تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۲ - ۲۰:۲۸

شهركرد- يكي دو باري كه كف دست اش را خيس كرد، معلوم شد كه مي خواهد پتك و كلنگ در دستانش سر نخورد.

كف دست اش مانند آجر زبر شده بود و دست كه می داد انگار سیم ظرفشویی كف دستمان كشیده اند.

صورتش مانند چهره معدن كاران زغال سنگ فیلم های هالیوودی خیلی هم سیاه نبود و فقط لباس هایش خاكی بود و اگر كسی با كف دست روی شانه اش می زد،كلی گردو خاك به هوا بلند

می شد.

تا كلاس سوم راهنمایی بیشتر درس خوانده است، تلفن همراه اش كه خیلی هم قدیمی است، مدام صدا می كند بدون آن كه كسی زنگ بزند یا پیامی داده باشد،فقط به نظر می رسد باطری تلفن همراه اش تمام شده است.

اینجا در عمق زمین،به نظر تلفن همراه خیلی به كارش نمی آید ، به احتمال فراوان در زیر زمین در آن عمق ، خبری از آنتن دهی و در دسترس بودن مخاطب نباشد.

اگر چه جوان است و در حال رسیدن به میانسالی،اما كار بلد معدن شده است و هر پتكی كه می زند بر كمر كوه ،دل آدم به لرزه می افتد.

كار كردن در معدن اگر چه برایش سخت است، اما از این كه جایی مشغول است و كار و باری دارد و درآمدی، خدا را شكر می كند.

عاشق یكی از تیم های فوتبال پایتخت است،بماند تیمش چه رنگی است،اما چند باری بازی شهرآورد را به دلیل این كه در عمق زمین به دنبال روزی حلال بوده، از دست داده است.

قراردادهای میلیاردی بازیكنان تیم محبوبش هم برایش اهمیتی ندارد و فقط ، دنبال این است كه بتواند شهرآوردهای امسال را با پسر عموهایش به صورت مستقیم از تلویزیون تماشا كند.

همسرش كه دختر عموی اش است،به برنامه های آشپزی تلویزیون بیشتر از فوتبال علاقه دارد و خوشحال است كه شوهرش نان حلال سر سفره می آورد.

از این كه دستش را جلو كسی دراز نمی كند ، احساس غرور می كند و كار كردن در عمق زمین و در دل معدن را حتی اگر به خزخز سینه اش منجر شده،عشق می داند.

این شهریور كه می آید، به احتمال زیاد 35ساله می شود و هنوز كار در معدن را برای خودش یك افتخار می داند و از این كه مانند یك مرد نان بازوی خود را می خورد،شاكر است.

كار سخت را پیش از این در سنگبری آموخته است و حالا هم با ریز و درشت كار در معدن در سرما و گرما به خوبی آشناست و دوست دارد،روزی رگه های معدنی روزی پسر عمو هایش را هم فراهم كند.

معادن چهارمحال و بختیاری با توجه به ظرفیتی كه دارند در بحث اشتغال سهیم شده اند و محصول معادن به استانهای مختلف ایران صادر می شود.

بخش معدن و صنایع معدنی در بسیاری از كشورها یكی از مهمترین مسیرها رسیدن به توسعه پایدار است، كه حتی در برخی از كشورها اینك این صنعت به عنوان یك منبع درآمدی برای خود قلمداد می كنند.

ایران با داشتن بیش از ۵۷میلیارد تن مواد معدنی و تنوع ۶۴ نوع ماده معدنی، یكی از كشورهای غنی منابع معدنی محسوب می‌شود كه توجه به این بخش می‌تواند مسیر توسعه اقتصادی را هموارتر سازد.

استان چهارمحال و بختیاری نیز به دلیل قرار گرفتن بر روی دامنه فلات زاگرس مركزی از منظر زمین شناسی ،دارای منابع معدنی است كه توجه به صنعت معدنی نقش مهمی در توسعه پایدار خواهد داشت.

رییس سازمان صنعت،معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری هم گفت: هم اكنون این استان در رده ۱۴ معادن كشور است.

رحمان كرمی افزود: ۱۴۸ معدن فعال با ذخیره قطعی ۸۵۰ میلیون تن مواد معدنی است كه این میزان معادل دو درصد تولید معادن كشور است.

به گفته وی،در سال ۹۱ حدود ۵/۵ میلیون تن مواد معدنی از ذخایر معدنی استان استخراج شد.

رییس سازمان صنعت ،معدن و تجارت استان می گوید: این میزان مواد معدنی پارسال با كشف ۲۴معدن در شهرستان های اردل، فارسان،لردگان،شهركرد،كوهرنگ ،كیار به ذخایر معدنی چهارمحال و بختیاری افزوده شده است.

وی، ذخایر این معادن را از نوع مصالح ساختمانی، سنگ لاشه، سنگ نما اعلام كرد و افزود:با بهره‌برداری از این معادن، زمینه اشتغال ۱۱۶ نفر فراهم شده است.

كرمی گفت:برای بهره برداری از ۱۶ معدن در حدود ۶۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری شده و برای بهره برداری از معادن شناسایی شده مذكور۳۰ میلیارد ریال سرمایه دیگر نیاز است.

به گفته وی،پارسال ۵/۵ میلیون تن مواد معدنی از ذخایر معدنی استان استخراج شد و چهارمحال و بختیاری دارای ۱۴۸ معدن فعال با ذخیره قطعی ۸۵۰ میلیون تن مواد معدنی است كه این میزان معادل دو درصد تولید معادن كشور است.

كرمی گفت:۱۵ هزار و ۱۷۰ تن بوكسیت و آرژیلیت از برترین معدن غرب آسیا و خاورمیانه در استان استخراج شد.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یادآور شد:‌این مواد در صنایع آلومینیم، صنایع نسوز و ساینده ها كاربرد ویژه ای دارد.

وی افزود:این مقدار مواد معدنی با عیار ۶۵ تا ۷۵ درصد از پارسال استحصال شده كه در ایران و خاورمیانه از نظر عیار و حجم ذخیره بی نظیر است.

وی گفت: بر اساس گمانه زنی ها و مطالعات كارشناسان ، ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تن بوكسیت و آرژیلیت تا عمق ۵۵۰ متری زمین در معدن شهید نیلچیان وجود دارد كه با توسعه معدن در بخش لایه معدنی در منطقه باجگیران و دوپلان، میزان تولید مواد معدنی سالیانه به ۲۵ هزار تن افزایش می یابد.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان افزود: معدن منطقه باجگیران و دوپلان هم اكنون زمینه اشتغال مستقیم ۱۰۰ نفر را فراهم كرده است.

وی گفت: معدن بوكسیت و آرژیلیت شهید نیلچیان با حفاری ۳۱ حلقه چاه بطول ۵ هزار متر در محدوده ای به وسعت ۲۰۰ هكتار در منطقه باجگیران چهارمحال و بختیاری واقع شده است كه از نظر نوع، كیفیت و مرغوبیت تولید، بعنوان بهترین معدن ایران، خاورمیانه و غرب آسیا معرفی و ثبت شده است.

رییس سازمان صنعت ، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری

می گوید:بر اساس گمانه زنی ها و مطالعات كارشناسان ، 16 میلیون و 800 هزار تن خاك نسوز در معادن این استان وجود دارد كه با توسعه معدن در بخش لایه های معدنی چهارمحال و بختیاری میزان تولید مواد معدنی سالانه به 25 هزار تن افزایش می یابد.

به گفته وی،هم اكنون 100 نفر در معادن خاك نسوز این استان فعالیت می كنند و معادن خاك نسوز چهارمحال و بختیاری در شهرستان كیار و در 90 كیلومتری جنوب غربی شهركرد قرار گرفته است.

وی یادآور شد:تولید آرژیلیت و بوكسیت در معدن شهید نیلچیان چهارمحال و بختیاری امسال دو برابر شده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری گفت: از ابتدای امسال تاكنون افزون بر هشت هزار و 852 تن بوكسیت و آرژیلیت در این معدن تولید شده است كه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل دو برابر افزایش نشان می دهد.

وی گفت:مواد استخراج شده از معدن شهید نیلچیان شامل دو نوع خاك نسوز بنام های آرژیلیت و بوكسیت با عیار 65 تا 75 درصد است كه در ایران و خاورمیانه از نظر عیار و حجم ذخیره بی نظیر است.

به گفته وی،این مواد پس از استخراج به بوكسیت ویژه ، بوكسیت درجه یك و آرژیلیت ویژه و معمولی تبدیل و در بازارهای داخلی و خارجی به فروش می رسد.

معدن شهید نیلچیان در 90 كیلومتری جنوب غربی شهركرد و 220 كیلومتری جنوب غرب اصفهان در ارتفاعات پشتكوه بختیاری قرار گرفته است و عملیات بهره برداری آن از سال 47 در منطقه باجگیران و دو پلان چهارمحال و بختیاری آغاز شده است.

شهید نیلیچیان در زمان جنگ تحمیلی در مقاطعی مدیریت این معدن را عهده دار بود.

به گزارش ایرنا،توجه به صنعت بالا دستی و پایین دستی معدن، نظیر تراش های سنگی و فرآوردی مواد معدنی ، نقش مهمی در افزایش اشتغال و درآمدزایی و توسعه صنعتی و معدنی استان دارد.

گزارش: محمود رییسی

7359