تهران - استاد عبدالله انوار از پيشكسوتان نسخه شناسي در ايران به شرح و توضيح كتاب «نفايس الفنون في عرايس العيون» مهم‌ترين اثر علامه محمد بن محمود ملقب به شمس‌الدين آملي مي‌پردازد.

به گزارش ايرنا، سيدعبدالله انوار نسخه‌پژوه،نسخه‌شناس، فهرست‌نويس، رياضي‌دان و متخصص متون كهن رياضي است و بيش از 20 سال رياست بخش نسخه‌هاي خطي كتابخانه ملي ايران را برعهده داشت.

استاد انوار تاكنون حدود 10 جلد فهرست نسخه‌هاي خطي به فارسي و عربي را تدوين كرده است و داراي تصحيحات بسياري است كه از مهم‌ترين و مشهورترين آن‌ها مي‌توان به «جهانگشاي نادري» اشاره كرد.

بنابر اعلام روز يكشنبه موسسه كتابخانه و موزه ملي ملك، استاد انوار قرار است در يك دوره آموزشي به شرح كتاب «نفايس الفنون في عرايس العيون» مهم‌ترين اثر علامه محمد بن محمود ملقب به شمس‌الدين آملي بپردازد.

علامه محمد بن محمود ملقب به شمس‌الدين آملي از علما و محققان و پزشك بزرگ ايراني در سده‌هاي هفتم و هشتم هجري است.

اين اثر علامه آملي مربوط به سده هشتم هجري است كه از جمله كتاب‌هاي معتبر فارسي شمرده مي‌شود؛ اين كتاب درباره شرح موضوعات مختلف علوم است كه در آن بيش از 160 نوع از علوم و چندين فنون گوناگون ياد شده است.

ذبيح‌الله صفا در تاريخ ادبيات ايران درباره كتاب نفايس الفنون في عرايس العيون آورده است كه حكم دايره‌المعارفي جامع و مفصل در علوم قديم دارد و شمس‌الدين آملي آن را با نهايت تبحر و دقت نوشته و در همه ابواب چنانكه بايد از عهده كار دشوار خود برآمده و مطالب غامض علمي را با انشايي درست و متقن به صراحت و روشني بيان كرده است.

استاد عبدالله انوار درباره اين محتواي اثر مي‌گويد: «اين كتاب در شرح 160 علم اسلامي است. نويسنده اين كتاب در سده‌هاي هفتم و هشتم هجري، هر يك از علوم اسلامي را در شرح مي‌دهد و به ويژه به نفايس آن‌ها مي‌پردازد».

وي مي‌افزايد: علامه شمس‌الدين آملي، در اين كتاب ابتدا تقسيم‌بندي علوم را انجام مي‌دهد كه به مراتب از تقسيم‌بندي ديويي بهتر است چون از چندين جنبه علوم را دسته‌بندي مي‌كند.

به گفته اين استاد برجسته نسخه‌شناس، فراگيري موضوعات و مباحث اين كتاب، كمك فراواني به اهل علم و دانش در شناخت علوم ايراني- اسلامي در سده‌هاي گذشته مي‌كند. اين مساله به ويژه در حوزه هنرهاي سنتي و فنوني همچون خوش‌نويسي و كتابت اهميت فراواني دارد.

انوار تاكيد مي‌كند: در اين دوره آموزشي ابتدا به بخش الفاظ علوم پرداخته مي‌شود. سپس تقسيم‌بندي علوم مورد توجه قرار مي‌گيرد و در ادامه نفايس فنون زمانه، توصيف مي‌شوند.

دوره آموزشي شرح و توضيح «نفايس الفنون في عرايس العيون» در 10 جلسه در كتابخانه و موزه ملي ملك برگزار مي شود و علاقه‌مندان به حضور اين دوره براي آگاهي از شرايط دوره و ثبت نام مي‌توانند با شماره تلفن 66751291 و 09396751291 تماس بگيرند.

فراهنگ ** 2025**1588