سنندج – مدير گروه بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشكي استان كردستان با بيان اينكه شير مادر بهترين غذا براي رشد روح و جسم كودك است گفت: تغذيه كودكان با شير مادر با مصرف كلستروم يا آغوز كه معادل اولين واكسن نوزاد است به تقويت سيستم ايمني نوزاد كمك مي كند.

دكتر مهدی ذكایی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا ضمن گرامیداشت روز جهانی شیر مادر، شعار امسال را ' شروع تغذیه با شیر مادر در ساعات اولیه تولد نوزاد ' و ' حمایت مادر كلید تداوم شیردهی و سلامت كودك' عنوان كرد.

وی تغذیه نوزاد با شیر مادر را در مقایسه با شیر خشك منحصر بفرد دانست و گفت: فواید شیر مادر به گونه ای است كه تاكنون هیچ كارخانه سازنده شیر مصنوعی نتوانسته جایگزینی برای آن تهیه كند.

وی افزود:به تازگی ثابت شده است كه هم اتاقی مادر و نوزاد، تماس پوست با پوست، تماس چشم به چشم مادر و نوزاد در ساعات اولیه تولد در حفظ و تداوم شیردهی و رشد جسمی - عاطفی و ثبات روانی كودك تاثیر بسزایی در آینده كودك دارد.

ذكایی با مهم برشمردن ارتباط مادر با نوزاد در همان ساعات اولیه تولد تاكید كرد: توزین نوزاد، تزریق ویتامین و واكسن، تجویز قطره چشمی نوزاد بعد از ساعات تولد و انجام تماس پوست به پوست انجام شود.

به گفته وی ایمنی شیر مادر، هضم آسان و جذب بالای تركیبات معدنی و ویتامین های موجود در آن، شیر مادر را از سایر شیرها متمایز می سازد.

وی تركیب شیر مادر همزمان با افزایش سن نوزاد را متناسب با نیازهای نوزاد دانست.

مدیر گروه واحد بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشكی كردستان افزود: كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند افزون بر ایجاد رابطه عاطفی میان مادر و كودك، خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها در آنها كاهش می یابد.

ذكایی گفت: خطر ابتلا به بیماری های دیابت جوانان، بیماری های گوارشی، بیماری های كم كاری تیرویید، عفونت حاد و مزمن گوش، پوسیدگی دندان ها و نیاز به ارتودنسی، كمبود فقر آهن، زخم معده، برفك، سو تغذیه و مشكلات رفتاری در كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند كمتر از كودكانی است كه از شیر خشك تغذیه نمی كنند.

وی اظهار كرد: احتمال ابتلا به بیماری آنفوم بدخیم در كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند، شش بار كمتر از كودكانی است كه از شیر مصنوعی تغذیه می كنند.

مدیر گروه بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشكی استان كردستان اضافه كرد: كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند كمتر به بیماری های آسم و آلرژی مبتلا می شوند و ضریب هوشی آنها حداقل سه درجه افزایش می یابد.

به گفته وی كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند سریعتر از سایر كودكان شروع به حرف زدن می كنند، سریعتر راه می روند و تكامل بینایی آنها نسبت به سایر كودكان سریعتر است.

ذكایی یادآور شد: خطر بستری شدن كودكانی كه از شیر خشك تغذیه می كنند، 50 برابر بیش از سایر نوزادنی است كه از شیر مادر تغذیه می كنند.

وی تصریح كرد: كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند به دلیل سالم بودن شیر مادر و عاری از میكروب بودن، كمتر به بیماری های اسهال مبتلا می شوند.

به گفته وی اسیدهای چرب اشباع نشده در شیر ماده به تكامل عصبی و ضریب هوشی كودك كمك می كند.

مدیر گروه واحد بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشكی كردستان افزود: احتمال مرگ و میر ناشی از بیماری اسهال و گوارشی در میان كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند 25 برابر كمتر از كودكانی است كه از شیر خشك تغذیه می كنند.

ذكایی اظهار كرد: به دلیل وجود ویتامین آ كافی در شیر مادر، شب كوری در كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند كمتر از سایر كودكان است، همچنین افزایش كلسترول خون در آنها كمتر دیده می شود، به دلیل هضم راحت و جذب آسان، یبوست و اسهال در این كودكان كمتر است.

به گفته وی كودكانی كه 12 ماه از شیر مادر تغذیه می كنند قد بلندتر و وزن بهتری نسبت به سایر كودكان دارند.

وی افزود: كودكانی كه از شیر مادر تغذیه می كنند به دلیل تحمل غذای كمكی بعد از شش ماهگی طعم غذا را بهتر درك می كنند.

ذكایی با اشاره به اینكه تغذیه كودك با شیر مادر مزایایی نیز برای مادر به دنبال دارد، گفت: مادرانی كه از شیر خود به كودكان می دهند آزردگی ناشی از زایمان آنها برطرف می شود و احساسات مثبت مادرانه را بروز می دهند.

وی ادامه داد: مادران شیرده بعد از زایمان سریعتر به حالت سلامتی برمی گردند و آرامش و تمایل بیشتری به ارتباط متقابل با كودك و دارند.

به گفته وی چاقی در این مادران كمتر اتفاق می افتد و هر اندازه مدت شیردهی بیشتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان پستان و پوكی استخوان در آنها كاهش می یابد.

ذكایی با اشاره به مزایای اقتصادی تغذیه كودك با شیر مادر گفت: مصرف شیر مادر هزینه بستری و درمانی را كاهش می دهد، در حالیكه خرید شیر مصنوعی بار مالی اضافه به خانواده و دولت تحمیل می كند.

وی سیر نشدن شیر خوار و ناكافی بودن شیر مادر را از نگرانی های عمده مادران دانست و گفت: بهتر است بر اساس تمایل كودك و در فواصل زمانی هشت تا 12 بار در شبانه روز تغذیه شود.

وی بهترین معیار برای بررسی كفایت شیر مادر بررسی روند وزن گیری نوزاد عنوان كرد.ك/3

7352/533