به گزارش ايرنا، تحليلگران مسايل سياسي با اشاره به تلاش آمريكا براي تقويت حضور نظامي خود در آب هاي مديترانه و برنامه ريزي براي تهاجم نظامي احتمالي به سوريه از راه دريا مي گويند كه روس ها ماه ها قبل با درك اين وضعيت براي احياي حضور نظامي پررنگ تر خود در اين منطقه راهبردي آماده شدند.
آنان با اشاره به اينكه هر چند روسيه، شوروي سابق نيست و نظام دو قطبي دوران جنگ سرد نيز جاي خود را به هژموني يكجانبه گرايانه غربي تحت شعار 'نظم نوين جهاني' به سركردگي آمريكا داده است، اما مسكو در قامت ميراث دار سرزمين شوراها مي خواهد با اقدامات بازدارنده دريايي نشان دهد كه همچنان به عنوان يكي از پنج عضو دايمي شوراي امنيت سازمان براي كاستن از شدت رويكرد هاي مداخله جويانه غرب در امور داخلي كشورهاي مستقل از جايگاه ويژه اي برخوردار است.
ناظران آگاه با اشاره به تشديد تحركات دريايي روسيه در هفته هاي اخير مي گويند هر چند سرگئي لاوروف وزير امور خارجه اين كشور اعلام كرده است كه مسكو بر سر سوريه حاضر به درگيري نظامي با هيچ كشور ثالثي نيست، اما كرملين همچنان بر موضع اصولي خود در اين زمينه مبني بر ضرورت گردن نهادن واشنگتن و متحدان اش بر منشور سازمان ملل و اخذ مجوز شوراي امنيت آن در تحولات منطقه اي و جهاني تاكيد دارد.
از اين ديدگاه، اقدام بي سابقه پارلمان انگليس در ندادن مجوز مشاركت نيروهاي نظامي اين كشور در برنامه مداخله جويانه و غيرانساني آمريكا براي هر گونه تهاجم نظامي احتمالي به سوريه كه از سوي ولاديمير پوتين رييس جمهوري روسيه نيز 'غيرمنتظره' توصيف شد، دست روس ها را براي تقويت اقدامات بازدارنده خود در مقابل يكه تازي كاخ سفيد براي تغيير موازانه قوا در منطقه حساس خاورميانه به سود خود بازتر كرد.
بر اين مبنا حال كه روس ها از اقدامات بازدارنده خود در چارچوب شوراي امنيت سازمان ملل در ارتباط با جلوگيري از سوء استفاده و دور زدن اين نهاد بين المللي توسط كاخ سفيد براي مداخله در امور كشور مستقل و مهمي مانند سوريه نتيجه گرفته اند، مسكو در نظر دارد با تقويت ناوگان درياي مديترانه خود به عنوان پايگاه اصلي هر گونه حمله نظامي احتمالي آمريكا عليه سوريه، در اين مسير اختلال ايجاد كند.
بديهي است كه روسها در راستاي سياست 'عملگرايانه ' خود كه در ادبيات سياسي مبتني بر آن حتي از دشمن هاي تاريخي و خوني خود به عنوان 'شركا' ياد مي كنند، حاضر نخواهند بود بر سر سوريه به طور مستقيم با آمريكا و متحدان اش رويارو شوند، اما مسكو با اعزام كشتي هاي جنگي جديد به مديترانه به طور ضمني به جنگ طلبي واشنگتن هشدار مي دهد.
علاوه بر اين روسها مي خواهند در شرايط غيرممكن بودن مواجهه با آمريكا، با مستقر كردن شمار بيشتري از ناوهاي خود در آب هاي مديترانه هر گونه تحرك نظامي كشتي هاي جنگي آمريكايي در اين منطقه را از نزديك تحت نظر داشته باشند.
شبكه تلويزيوني سي.ان.ان در يك گزارش تحليلي در اين باره اعلام كرد كه ناوهاي روسي مستقر در آب هاي درياي مديترانه تحركات ناوگان دريايي آمريكا را تحت مراقبت دارند.
سي.ان.ان گزارش داد: سه ناو روسيه قادر هستند تحركات و ارتباطات راداري و ارتباطي شش رزمناو آمريكايي را كه نزديك سوريه مستقر هستند،ا رصد و تحت نظر داشته باشند.
گزارش كانال تلويزيوني خبري آمريكايي حاكي است كه ناوهاي جنگي روسيه قادرند هرگونه شليك موشك از شش رزمناو آمريكايي را حتي پيش از اقدام به پرتاب آنها شناسايي و رصد كنند.
با وجود اينكه مقام هاي روس هر گونه ارتباط بين اعزام نيروهاي نظامي تازه نفس اين كشور به پهنه آبي مديترانه با تحولات جاري سوريه را تكذيب مي كنند، اما خبرگزاري ريانوستي روز گذشته به نقل از يك مقام نظامي اين كشور اعلام كرد كه مسكو در منطقه درياي مديترانه منافع جدي دارد و سران روسيه مي خواهند از رويدادهاي اين منطقه با خبر باشند.
مقام روس كه نامش فاش نشده است، با بيان اين كه در حال حاضر جايگزيني ناوهاي ناوگروه دريايي روسيه در مديترانه با ناوهاي حامل نيروهاي تازه نفس جريان دارد، اظهار داشت: اين يك اقدام از پيش برنامه ريزي شده است كه برنامه آن در اوايل سال جاري تنظيم شده است.
نگاهي به تركيب ناوگان مديترانه روسيه متشكل از پنج فروند رزمناو و ناوشكن و برنامه مسكو براي جايگزيني واحدهاي دريايي تشكيل دهنده اين ناوگروه در هر 6 ماه نشان مي دهد كه روس ها نهايت تلاش خود را مي كنند تا با تقويت حضور خود در اين منطقه حياتي ضمن ايجاد اختلال در روند عادي فعاليت ناوگان دريايي آمريكا، هر اقدام احتمالي آنان را از نزديك و با دقت رصد كنند.
از طرف ديگر همزمان با افزايش احتمال حمله نظامي آمريكا به سوريه، يك مقام ستاد كل نيروهاي مسلح روسيه از افزايش ماموريت هاي گشت زني دريايي ناوهاي جنگي اين كشور در سواحل سوريه خبر داده است.
در همين حال خبرگزاري دولتي ايتارتاس به نقل از يك مقام ستاد كل نيروهاي مسلح روسيه اعلام كرد كه وزارت دفاع تصميم به افزايش ماموريت هاي نظارتي دريايي در سواحل سوريه گرفته است.
گزارش ايتارتاس حاكي است كه اين اقدامات شامل شناسايي و نظارت در سواحل سوريه و مناطق خشكي اين كشور درساحل درياي مديترانه است و با افزايش تعداد ناوهاي تجسسي روسيه در اين دريا انجام مي گيرد.
در گزارش خبرگزاري دولتي روسيه با اشاره به اينكه يكي از اين ناوهاي شناسايي ناو'پريازوفيه' از نوع 'اس.اس-وي 201' روز يكشنبه اين هفته راهي سواحل سوريه شد، اعلام شده است: اين يك روال عادي براي نيروي دريايي كشورهاست كه در صورت افزايش تنش ها درمنطقه اي دريايي اعمال مي شود.
مقام ستاد كل نيروهاي مسلح روسيه گفت كه مسكو به دقت اوضاع سوريه را زير نظر دارد و به غير از ناوهاي تجسسي ، رزمناوهاي ديگر روسيه درعمليات شناسايي و گشت زني دريايي در سواحل سوريه بطور منظم شركت خواهند كرد.
راديو دولتي صداي روسيه نيز در گزارشي با اشاره به برنامه دولت روسيه براي تقويت ناوگان خود در درياي مديترانه و تلاش مقام هاي ارشد روس براي تكذيب ارتباط اين مساله با وضعيت جاري سوريه اعلام كرد: اين در حالي است كه منابع غير رسمي گزارش مي دهند اين اقدام جهت تقويت توان ناوگروه روسي به دليل وخامت اوضاع درسراسر سوريه انجام مي شود .
در گزارش 'صداي روسيه' به نقل از ستاد نيروي دريايي روسيه گفته شده است كه تشديد تنش ها در منطقه درياي مديترانه باعث شد كه فرماندهي نيروهاي مسلح روسيه تصميم به تقويت ناوگروه خود در اين منطقه بگيرد.
در اين ميان فليكس گروموف فرمانده نيروي دريايي روسيه در سال هاي 1992 تا 1997 ميلادي به تازگي در اظهاراتي صريح اعلام كرد كه ناوگان احيا شده كشورش در درياي مديترانه بايد ابزاري در راستاي تحقق سياست هاي خارجي كرملين باشد.
گروموف تشريح كرد: بي دليل نبود كه شوروي سابق ناوگان خود در مديترانه را هميشه به حالت آماده باش نگه مي داشت تا به اين طريق ضمن نمايش قدرت سياسي خود از كشورهاي دوست اش حمايت كند و به برخي ديگر هشدار دهد.
روسيه ناوگان مديترانه خود را اوايل سال شمسي جاري در قالب اعزام شماري از ناوهاي ناوگان اقيانوس آرام اش به سواحل سوريه احيا كرد كه در طول دو دهه پس از فروپاشي شوروي سابق اقدامي بي سابقه محسوب مي شود. پس از آن كشتي هاي جنگي از ناوگان هاي درياي سياه، بالتيك و شمال روسيه به پهنه آبي مديترانه اعزام شدند تا تركيب ناوگان روسي اين دريا تكميل شود.
در همان زمان بود كه دريادار ويكتور چيركوف فرمانده نيروي دريايي روسيه اعلام كرد كه ممكن است ساختار ناوگان مديترانه كشورش توسعه يابد و به ناو اتمي مجهز شود.
البته توجه ويژه روس ها به مديترانه امري مقطعي نيست و پيش از اين اسكادران پنجم نيروهاي دريايي شوروي نيز در فاصله سال هاي 1967 تا فروپاشي ان در سال 1992 در اين پهنه آبي راهبردي حضور دايم داشت. ناوگان دريايي شوروي سابق در مديترانه در آن زمان براي مقابله با اسكادران ششم نيروهاي دريايي آمريكا در اين منطقه در دوران جنگ سرد تشكيل شده و متشكل از 50 تا 60 كشتي جنگي و پشتيباني بود.
در نهايت مي توان گفت كه سير تحولات سوريه و صف آرايي جديد نيروهاي دريايي روسيه و آمريكا در پهنه آبي مديترانه حاكي از پايايي نسبي موضع اصولي مسكو در خصوص تحولات جاري منطقه و تلاش كرملين براي به حداقل رساندن قدرت مانور ناوگان دريايي آمريكا عليه دمشق در صورت ناكامي از جلوگيري در تهاجم نظامي احتمالي به خاك اين كشور مي باشد.
اروپام/518
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۵
مسكو - تغيير آرايش نيروهاي نظامي دريايي مستقر در آب هاي مديترانه به عنوان نتيجه تداوم سياست هاي يكجانبه گرايانه و مداخله جويانه آمريكا در قالب تهديد به حمله نظامي عليه سوريه، موجب شده روسيه در ماه هاي اخير با احياي ناوگان مديترانه اي خود گام هاي بازدارنده اي در اين مسير بر دارد.