بسیاری از مادران پیش از بارداری در مورد ایمن سازی و احتمال ابتلا به بیماری هایی كه می تواند به آنها یا جنین آنها آسیب برساند اطلاعات كافی ندارند.
بنابراین بهتر است مادران به منظور بررسی وضعیت سیستم ایمنی خود در برابر بیماری های عفونی شایع در دوران بارداری و یا پس از وضع حمل و تنظیم یك برنامه صحیح واكسیناسیون پیش از بارداری با پزشك خود مشورت كنند.
مطالب زیر می تواند تاحدودی اطلاعات لازم را در این زمینه به مادران ارایه دهد.
** واكسن هایی كه می توان به زنان باردار تزریق كرد
واكسن های هپاتیت B، آنفولانزا و كزاز را می توان به مادران باردار تزریق كرد.
واكسن هپاتیت B: زنان بارداری كه جواب آزمایش هپاتیت آنها منفی است، می توانند این واكسن را دریافت كنند. این واكسن برای محافظت مادر و جنین در مقابل عفونت ها استفاده می شود. تزریق این واكسن در سه مرحله پیش و پس از زایمان انجام می شود.
واكسن آنفلوآنزا: این واكسن می تواند از بیماری آنفلوآنزای مادر در دوران بارداری جلوگیری كند؛ بنابراین همه زنان بارداری كه وارد سه ماهه دوم یا سوم بارداری می شوند، در صورت شیوع آنفلوآنزای فصلی باید این واكسن را دریافت كنند.
واكسن كزاز-دیفتری: این تركیب از واكسن ها به طور معمول برای زنان باردار توصیه می شود. این واكسن ایمنی دایمی ایجاد نمی كند و باید دوز یادآور آن هر 10 سال یك بار تزریق شود.
** واكسن هایی كه نمی توان به زنان باردار تزریق كرد
واكسن های هپاتیت A، آبله مرغان (واریسلا)، MMR (سرخك، سرخجه، اوریون) و پنوموكوك ممكن است سبب انتقال بیماری به جنین و یا موجب بروز زایمان زودرس، سقط جنین و نقایص مادرزادی شوند؛ بنابراین تزریق آن ها در دوران بارداری توصیه نمیشود.
واكسن هپاتیت A: بی ضرر بودن این واكسن در دوران بارداری تایید نشده است بنابراین باید از تزریق آن در این دوران دوری كرد. اما زنانی كه در معرض ابتلا به این ویروس هستند باید با پزشك معالج خود مشورت كنند.
واكسن MMR (سرخك، سرخجه، اوریون): زنان باید حداقل سه ماه بعد از تزریق این واكسن باردار نشوند.
واكسن آبله مرغان (واریسلا): این واكسن برای پیشگیری از آبله مرغان استفاده می شود و باید حداقل سه ماه پیش از بارداری تزریق شود.
واكسن پنوموكوك: از آنجایی كه بی خطر بودن این واكسن نیز برای زنان باردار تایید نشده است، باید از تزریق آن در دوران بارداری به جز برای زنان در معرض خطر یا زنان مبتلا به بیماری های مزمن دوری كرد.
** آیا تزریق واكسن می تواند به جنین آسیب برساند
تعدادی از واكسن ها به خصوص آنهایی كه از ویروس زنده تهیه شده است نباید به زنان باردار تزریق شوند زیرا ممكن است برای جنین مشكل آفرین باشد.
اما برخی واكسن ها را می توان به زنان باردار در سه ماهه دوم یا سوم بارداری تزریق كرد. با این حال عده ای از پزشكان معتقدند بهتر است تزریق واكسن ها حداقل سه ماه پیش از تولد نوزاد و یا بلافاصله بعد از تولد صورت گیرد.
برگرفته از نشریه ' واكسیناسیون و حاملگی ' مركز فوق تخصصی ابن سینا
علمی(2)1834**1581
تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۰
تهران-واكسيناسيون به موقع مي تواند از بروز بسياري از بيماري هاي عفوني قابل انتقال به جنين يا خطرناك براي مادر پيشگيري كند از اين رو داشتن اطلاعات لازم در اين زمينه به مادران براي يك بارداري سالم و بي خطر كمك شاياني مي كند.