تهران - دبير شانزدهمين جشنواره بين المللي نمايش هاي آييني - سنتي، حضور پررنگ افراد تحصيلكرده و دانشجويان در اين رويداد را شايسته تقدير دانست و گفت، چنين حضوري سبب ارتقا بعد علمي نمايش هاي آييني - سنتي در كشور مي شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگي ايرنا، «داوود فتحعلي بيگي» روز جمعه در مراسم افتتاحيه چهارمين سمينار بين المللي جشنواره نمايش هاي آييني - سنتي در سالن كنفرانس مجموعه تئاتر شهر، با اشاره به روزهاي ابتدايي راه اندازي رويدا گفت: در آن سال ها، اغلب گروه هاي شركت كننده را پيشكسوتان و بزرگان اين گونه نمايشي تشكيل مي دادند و خبري از دانشجويان و فارغ التحصيلان تئاتر نبود.

وي ادامه داد: خوشبختانه بتدريج در دوره هاي بعد، توجه دانشگاهيان نيز به نمايش هاي آييني - سنتي جلب شد و امروز فقط دو سه گروه از فعالان قديمي اين گونه نمايشي در جشنواره حضور دارند و اكثريت باقيمانده فارغ التحصيلان دانشگاهي هستند كه اين اتفاق بسيار با ارزش است.

فتحعلي بيگي با يادي از زنده ياد «هاشم فياض» پيشكسوت تعزيه و پدر نسخه نويسي متون نمايش هاي آييني، گفت: در ابتدا در زمينه شبيه خواني فقط اين هنرمند با ما همكاري مي كرد، چون هم بر نسخه هاي قديمي تعزيه و هم بر گونه شبيه خواني طنز اشراف داشت. اما بعد از حضور هاشم فياض رفته رفته ديگر تعزيه خوان ها نيز جذب اين جشنواره شدند.

اين پژوهشگر به برگزاري نمايش ها و آيين هاي قهوه خانه اي پرداخت و تصريح كرد در گذشته افرادي به كارهاي پژوهشي مشغول بودند اما ماحصل كار آنها مشخص نبود. بواسطه برگزاري همين سمينار پژوهشي كتاب‌ها و مقالات بسياري به چاپ رسيده و در اختيار علاقه‌مندان و پژوهشگران قرار گرفته است.

دبير جشنواره نمايش هاي آييني - سنتي ابراز اميدواري كرد كه شانزدهمين دوره اين رويداد به دوره صد وشصتم برسد و در آن يادي هم از برگزاركنندگان دوره هاي اوليه بشود.

«حميدرضا اردلان» دبير سمينار نيز در خصوص نمايش‌هاي سنتي ايراني با پخش ويدئو كليپ توضيحاتي را به حاضران ارائه داد.

در ادامه نخستين روز سمينار، پروفسور «كارلو چرتي» با موضوع «روابط فرهنگي ايران و ايتاليا»، «ماركوس كوپفر بلوم» با موضوع «ماسك هاي دوران قديم بالي، كمديا دلارته و مدرنيزم» از كشور اتريش، رضا صمدپور با موضوع «مقايسه تطبيقي دو شخصيت طنزآميز نمايش هاي سنتي ايران»، كيومرث حائري با موضوع «نوروز در تابستان، رسم زنده اي در ايران»، «يواندريس بسرا مندز» با موضوع «كوبا، ادغام فرهنگ آفريقايي و اروپايي» از كشور كوبا، پوپك عظيم پور با موضوع «پنجاهمين سال تاسيس گروه نان و عروسك»، گيتي نيوندي با موضوع «نقالي در گذر زمان» از كشور فرانسه، فريدون ولايي با موضوع «بازشناخت آيين چومچه گلين» و حجت اسديان با موضوع «تمايز ميان زبان شناسي هوليستي و پلوراليستي» از كشور ايران و فنلاند سخنراني و ارائه مقاله خواهند داشت.

چهارمين سمينار بين‌المللي نمايش هاي آييني - سنتي به دبيري حميدرضا اردلان از 22 تا 24 شهريور ماه در تهران برگزار مي‌شود.

فراهنگ(3) ** 9266 ** 1071