به گزارش خبرنگار ایرنا ، دكتر فیروزه استخری امروز بیان داشت : موادمعدنی، موادمغذی غیرارگانیكی هستند كه جهت رشد، توسعه بافت ها، نگهداری و ترمیم بدن ضروری هستند و بدون توجه به غلظتشان در بدن عملكردهای متنوعی دارند و كمبود یا زیاده از حد شدن آنها می تواند منجر به اختلالات مختلفی گردد.
وی افزود: كلسیم فراوان ترین كاتیون بدن انسان است و تقریباً حدود یك كیلوگرم از وزن یك مرد 70 كیلویی را اشغال می كند.
وی بیان داشت: تحقیقات نشان داده اند حدود 25 تا 35 درصد از كلسیم موجود در رژیم غذایی جذب بدن می شود كه در اثر افزایش سن یا كاهش دریافت ویتامین D ،جذب كلسیم كاهش می یابد.
دكتر استخری گفت: كمبود كلسیم می تواند ناشی از كمبود آن در رژیم غذایی، كاهش اسید معده، افزایش دریافت پروتئین، كم بودن سطح ویتامین D و افزایش حركات لوله گوارش باشد.
كارشناس معاونت تحقیق و توسعه غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی شیراز اظهار داشت: عملكرد كلسیم شامل معدنی سازی استخوان ها و دندان ها، تنظیم فرآیند انعقاد خون، تنظیم انقباض و انبساط ماهیچه های اسكلتی و قلبی، تنظیم بسیاری از آنزیم ها و بازسازی استخوان برای تشكیل بافت های اسكلتی مقاوم در حین رشد استخوان ها می باشد.
وی ادامه داد: لبنیات مانند شیر، ماست، پنیر و بستنی منابع خوبی برای كلسیم هستند و در میوه ها و سبزیجات، ماهی و آب میوه های غنی شده نیز كلسیم یافت می شود .
وی افزود: معمولاً مكمل های كلسیم تا دوزهای دو هزار و 500 میلی گرم در روز به خوبی تحمل می شود ولی دوزهای بالاتر از این مقدار، ریسك سنگ های كلیوی و رسوب كلسیم در بافت ها را بالا می برد.
دكتر استخری تصریح كرد: عوارض گزارش شده از مكمل های كلسیم شامل یبوست، طعم فلزی در دهان، ضعف ماهیچه، تهوع و استفراغ و در مواردی تغییر در سیستم قلبی ، عروقی مانند افزایش فشارخون و آریتمی است.
دكتر استخری گفت: حدود 80 درصداز زنان از پوكی استخوان رنج می برند و بسیاری نیز مستعد پوكی استخوان هستند و در زنان یائسه به دلیل حذف اثر محافظتی استروژن، احتمال بروز پوكی استخوان بیشتر است.
وی ادامه داد: جذب كلسیم در افراد مبتلا به عدم تحمل لاكتوز، افراد سیگاری و مصرف كنندگان مشروبات الكلی كاهش می یابد و مصرف برخی داروها نیز می تواند در جذب كلسیم اختلال ایجاد كند.
كارشناس معاونت تحقیق و توسعه غذا و داروی دانشگاه در زمینه تداخلات داروهای مكمل گفت: جذب آهن از دستگاه گوارش در صورت مصرف همزمان با كلسیم كم می شود و مكمل های حاوی كلسیم با آنتی بیوتیكهایی نظیر تتراسیكلین، سیپروفلوكساسین تداخل دارد و بهتر است دو ساعت قبل یا چهار ساعت بعد از مصرف این آنتی بیوتیك ها، مكمل های حاوی كلسیم مصرف گردد.
وی افزود: مكمل های كلسیم می توانند جذب داروی آلندرونات (ضد پوكی استخوان) را كم كنند و بهتر است دارو دو ساعت قبل یا دو ساعت بعد از مكمل های كلسیم مصرف شود، همچنین مصرف طولانی مدت داروهای ضد التهاب استروئیدی و داروهای ضد صرع توانایی بدن را در فعال سازی ویتامین D كاهش داده و در نتیجه ریسك بروز پوكی استخوان را افزایش می دهند، بنابراین مصرف مكمل های كلسیم و ویتامین D در این گونه موارد توصیه می شود.ك/2
677 / 667
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۷
شيراز- كارشناس معاونت تحقيق و توسعه غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي شيراز گفت: مصرف بي رويه مكمل هاي كلسيم احتمال ايجاد سنگ هاي كليوي را افزايش مي دهد.