تهران - مدير عامل فرابورس از عرضه‌هاي جديد در فرابورس خبر داد و گفت: شركت پتروشيمي جم و پالايش نفت كرمانشاه، مراحل درج و پذيرش را پشت سر گذاشته‌اند كه اميدواريم عرضه اوليه اين دو سهم به نقدشوندگي بازار كمك شاياني كند.

به گزارش روز شنبه ايرنا، ' امير هاموني' افزود: مراحل پذيرش شركت پترول (گروه پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان) منوط به احراز چند مورد از درخواست‌هاي هيات پذيرش از جمله ارايه بودجه سال هاي 1392 و 1393 ، زمانبندي دقيق از اجراي طرح‌هاي نيمه‌تمام در گروه پترول بود كه طي چند روز گذشته اين اطلاعات ازجانب شركت ارسال شد و هم اكنون پترول، در حال اتمام مراحل تكميلي براي عرضه اوليه است.

وي گفت: براي عرضه اوليه سهام پتروشيمي جم در انتظار انعكاس صورت‌هاي مالي و بودجه، صورت‌هاي مالي 3 ماهه و بودجه 92بر اساس عملكرد سه ماهه در كدال هستيم كه اگر اين مهم صورت بگيرد، طي دو روز كاري عرضه اوليه اين شركت را در فرابورس انجام خواهيم داد.



**صندوق‌هاي قابل معامله در بورس، مسيري جديد در تامين مالي

به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني بازار سرمايه (سنا) ، مدير عامل فرابورس در خصوص راه اندازي صندوق ‌هاي قابل معامله گفت: آسام، نخستين صندوق سرمايه گذاري قابل معامله ETFاست كه از هفته گذشته فعاليت خود را در بازار سرمايه آغاز كرد.

وي افزود: اين صندوق‌ها بر اساس قانون توسعه ابزارهاي مالي، معاف از ماليات هستند كه بدين ترتيب نسبت به سهام مزيت قابل توجهي دارند.

هاموني با اشاره به بحث مهم نقدينگي فراوان و ضعف در سازوكارهاي تامين مالي در اقتصاد گفت: طبق آمار منتشر شده توسط بانك مركزي، هم‌اكنون 460 هزار ميليارد تومان نقدينگي در دست مردم است، در حالي كه فعالان اقتصادي و شركت ها با مشكل تامين مالي رو به رو هستند كه ورود صندوق‌هاي قابل معامله به بازار سرمايه موجب تعادل در ميزان نقدينگي كشور خواهد شد.

وي با تشريح راه حل كاهش نقدينگي بيان داشت: بسياري از مردم با ساز و كار بازار سرمايه آشنايي ندارند، قدرت ريسك نداشته اما با پس‌اندازي هر چند كم به فكر سرمايه‌گذاري هستند؛ اين قبيل افراد مي‌توانند با سرمايه‌گذاري ازطريق اين صندوق‌ها كه توسط مديران حرفه‌اي اداره مي‌شود، هم به تامين مالي شركت‌ها كمك كنند و هم سود مناسبي را بدست آورند، بدين‌گونه مي‌توان ETF ها را ابزاري مناسب براي استفاده بهينه از وجوه افراد غيرحرفه‌اي قلمداد كرد.

هاموني اظهار داشت: از ديگر مزاياي اين صندوق‌ها، گستردگي شبكه جغرافيايي است، به اين معنا كه گستردگي امكان معاملات واحدهاي سرمايه‌گذاري اين صندوق‌ها اين امكان را به خريداران مي‌دهد كه در صورتي كه واحد سرمايه‌گذاري صندوقي را به‌ طور مثال از تهران خريداري كرده اند، آن را در اصفهان بفروشند و بنابراين برخلاف صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري مشترك، بحث خريد از يك كارگزاري و فروش به همان كارگزار مطرح نيست.

مديرعامل فرابورس با اشاره به جزئيات نخستين صندوق ETF كه موفق به اخذ موافقت اصولي از سازمان شده، اشاره كرد و گفت: شركت مشاور و سبدگردان آرمان‌ آتي مدير و موسس صندوق، شركت تامين سرمايه سپهر به‌ عنوان بازارگردان و موسس صندوق، شركت گروه توسعه مالي مهرآيندگان و كارگزاري سهم‌ آشنا به ‌عنوان موسس صندوق، شركت مشاور سرمايه‌گذاري نيكي‌گستر متولي صندوق و موسسه حسابرسي سخن حق به ‌عنوان حسابرس آن فعاليت خواهند كرد.



**راه‌اندازي بورس ايده و ورود نخبگان به بازار سرمايه

هاموني از فراهم شدن شرايط لازم براي راه ‌اندازي بورس ايده در قالب بازار دارايي‌ هاي فكري در فرابورس خبر داد و گفت: تمام مصوبات قوانين و مقررات تامين شده و با مخترعين و تمام اركان بورس ايده كه فعال هستند از جمله وكلاي Patent مذاكره شده است و اين بازار، بزودي راه‌اندازي خواهد شد.

مديرعامل فرابورس ساز و كار و جزئيات بورس ايده را تشريح كرده و اظهار داشت: دو نوع عرضه در اين بازار خواهيم داشت كه يكي از آنها عرضه خود Patent خواهد بود و نوع دوم عرضه حق اختراع طرح است.

وي ادامه داد: بحث اول عرضه Patent يا حق اختراع طرح‌هاي صنعتي و تجاري در قالب سهام شركت سهامي خاص است و نوع دوم عرضه Patent يا طرح و حقوق مادي و معنوي آن به اندازه 20 درصد كه به‌صورت بلوكي در بازار ايده خواهد بود.

وي در خصوص مراحل قانوني و دستورالعمل‌هاي اين بازار بيان داشت:بحث معاملات در اين بازار، سه هفته قبل در شوراي عالي بورس مصوب و اوراق مبتني‌بر دارايي فكري به‌عنوان ابزار مالي جديد تحت قانون توسعه ابزارها شناخته و ابلاغ شد و در حال حاضر، فقط موضوع دستورالعمل اين معاملات باقي مي ماند كه سازمان بورس در حال حاضر، در حال نهايي‌كردن اين دستورالعمل است.



**فرابورس 210 هزار نفر را خانه‌دار كرد

مدير عامل فرابورس با اشاره به موفقيت اوراق امتياز تسهيلات مسكن ابراز داشت: در سال 1389 بررسي‌ هاي لازم در خصوص اوراق تسهيلات مسكن از سوي شوراي عالي بورس انجام شد تا بدين ترتيب معاملات تسهيلات مسكن از بازاري بي‌ثبات و دلال‌محور به بازار نظام‌مند فرابورس با حضور ناظرين ارشد انجام گيرد.

وي ادامه داد: از زمان آغاز معاملات اين اوراق در فرابورس تاكنون 210 هزار نفر از هموطنان از اين طريق خانه‌دار شدند و از بانك مسكن وام دريافت كردند.

هاموني ارزش اين اوراق در فرابورس را سه هزار ميليارد تومان اعلام كرد و افزود: ارزش بازار فرابورس هم اكنون 64 هزار ميليارد تومان است كه 54 هزار ميليارد تومان مربوط به بازارهاي اول و دوم است و ارزش بازار ابزارهاي نوين مالي در حدود 3 هزار ميليارد تومان و ارزش بازار پايه هم حدود 7 هزار ميليارد تومان است.

وي ادامه داد: از ابتداي سال جاري تاكنون 10 هزار ميليارد تومان معامله در فرابورس انجام شده كه 4 هزار ميليارد تومان معادل 40 درصد معاملات فرابورس مربوط به معامله ابزارهاي نوين مالي بوده است.



**فرابورس در يك قدمي عضويت در FEAS

هاموني در پايان به پيگيري‌هاي صورت‌گرفته در عرصه بين‌الملل اشاره كرد و گفت: فرابورس براي نخستين ‌بار به همراه ساير اركان بازار سرمايه كشور، در نمايشگاه تخصصي invest در آلمان شركت كرد كه اين تجربه در شرايطي كه تحريم اقتصادي بر كشور حكمفرما بود، بسيار ارزنده بود.

وي ادامه داد: در سال گذشته، شاهد برگزاري دوره‌هاي آموزشي فدراسيون بورس‌هاي اروپايي و آسيايي FEAS در ايران بوديم كه فرابورس يك روز كامل ميزبان مقامات اين فدراسيون بود و با حضور خوب و ارايه مناسب توانست موافقت اصولي عضويت در FEAS را بدست آورده و بزودي با تكميل مدارك درخواستي، شاهد عضويت فرابورس در اين فدراسيون خواهيم بود.

مديرعامل فرابورس در ادامه در خصوص بازديد اين نهاد از هلدينگ بورس اسپانيا بيان داشت: بازديدهايي از مجموعه هلدينگ بورس اسپانيا داشتيم كه مذاكرات خوب و سازنده‌اي در اين ميان صورت گرفت و اميدواريم برپايه اين مذاكرات، در آينده نزديك شاهد انعقاد تفاهم‌نامه همكاري بين فرابورس و هلدينگ BME مادريد با محوريت بحث‌هاي آموزشي و پژوهشي به‌منظور راه‌اندازي بازارهايDUAL (معامله سهام برخي شركت‌هاي حاضر در بورس اسپانيا در فرابورس و سهام برخي شركت‌هاي حاضر در فرابورس در بورس اسپاينا) باشيم.

وي در پايان از تدوين برنامه راهبري فرابورس ايران تا 10 سال آينده خبـر داد.

اقتصام(1)** 9141 **1561