پس از پایان دفاع مقدس، بارها 'حبیب ا... معلمی' مورد توجه وعنایت رهبر معظم انقلاب قرار گرفت كه در تقدیر نامه ای معظم له خطاب به آن شاعر بزرگوار نوشتند: 'هنگامی كه شعر روشن شما كه چون جویبار مصفایی با نغمه برادر خواننده عزیز، آقای آهنگران به كلام جان مشتاقان میریزد و روحی تازه و سرشار از انگیزه و احساس انقلابی به شنونده میبخشد، شان شعر و سرود انقلابی، اسلامی و مردمی و اوج شاعر مومن و صالح، آشكار و ملموس میگردد...
سرود دلنواز شما و سرایش صمیمی و شیرین آن برادر، بی شك یكی از پایههای جهاد مقدس ما در برابر دشمن جهانی و جنگ تحمیلی است. این پایگاه شایسته را به شما تبریك میگویم و ... '.
حاج حبیبا... معلمی كه روز سه شنبه در اهواز و در سن 87سالگی دار فانی را وداع گفت، از شعرای مشهور خوزستان و كشور بود.
اگر چه جسمش دیگر در میان ما خاكیان نیست، اما یاد و نام معلمی در كنار شعرهایش تا ابد در اذهان زنده خواهد ماند.
معلمی در ۱۵بهمن سال ۱۳۰۵ در رامهرمز چشم به جهان گشود.
پدر وی آخوند نصیر در زمان رضا خان، معلم مكتب قرآن بود و به همین دلیل نام خانوادگی معلمی برای آنان انتخاب شد.
وی دوران كودكی خود را در مكتب خانه پدر گذراند، مكتب خانهای كه توسط ماموران حكومت پهلوی تعطیل شد. سپس تحصیلات خود را در مدرسه تا كلاس نهم ادامه داد.
معلمی در محضر پدر و همچنین در هم نشینی با استادانی مانند 'آیت ا... سید علی بهبهانی' از مجتهدان برجسته رامهرمز با سیره اهل بیت(ع) و همچنین الفبای عروض و قافیه آشنا شد.
این شاعر متعهد دفاع مقدس از جوانی به سرودن پرداخت و از آغاز، مداحی اهل بیت(ع) را جان مایه اصلی شعرهای خود قرار داد.
تشویقهای یكی از دوستان پدرش كه خود شاعری توانا بود به نام حاجی بابا اشتری لركی زمینه را برای شكوفایی او فراهم كرد.
معلمی در سال ۱۳۴۰ از رامهرمز به اهواز مهاجرت كرد و در زمینی در كنار رودخانه كارون و در كیانپارس كنونی كشاورزی میكرد.
با آغاز جنگ تحمیلی، در كنار حضور در اهواز ، در فرصتهای بسیاری همراه با فرزندانش در سنگرهای دفاع هم حضور داشت و همزمان به سرودن اشعار نیز میپرداخت.
بیشتر اشعار معلمی در كتاب خونین نامه عاشقان حسین در دو جلد و در زمان جنگ تحمیلی توسط انتشارات سپاه پاسداران چاپ و منتشر شد.
همچنین از دیگر مجموعه اشعار این شاعر می توان به كتاب 'وادی عشق' و 'شفق خونین' اشاره كرد.
بیشتر آثار وی در قالب چهارپاره است، گرچه در غزل و مثنوی نیز طبع آزمایی كرده است.
'ای لشكر صاحب زمان(عج) آماده باش آماده باش'، 'با نوای كاروان، بار بندید همرهان، این قافله عزم كرب و بلا دارد'، ' شور حسین است چهها میكند'، 'سوی دیار عاشقان رو به خدا میرویم'، 'بهر آزادی قدس از كربلا باید گذشت' و 'ای لشكر حسینی تا كربلا رسیدن یك یا حسین دیگر' از مهم ترین اشعار مرحوم معلمی به شمار می روند.
خاطره نخستین نوحهای كه به صادق آهنگران داد از زبان او این چنین است: 'سال ۱۳۵۹ یعنی همان اوایل جنگ من با سیف ا... معلمی فرزند حاج آقا معلمی در جهاد سازندگی آشنا شدم. او گفت: پدرم شعر میگوید. اگر تمایل داری برای شما هم كه در آیین ها نوحه میخوانید شعر بگوید. من همان جا روی نوار كاست چند بیت ضبط كردم و نام چند شهید خوزستان را هم نوشتم و به سیف ا... دادم.
روز بعد كه او را دیدم برگهای به من داد و گفت: این شعر را پدرم بنا به آهنگی كه دیروز به من دادی، سروده و نام شهدایی را كه به من دادید، هم در بیتها آوردهاست. نگاهی به كاغذ انداختم. اشعار خوب و محكمی سروده شده بود. مطلع یا سرنوحهاش این بود:
ای شهیدان به خون غلتان خوزستان، درود/ لالههای سرخ پرپر گشته ایران، درود.
همان موقع سید حسین علم الهدی سر رسید و گفت: در نظر داریم برای عشایر خوزستان در هویزه آیینی برگزار كنیم. بیا و دعای توسل را در آنجا بخوان.
من آن شعر را با خودم بردم و آنجا آن را برای نخستین بار خواندم. آن شب آنقدر جمع حاضر منقلب شدند كه تا نزدیك 20دقیقه پس از مراسم همه گریه میكردند. الحق و الانصاف شعر زیبا و دل نشینی بود.
آن شب حسین علم الهدی در جمع ما نبود، ولی وقتی پس از مراسم به جمع ما پیوست، شهید محمد علی حكیم ماجرای دعای توسل و نوحه را برایش تعریف كرد. صبح كه بیدار شدم، حسین به من گفت: حاضری این نوحه را در حضور امام خمینی هم بخوانی؟ گفتم: ای بابا! مگر مرا در جماران راه میدهند كه بخواهم در آنجا نوحه بخوانم؟!
حسین گفت: تو كاری نداشته باش و خودت را برای رفتن به تهران و دیدار با امام آماده كن. چند روز بعد با سید حسین و گروهی از عشایر خوزستان برای تجدید بیعت با امام خمینی(ره) به جماران رفتیم و آن نوحه را در آنجا اجرا كردم و بسیار جا افتاد. در همین روز، چندین بار از صدا و سیما پخش شد و این نبود، جز اشعار خوب و برجسته حاج آقا معلمی.
حبیب ا... معلمی خود درباره سرودن اشعارش میگوید:'در شبهای عملیات نوحهها تهیه میشدند و رمز عملیات در آن ها گنجانیده میشد كه بسیار هم مورد توجه قرار میگرفت؛ به طورمثال: در عملیات والفجر مقدماتی نیاز به نوحهای بود كه رمز عملیات آن 'یا ا...' بود. من در همان قرارگاه نشستم و بلافاصله شعر را سرودم. چند دقیقه بعد با حاج صادق تمرین كردیم و او هم آن را در همان جا خواند و فیلمبرداری شد و با اعلام عملیات، بلافاصله آن نوحه هم پخش شد. تیتر آن این بود:
'عزم سفر دارند این گردان حزب ا... با رمز یا ا... یا ا... یا ا...'
استاندار خوزستان بمناسبت درگذشت استاد فرزانه حاج حبیب ا... معلمی شاعر اهل بیت (ع) و سروده های حماسی دفاع مقدس ، در پیامیف درگذشت وی را به مردم، اصحاب فرهنگ و هنر و خانواده محترم ایشان تسلیت گفت.
'سید جعفر حجازی' در پیام خود آورده است: ارتحال استاد فرزانه حاج حبیب ا... معلمی شاعر اهل بیت (ع) و سروده های حماسی دوران دفاع مقدس موجب تاثر و اندوه فراوان گردید.
این پیام می افزاید: آن فقید سعید با خلق اشعار حماسی كم نظیر خود كه با آوای دل نشین حاج صادق آهنگران در جبهه های نبرد حق علیه باطل طنین انداز می شد، نقشی بی بدیل در افزایش شور حماسی در رزمندگان اسلام داشت و بی شك آثار ارزشمند وی در گنجینه گران بهای دستاورد های دفاع مقدس برای همیشه تاریخ به یادگار خواهد ماند.
حبیبا... معلمی، شاعر دوران دفاع مقدس با آثار مانایی نظیر 'ای لشگر صاحب زمان(عج)' روز سهشنبه در بیمارستان نفت اهواز دار فانی را وداع گفت.
پیكر 'حبیبا... معلمی'، شاعر متعهد دفاع مقدس، ساعت هشت صبح فردا پنج شنبه از حسینیه عاشقان ثارا... اهواز به سمت امامزاده علی بن مهزیار دراهواز تشییع و در این مكان به خاك سپرده میشود.
همچنین آیین ترحیم معلمی ساعت 10 روز جمعه در حسینیه ثارا... اهواز برگزار خواهد شد.
7161/ 645/641/ 640
تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۲ - ۱۴:۵۲
اهواز - 'جويبار مصفا' تعبيري بود كه رهبر معظم انقلاب از شعر حاج حبيب ا... معلمي شاعر متعهد دفاع مقدس، كردند؛ جويباري كه به فرموده معظم له روحي تازه و سرشار از انگيزه و احساس انقلابي به شنونده مي بخشد.