تهران - پزشكان بيمارستان Brigham and Women’s Hospital بوستون آمريكا، دو بيمار مبتلا به ويروس ايدز را پيوند مغز استخوان كردند.

به گزارش روز شنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگا Universe Online، پیوند مغز استخوان موثرترین روش درمان انواع سرطان خون است.

مغز استخوان به بافت اسفنجی داخل استخوان گفته می شود كه مسئول تولید سلول های خونی ( گلبول سفید، گلبول قرمز و پلاكت ) است.

تمام این سلول ها از سلول های بنیادی (stem cell) ساخته می شوند.

به طور ساده می توان گفت كه پیوند مغز استخوان جایگزینی مغز استخوان ناسالم با مغز استخوان سالم است. مغز استخوان به اندازه ای اهمیت دارد كه اگر عملكرد آن بنا به دلیلی مختل شود، بیمار كمتر از چند روز جان خود را از دست می دهد.

پیوند مغز استخوان موثر ترین روش برای انواع سرطان های خونی و تالاسمی است.زمانیكه بیماری برای پیوند كاندید می شود، باید توسط متخصص قلب، ریه، گوش و حلق و بینی، مغز و اعصاب، زنان، دندان و روانپزشك مورد مشاوره قرار گیرد.

اگر به هر دلیلی یكی از این متخصصان بیمار را مناسب ندانند، پیوند صورت نمی گیرد؛ چراكه در دوران پیوند میزان گلبول سفید بیمار به حداقل كاهش می یابد و بدن توان مبارزه با هیچ عفونتی را ندارد و از بین می رود. انجام انواع بیماری های عفونی از جمله هپاتیت و ایدز نیز قبل از پیوند ضروری است و درصورت آلوده بودن بیمار، امكان پیوند وجود ندارد.

پزشكان بیمارستان Brigham and Women’s Hospital بوستون آمریكا در یك عمل بی سابقه، دوبیمار مبتلا به سرطان خون آلوده به ویروس ایدز را پیوند مغز استخوان كردند.این دوبیمار به لنفوم هوچكین، یك بیماری خونی كه در آن غدد لنفاوی درگیر می شوند، مبتلا بودند.

خطر پیوند برای این دوبیمار بسیار بالا بود ولی پیوند با رضایت بیماران و تلاش پزشكان انجام شد.

نتیجه آزمایش خون دوبیمار پس از پیوند پزشكان را شگفت زده كرد؛ چراكه هیچ علامتی از عفونت ایدز در خون آنان وجود نداشت. این دوبیمار توسط داروهای قوی ضد ویروسی مورد درمان قرار گرفتند.

خون این دو بیمار در كنفرانس بین المللی ایدز كه چهارشنبه گذشته برگزار شد مورد بررسی قرار گرفت و هیچ نشانه ای از ایدز در آن دیده نشد.

در این كنفرانس، این روش درمانی در صورت توسعه و تكمیل به عنوان انقلابی در درمان تمام بیماری های ویروسی اعلام شد.

چندی پیش نیز یك نوزاد مبتلا به ایدز با روشی مشابه درآمریكا درمان شد.

قبل از آن نیز یك بیمار در آلمان به همین روش مداوا شد. البته مغز استخوان دهنده پیوند این بیمار آلمانی یك جهش ژنتیكی پبدا كرده بود و حدس زده می شد كه علت درمان نیز همان جهش باشد ولی در مغز استخوان دهندگان این دوبیمار آمریكایی هیچ جهشی دیده نشده و نتیجه كاملاً رضایتبخش است.

محققان بر این باورند كه اعلام نتیجه این پیوند نیازمند گذشت زمان است و مهمترین فاكتور در آن عدم بازگشت این ویروس به بیماران است.

طبق آخرین آمارگیری در سال 2012، حدود 1.7 میلیون نفر در آمریكا به بیماری ایدز مبتلا هستند.

علمی (5) ** 9259**1599