برلين - يك هفته مانده به انتخابات ملي پارلماني آلمان و با اوج گرفتن تبليغات انتخاباتي نامزدان احزاب شناخته شده در روزهاي پاياني، افزايش بي اعتمادي شهروندان نسبت به شعارهاي تبليغاتي،سياستمداران و دولتمردان اين كشور را نگران كرده است.

به گزارش ايرنا،سران احزاب و گروه هاي سياسي و نامزدهاي مورد حمايت آنها اين روزها با شعارهاي رنگارنگ و دادن وعده هاي جذاب در انديشه جلب نظر راي دهندگان هستند و با ترسيم آينده اي درخشان براي كشور و شهروندان هركدام خود را شايسته اعتماد راي دهندگان مي دانند اما به نظر مي رسد واقعيت چيز ديگري است و مردم ديگر اهميتي به شعارهاي رنگارنگ حك شده بر تابلوهاي عظيم انتخاباتي نمي دهند.

از نظر اكثر مردم آلمان،اعتماد به يك حزب و نامزدهاي آن نقش مهمي را در انتخابات ايفا مي‌كند و يافته هاي حاصل از يك همه‌پرسي منتشر شده از سوي بنياد BAT براي مسائل آينده،حكايت از آن دارد كه مردم در شرايط مواجه بودن با مشكلات داخلي همچون بحران يورو و منازعات بين المللي همچون بحران سوريه،به صورت ويژه اي مشتاق 'قابليت اعتماد' به سياستمداران و دولتمردان خود هستند.

بر اساس اين همه‌پرسي،از هر پنج آلماني، فقط يك نفر هنوز به همان حزب رأي مي‌دهد كه هميشه رأي مي‌داده است و درواقع تبليغات انتخاباتي روي پلاكاردها و ستون‌هاي تبليغاتي ديگر هيچ اهميتي ندارند.

به نظر اكثر آلماني ها ديگر شعارهاي زيبا اعتبار خود را از دست داده و نحوه حضور عملي نامزدها در صحنه و رفتار و دلايل آن‌ها مهم‌تر ديده مي شود.

به گفته اولريش راينهارت،مدير علمي اين بنياد،مردم به جاي وعده‌هاي پوچ و توخالي و شعارهاي قابل تعويض و اظهاراتي كه بارها شنيده و ديگر از بر شده‌اند،به دنبال پيام‌هاي صادقانه مي‌گردند.

بر اساس اين مطالعه،يكي از دلايل مهم عدم شركت بالاي مردم در انتخابات - در انتخابات پارلماني سال 2009: 8/70 درصد - نگراني مردم از اين مسأله بوده است كه با وعده‌هاي انتخاباتي فريب داده شوند.

اين مسأله به ويژه شامل حال گروه سني بالاتر از 50 سال مي‌شود و علاوه بر اين، از هر سه فردي كه داراي حق شركت در انتخابات است،يك نفر عنوان مي‌كند كه قصد دارد،با عدم شركت در انتخابات،اعتراض خود را به وعده و وعيد هاي احزاب سياسي موجود بيان كند.

بين رأي‌دهندگاني كه بين 18 تا 24 سال سن دارند،اغلب اين انتظار كه با انتخابات نمي‌توان چيزي را تغيير داد و بي علاقگي كلي به سياست، به عنوان دليل عدم شركت در انتخابات ذكر مي‌شود و جالب اينجاست كه نيمي از شركت‌كنندگان در اين همه‌پرسي نيز بر اين عقيده‌اند كه سياستمداران فقط از منافع خود دفاع مي‌كنند و ديگر الگويي اخلاقي به شمار نمي‌روند.

در همين رابطه مي توان به كاهش قابل توجه امتيازات حزب سبزها به عنوان يكي از گروه هاي سياسي مطرح در آلمان اشاره كرد كه درآخرين نظرسنجي هاي انجام شده براي اولين بار در طول سال هاي گذشته با كاهش دو درصدي،يك رقمي شده و از 11 امتياز به 9 سقوط كرده است.

كلاوديا روت،رئيس سبزها اما در شبكه تلويزيوني n-tv شايعات درباره تاثير اشتباهات احتمالي اين حزب و نامزدهايش در مبارزات انتخاباتي بر كاهش محبوبيت اين حزب در روزهاي آخر قبل از انتخابات را رد مي كند.

روت،يادآور شد : امتياز سبزها تا چندي پيش 15 درصد بوده و از آن زمان تاكنون سبزها كار ديگري نكرده‌اند كه منجر به اين كاهش امتياز شود و اين احتمال نيز وجود دارد كه توجه عموم به نقطه ديگري معطوف شده باشد.

اين سياستمدار كهنه كار آلماني نيز بر واقعيت مهمي به نام بي علاقه بودن مردم به حضور در انتخابات اذعان كرده و مي گويد: 'در هر صورت هنوز 40 درصد رأي‌دهندگان تصميم نگرفته‌اند'.

در عين حال و برغم بي اعتمادي مردم به وعده ها و شعارهاي انتخاباتي،همچنان رقابت تنگاتنگي بين احزاب ائتلافي دولت حاكم بر آلمان( دموكرات و سوسيال مسيحي ها و ليبرال دموكرات ها) با احزاب مخالف سوسيال دموكرات ها،چپ ها و سبزها براي تصاحب كرسي هاي پارلماني و بدست گيري سكان هدايت دولت آينده همچنان ادامه دارد.

براساس آخرين نظرسنجي انجام شده از سوي شبكه تلويزيوني ARDيك هفته و نيم قبل از برگزاري انتخابات پارلماني،احزاب دموكرات/سوسيال مسيحي (CDU/CSU) و دموكرات آزاد (FDP) درمجموع 45 درصد و احزاب مخالف سوسيال دموكرات (SPD)، سبزها و حزب چپ 46 درصد آراء را به دست مي‌آورند.

بر اساس اين نظرخواهي، احزاب حاكم CDU/CSU نيز در مقايسه با هفته قبل، يك امتياز از دست داده و هم‌اكنون 40 درصد آراء را از آن خود مي‌سازد. FDP با نوسان و تغيير امتياز همچنان بين 4 تا 5 درصد آراء را به خود اختصاص مي‌دهد و كماكان بايد نگران ورود به پارلمان باشد و حضور در دولت ائتلافي باشد.

حزب سوسيال دموكرات و نامزد صدراعظمي اش ' پر اشتاين بروك' به عنوان تنها رقيب آنگلا مركل با كسب يك امتياز ديگر موفق به دريافت 28 درصد آراء ‌شده درحالي كه امتياز سبزها نيز به زير 10درصد كاهش يافته و سران حزب را در نگراني فرو برده است و حزب چپ نيز كماكان 8 درصد آراء را به دست مي‌آورند.

براساس اين همه‌پرسي، احزاب تازه تاسيس 'دزدان دريايي' و 'گزينه‌اي براي آلمان' با 5/2 درصد موفق به ورود به پارلمان نخواهند شد.

به طور طبيعي اگر مردم آلمان مي‌توانستند،با راي خود و به صورت مستقيم، صدراعظم آينده را انتخاب كنند،پيش بيني ها اين بود كه با توجه به ويژگي هاي شخصيتي و نبود رقيبي قدرتمند براي به چالش كشيدن آنگلا مركل رييس فعلي دولت، بانوي آهنين آلمان با كسب 49 درصد از آراي مردم دوباره بدون هيچ مشكلي انتخاب مي شود كه البته اين ميزان راي شخصي نيز كاهش 5 درصدي نسبت به هفته گذشته را نشان مي دهد.

اما با توجه به اينكه رييس دولت از طرف حزب پيروز در انتخابات آنهم به شرط كسب اكثريت قاطع آرا معرفي خواهد شد،در شرايط فعلي هيچكدام از احزاب واجد چنين شرايطي نيستند و بحث درمورد ائتلاف دولت حاكم و چگونگي حضور احزاب در اين ائتلاف از موضوعات اصلي محافل سياسي و انتخاباتي اين روزها است.

47 درصد مردم آلمان (با افزاش 3درصد در مقايسه با همه‌پرسي اوايل ماه اوت) بر اين عقيده‌اند كه يك ائتلاف بزرگ،متشكل از احزاب حاكم CDU/CSU و حزب مخالف سوسيال دموكرات SPD براي آلمان خوب خواهد بود اما اين ائتلاف به هيچ عنوان شكل نخواهد گرفت زيرا اشتاين بروك بارها در رقابت هاي انتخاباتي خود ائتلاف با مركل و حضور در دولت وي را با قاطعيت رد كرده است.

41 درصد (بدون تغيير) نيز بر اين عقيده‌اند كه ائتلاف قرمز-سبز متشكل از SPD و سبزها مي تواند براي آلمان مفيد باشد اما شكل گيري اين ائتلاف نيز با توجه به امتيازات آنها و موضع گيري هاي مقام هاي دو حزب شدني به نظر مي رسد.

نزديك به 38 درصد از نظرسنجي شوندگان اما ادامه ائتلاف حاكم در دولت (سياه-زرد) متشكل از CDU/CSU و FDP را ترجيح مي دهند كه محتمل ترين حالت پيش بيني مي شود البته درصورتي كه ليبرال دموكرات ها بتوانند در روزهاي باقي مانده وضعيت امتياز خود را بهبود بخشيده و با كسب امتياز بالاي 5 درصد،حضور در پارلمان ملي و امكان ائتلاف با دموكرات و سوسيال مسيحي ها را براي خود تضمين كنند.

به موجب اعلام اداره انتخابات فدرال آلمان،در انتخابات پارلماني 22 سپتامبر 4 هزار و 451 نامزد در سراسر كشور براي كسب راي اعتماد از مردم و راهيابي به پارلمان با هم رقابت خواهند كرد كه نسبت به انتخابات سال 2009، افزايش 900نفري را نشان مي دهد.

رودريش اگلر،مدير انتخابات فدرال با اعلام اينكه در انتخابات 2013، 30 حزب در فهرست ايالات و 4 حزب ديگر نيز تنها در بخش‌ها نامزد شده‌اند،تاكيد كرد كه افزايش تعداد نامزدها فرضيه كلي خستگي و يأس شهروندان از سياست را رد مي كند.

براساس آمار اعلام شده،8/25 درصد نامزدهاي انتخابات امسال (1149 نفر) را زنان تشكيل مي‌دهند كه از اين ميان بيشترين سهم نامزدهاي زن در انتخابات را سبزها با 7/43 درصد (160 زن) و كمترين را حزب دموكرات آزاد با 8/19 (72 زن) به خود اختصاص مي‌دهند.

جوان‌ترين نامزد انتخابات آلمان يك زن 18 ساله است و پيرترين آن‌ها، 90 سال سن دارد كه تصميم گرفته بارديگر شانش خود را براي نشستن بر كرسي نمايندگي بيازمايد.

ميانگين سن نامزدهاي انتخابات امسال همانند دوره قبلي (2009) 4/47 سال است كاركنان بخش خدمات، از جمله نمايندگان، وزرا و كارشناسان مراجع اجرايي با 9/68 درصد بيشترين نامزد را دارند و پس از آن‌ها شغل‌هاي دفتري و كارمندان تجاري قرار دارند. 3/8 درصد نامزدها نيز به حوزه شغل‌هاي فني تعلق دارند.

انتخابات مجلس آلمان در روز 22 سپتامبر برگزار خواهد شد و قانون جديد انتخابات به گونه‌اي طراحي شده است تا احزاب قوي‌تر سهم بيش‌تري از كرسي‌هاي مجلس را در اختيار داشته باشند.

بعد از اعمال تغييرات تازه در قانون انتخابات،در زمان برگزاري انتخابات مجلس كه از جمله وظايف آن تعيين صدراعظم كشور خواهد بود،شركت‌كنندگان در راي‌گيري دو راي در صندوق مي‌اندازند. يك راي مربوط به انتخاب شخصي است كه از حوزه انتخاباتي راي‌دهنده براي ورود به مجلس نامزد شده است و يك راي مربوط به انتخاب يكي از احزاب سياسي است.

افرادي كه از سوي راي‌دهندگان به طور مستقيم انتخاب مي‌شوند و به مجلس مي‌روند را 'نماينده مستقيم' مي‌نامند. راي د‌هندگان مي‌توانند در انتخابات مجلس به حزب سياسي مورد علاقه خود راي دهند،اما نماينده مستقيم را از حزب ديگري انتخاب كنند.

نماينده مستقيم فردي است كه در ميان نامزدهاي يك حوزه انتخابي بيش‌ترين راي را براي تصاحب يكي از 622 كرسي مجلس آلمان از آن خود كرده باشد.

اروپام** 1701