به گزارش خبرنگار ايرنا ، شهرستان دلفان كه در منطقه زاگرس مياني واقع شده به سبب آب و هوا ، موقعيت جغرافيايي و شرايط توپوگرافي ويژه رويشگاه مناسبي براي انواع گونه هاي گياهي و جنگلي است .
در اين شهرستان 75هزار و 294 هكتار جنگل وجود دارد و گونه هاي جنگلي مرتعي همچون بنه، بادام، ارژن ، زالزالك سياه ،بلوط ، ارغوان، سماق، ارغوان، گل مينا، لاله واژگون، زبان گنجشك و بادام كوهي در اين منطقه رويش مي كنند.
تيپ غالب اين گونه درختان همچون ديگر مناطق زاگرس مياني بلوط است، به طوري كه 70 درصد اين جنگل ها گونه بلوط مي باشند، در شهرستان دلفان، يكي از نادرترين گونه هاي گياهي دنيا رويش دارد گونه منحصر بفرد گلابي وحشي كه در مناطقي جنگلي قلاته و ورمله شهرستان دلفان وجود دارد.
به گفته يكي از كارشناسان اين گونه كم نظير در حال انقراض است و بايد از انقراض كامل آن جلوگيري كرد و اين مهم توجه ويژه مسئولان و دستگاههاي مربوطه را مي طلبد.
'شيرزاد بيگي' مي گويد : يكي از راههاي حفظ و جلوگيري از انقراض كامل اين گونه جنگلي و گياهي ، ايجاد ذخيره گاههاي جنگلي است كه ازطريق آن مي توان با حفاظت و صيانت از آن و توليد بذر علاوه بر جلوگيري از انقراض كامل، نسبت توليد و تكثير بذرآن اقدام كرد.
به گفته وي ، شهرستان دلفان با توجه به گونه هاي جنگلي و گياهي از مناطقي است كه پتانسيل و ظرفيت احداث ذخيره گاههاي جنگلي و گياهي را دارد.
اين كارشناس معتقد است: ذخيرگاه گلابي وحشي منطقه قلاته شهرستان دلفان مي تواند نقش مهمي در زاد آوري گونه هاي كمياب داشته باشد و مكان مناسبي براي گروههاي تحقيقاتي است.
60 درصد گونه غالب اين ذخيره گاه گلابي است و بلوط، بادامك، انجير ،بنه ،پسته وحشي ،ارجن و زالزالك از ديگر گونه هاي اين ذخيره گاه ست.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري شهرستان دلفان مي گويد : طرح ذخيرگاه گلابي وحشي در 100 هكتار از جنگل هاي منطقه چم حصار و قلاته بخش كاكاوند در غرب شهرستان دلفان واقع شده است كه طرح آن از سال 83اجرايي شده كه در قالب اين طرح كليات و راههاي حفاظت وتوليد در آن پيش بيني شده است.
'صيد موسي رستميان' حفظ ذخائر ژنتيكي گونه گياهي گلابي وحشي ، ايجاد محل مناسب بذر گيري جهت تكثير، توسعه زيستگاه هاي حيوانات وحشي و حفظ ذخيره زيستي از جمله اهداف احداث طرح ذخيره گاه چم حصار عنوان مي كند .
وي خاطر نشان كرد : در اجراي اين طرح با بكار گيري نيروي نگهبان و حصاركشي از ورود دام به اين منطقه جلوگيري مي شود و با خراش سطحي و بذركاري تجديد حيات به صورت طبيعي در منطقه صورت مي گيرد .
اين مسئول مي افزايد : در سال گذشته يك خراشه سطحي در سطح 10 هكتار از اين ذخيره گاه اجرا شده است و حصاركشي آن تاكنون 50 درصد آن انجام شده كه اميدواريم اعتبار مورد نياز براي تكميل آن تخصيص يابد.
به گفته رستميان ، براي حفاظت و صيانت از اين ذخيره گاه يك مامور حفاظتي بكار گيري شده است .
7270/630
تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۱
دلفان - طرح احداث ذخيره گاه گلابي وحشي منطقه چم حصار شهرستان دلفان كه باهدف جلوگيري از انقرض گونه نادرجنگلي گلابي وحشي به اجرا درآمد، نيازمند توجه بيشتر براي تكميل و توسعه طرح و تحقق اهداف آن است.