انكولوژی خاطر نشان كرد: عمده سرطان های پستان در كشورمان در مرحله ای كه زیر بغل درگیر شده و اندازه تومور بالاتر از دو سانتیمتر است، تشخیص داده می شود.

دكتر همایی با بیان اینكه عوامل ژنتیكی كمتر از۱۰ درصد در سرطان پستان نقش دارند، افزود: افزون بر ۹۰ درصد عوامل ایجاد كننده سرطان های پستان، اكتسابی هستند.

وی اختلالات هورمون های جنسی، افزایش استروژن، استفاده از هورمون درمانی در سنین یائسگی، كم تحركی، وزن بالا و استفاده از رژیم های پرچرب را از عوامل اكتسابی ایجاد سرطان پستان عنوان كرد.

وی خاطر نشان كرد: انجام سالانه ماموگرافی از سنین ۴۰ سال به بالا، معاینه ماهانه خودآزمایی از سنین ۲۰ سال بالاتر توسط فرد و بررسی دوره ای توسط پزشك در افراد دارای سابقه ژنتیكی از جمله مراحل تشخیص سرطان پستان است.

وی برخی از علائم سرطان پستان را شامل ایجاد توده یا سفتی در پستان یا نزدیك آن یا در ناحیه زیر بغل، تغییر در اندازه و شكل پستان، كشیدگی یا چروكیدگی یا فرورفتگی در پوست پستان، فرورفتگی نوك پستان، ترشح مایع از نوك پستان بخصوص اگرخونی باشد، پوسته ریزی، قرمزی یا تورم و خارش در پوست پستان، نوك پستان یا اطراف نوك پستان (هاله پستان ) عنوان كرد.

دانشیار گروه رادیوتراپی و انكولوژی دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: انجام ماموگرافی، ام.ار.آی و دریافت تصاویر متعدد از بافت پستان، انجام ?بیوپسی? و برداشت بافت برای تشخیص سلولهای سرطانی از جمله مراحل تشخیص سرطان پستان است.

دكتر همایی خاطرنشان كرد: ‌برای فردی كه سرطان پستان دارد راههای درمانی شامل جراحی، اشعه درمانی، هورمون درمانی و شیمی درمانی است كه بستگی به مرحله بیماری از یك یا چند روش درمانی استفاده می شود.

كارشناس برنامه سرطان دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: سالانه افزون بر ۵۰۰ نفر در استان خراسان رضوی به سرطان پستان مبتلا می شوند.

دكتر مینا زمانی افزود: بر اساس آخرین آمارهای تایید شده، هفت هزار و ۸۲۲ نفر در كل كشور در سال ۱۳۸۸ به سرطان پستان مبتلا شده اند.

به گفته وی، اغلب سرطان های پستان در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شوند.

وی با بیان اینكه شیوع سرطان پستان در بین مردان یك درصد است، افزود: سرطان پستان بعد از سرطان پوست شایع ترین سرطان در بین مردان و زنان كشور شناخته شده است.

دكتر زمانی، انجام ماموگرافی را مطمئن ترین راه تشخیص سرطان پستان از سنین ۴۰ سال به بالا عنوان كرد و گفت: ماموگرافی بهترین راه تشخیص توده های كمتر از دو سانتیمتر در این نوع سرطان است اما این اقدام در كشورهای در حال توسعه گران و هزینه بر است.

كارشناس برنامه سرطان دانشگاه علوم پزشكی مشهد افزود: خودآزمایی ماهانه پستان و معاینه كلینیكی توسط پزشك از جمله راهكارهای مناسب و كم هزینه برای تشخیص سرطان پستان است.

وی با بیان اینكه بیشترین مبتلایان به سرطان پستان در سنین بالاتر از ۴۰ سال قرار دارند، اظهار داشت: افرادی كه سابقه سرطان پستان در بین اعضای خانواده خود باید از سنین كمتر از ۴۰ سال تحت معاینه قرار گیرند.

وی تاكید كرد: آگاهی جامعه زنان نسبت به خودآزمایی ماهانه پستان از جمله راهكارهای پیشگیری از این سرطان شایع است به طوری كه با مشاهده توده و یا تغییر سایز، زخم و یا فرورفتگی و عدم قرینگی در پستان، باید بلافاصله به پزشك مراجعه كنند.

مدیر گروه بیماریهای مركز بهداشت خراسان رضوی نیز گفت: كتابچه معاینات خودآزمایی سرطان پستان برای پیشگیری از این بیماری در تمامی مراكز بهداشتی این استان به صورت رایگان در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.

دكتر محمدرضا جویا افزود: نحوه خودآزمایی ماهانه در این كتابچه ها ارائه شده است و زنان می توانند با مراجعه به نزدیك ترین مركز بهداشتی محل سكونت خود، این كتابچه های آموزشی را دریافت كنند.

وی اظهار داشت: خودآزمایی نخستین قدم در پیشگیری از سرطان پستان در بین زنان است.

وی با بیان اینكه تشخیص سرطان پستان با مجموعه ای از روش ها و در سنین مختلف قابل انجام است، افزود: برخی مواقع عدم آگاهی داشتن از انجام صحیح خودآزمایی به فرد اطمینان كاذب می دهد، در حالی كه توجه به این موضوع از اهمیت بسزایی برخوردار است.

وی اظهار داشت: زنان بالای ۴۰ سال بایستی سالانه جهت معاینه دوره ای به پزشك مراجعه كنند و در صورت نیاز، آزمایشات سونوگرافی و ماموگرافی بر روی آنها انجام شود.

جویا در ادامه افزود: در افرادی كه سابقه سرطان پستان در خانواده شان دارند و یا خیلی چاق هستند، معاینات دوره ای باید زیر سنین ۴۰ سال در كنار آزمایش خودآزمایی صورت گیرد.

مدیر گروه بیماریهای مركز بهداشت خراسان رضوی سن ابتلا به سرطان پستان در زنان ایرانی را حدود ۱۰ تا ۱۵ سال پایین تر از كشورهای غربی عنوان كرد.

به گفته وی، در كشورهای اروپایی برنامه تشخیص سرطان به صورت منسجم و منظم انجام می شود و اغلب سرطان های پستان در این كشورها در مراحل اولیه تشخیص داده می شود.

او در پایان افزود: اما متاسفانه هم اكنون افزون بر ۸۰ درصد سرطان های پستان در استان خراسان رضوی و كشورمان در مراحل پیشرفته و با درگیری سایر اعضا تشخیص داده می شود.

مدیر مركز بیماریهای پستان دانشگاه جان هاپكینز آمریكا كه سال گذشته در كنگره هم اندیشی سرطان در مشهد شركت كرده بود،گفت: سرطان پستان یكی از سرطان های شایع در زنان است كه اگر زود تشخیص داده شود، موفقیت درمان آن بالای ۹۰ درصد است.

دكتر فریبا اسراری افزود: اگر سرطان پستان در مراحل پیشرفته تشخیص داده شود، شانس موفقیت درمان زیر ۴۰ درصد كاهش می یابد.

این متخصص رادیوتراپی انكولوژی در ادامه اظهار داشت: بررسی های انجام شده در ایران حاكی از آن است كه سرطان های پستان در ایران معمولا در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود.

دكتر اسراری افزود: هم اكنون از هر هشت زن در آمریكا یك نفر در طول عمر خود به سرطان پستان مبتلا می شود و به دلیل تشخیص زودرس، شانس بهبودی مبتلایان در این مناطق بسیار بالا است.

وی با اشاره به كاهش شیوع سرطان پستان در آمریكا گفت: یكی از عوامل ایجاد سرطان پستان، هورمون درمانی بعد از سنین یائسگی بوده است كه با تشخیص این عامل و حذف هورمون درمانی از ۱۰ سال گذشته تاكنون موارد ابتلا به سرطان پستان در آمریكا رو به كاهش گذاشته است.

وی با بیان اینكه حفظ پستان با تشخیص زودرس این نوع سرطان امكان پذیر است، افزود: این تفكر بسیاری از بیماران و یا حتی پزشكان ناآگاه كاملا اشتباه است كه در سرطان پستان اگر ماستكتومی (برداشتن پستان) انجام شود، شانس بهبودی بهتر است.

وی ادامه داد: در بسیاری از موارد بدلیل اینكه علم پزشكان در ایران به روز نیست، پستان برداشته می شود در حالی كه حفظ پستان تا ۸۰ درصد موارد با تشخیص زود رس عملی است و مغایرتی با سیر بهبودی ندارد.

این پزشك متخصص رادیوتراپی انكولوژی در ادامه اظهار داشت: در كشورهای پیشرفته ، درمان مبتلا به سرطان پستان از طریق تیم درمانی متشكل از جراحان متخصص پستان، رادیوتراپی و انكولوژیست ها، جراحان پلاستیك، مددكار و كارشناس فیزیوتراپی، مددكار اجتماعی و روانشناس بالینی به صورت منسجم انجام می شود.

مدیر مركز بیماریهای پستان دانشگاه هاپكینز آمریكا در ادامه گفت: آگاهی زنان ایرانی نسبت به سرطان پستان بویژه در زنان بالای ۴۰ سال از طریق ?خود آزمایی? و معاینه دقیق پستان های خود، نقش مهمی در تشخیص زودرس و درمان این سرطان دارد.

وی سن شیوع سرطان پستان در آمریكا را بالای ۶۰ سال عنوان كرد و افزود: در ایران سن شیوع سرطان پستان به دلایل ناشناخته كه شاید ژنتیك یكی از علل احتمالی آن باشد، ۱۰ تا ۱۵ سال پایین تر از كشورهای پیشرفته است.

دكتر اسراری افزود: تغذیه نامناسب، مصرف چربی زیاد در رژیم غذایی، كم تحركی، استرس، ژنتیك، باردار نشدن و دیر باردار شدن، آلودگی آب و محیط زیست مانند نیترات بالای آب از عوامل مستعد ساز سرطان پستان هستند.

این در حالی است كه رییس مركز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشكی مشهد از انجام مراحل تحقیقاتی تولید واكسن سرطان پستان در این مركز خبر داد.

دكتر محمودرضا جعفری افزود: رسیدن به مرحله آزمایش بالینی این واكسن بین پنج تا ۱۰ سال به طول می انجامد.

وی تولید نانوداروهای ضدسرطان و ابداع سامانه های نوین ژن درمانی را از مهمترین برنامه های در حال اجرای مركز تحقیقات نانوفناوری دانشگاه علوم پزشكی مشهد عنوان كرد.

۷۴۸۷/۶۵۹/۳۳۰