وین - رضا نجفی سفیر و نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پنجاه و هفتمین نشست سالانه آژانس بار دیگر بر حمایت تهران از خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای تاكید كرد.

به گزارش ایرنا، نجفی روز جمعه در ادامه برنامه‌های پنجاه و هفتمین نشست سالانه آژانس تاكید كرد كه حمایت خدشه‌ناپذیر ایران از ایجاد منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه با هدف نهایی تضمین دنیایی عاری از سلاح‌های هسته‌ای انكارناپذیر است.



متن كامل سخنان سفیر و نماینده ایران در آژانس در این نشست درپی می‌آید:



بسم الله الرحمن الرحیم

آقای رییس

هیات من از بیانیه جنبش غیرمتعهدها در این باره حمایت كامل می‌كند.



آقای رییس

ما در آستانه چهلمین سالگرد ابتكار ایران در سال 1974 در خصوص ایجاد منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای هستیم. قطعنامه‌های مربوط به ایجاد چنین منطقه‌ای در خاورمیانه كه از سال 1980 بطور مستمر و بدون رای‌گیری در مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسیدند، نشانگر اهمیت تحقق این هدف عالی در منطقه شكننده خاورمیانه است.

جمهوری اسلامی ایران با پیوستن به ان.پی.تی و قراردادن تاسیسات صلح‌آمیز خود تحت نظارت آژانس عزم جدی خود را برای تحقق نابودی كامل سلاح‌های هسته‌ای نشان داده ‌است. مقام معظم رهبری جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی تاریخی مورخ 30 آگوست 2012 خود خطاب به شانزدهمین اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها بار دیگر تاكید كردند «سلاح‌های هسته‌ای نه امنیت را تضمین می‌كند و نه به تحكیم قدرت سیاسی منجر می‌شود بلكه تهدیدی برای امنیت و قدرت سیاسی است. ما ایده خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای را پیشنهاد دادیم و به آن متعهد هستیم.»

ایران ضمن تصویب تمام معاهدات مربوط به منع سلاح‌های كشتار جمعی كاملاً به تعهدات بین‌المللی خود پایبند است. جهان شمولی معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای بویژه در منطقه خاورمیانه، بطور موثری ایجاد منطقه خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای را تضمین می‌كند.

حمایت خدشه‌ناپذیر ایران از ایجاد منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه با هدف نهایی تضمین دنیایی عاری از سلاح‌های هسته‌ای انكارناپذیر است.



آقای رییس

با وجود تلاش‌های جهانی برای ایجاد مناطق عاری از سلاح‌های هسته‌ای بویژه در خاورمیانه، مایه تاسف بسیار است كه بعد از گذشت چند دهه هنوز هیچ پیشرفتی جهت تحقق آن حاصل نشده ‌است.

به دلیل رد پیوستن به معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای از سوی اسرائیل و قرار ندادن تاسیسات هسته‌ای خارج از پادمان خود تحت نظام راستی آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تحقق چنین منطقه‌ای به عنوان آرمان بلندمدت بسیاری از كشورهای این منطقه هنوز صورت نگرفته ‌است. چنین سیاست سخت‌گیرانه‌ای ایجاد این منطقه در خاورمیانه را در آینده نزدیك با تردید جدی مواجه ساخته است.

با وجود درخواست‌های مكرر جامعه بین‌المللی كه در قطعنامه 1995 ان.پی.تی درباره خاورمیانه، قطعنامه‌های مرتبط مجمع عمومی، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان همكاری‌های اسلامی متبلور شده‌ است، اسرائیل با پشت گرمی به حمایت نظامی و سیاسی برخی اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل، نه به ان.پی.تی پیوسته‌ و نه تاسیسات مخفی هسته‌ای خود را تحت پادمان كامل آژانس قرار داده‌ است.

در گزارش «اجرای موافقت‌نامه پادمان در خاورمیانه» مدیركل به صراحت اظهار داشته‌ است كه «همه كشورهای منطقه خاورمیانه به غیر از اسرائیل عضو معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و متعهد به پذیرش پادمان جامع آژانس هستند.»

مایه تاسف است كه این رژیم كه خارج از هرگونه راستی‌ آزمایی آژانس، برنامه هسته‌ای غیرقانونی خود را تحت حمایت متحدانش ادامه می‌دهد، حتی تمایل خود را به پیوستن ان.پی.تی اعلام نكرده ‌است.

فعالیت‌های ممنوعه هسته‌ای این رژیم، صلح و امنیت منطقه را با تهدید جدی مواجه كرده و رژیم منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را به مخاطره افكنده ‌است.

تاسف آورتر اینكه، بی‌عملی تحمیل شده بر شورای امنیت طی چند دهه گذشته در رسیدگی به برنامه محرز تسلیحاتی هسته‌ای اسرائیل، به این رژیم جسارت داده است تا به وضوح به در اختیار داشتن تسلیحات هسته‌ای اذعان كند؛ موضوعی كه توسط جنبش غیرمتعهدها محكوم شده است.



آقای رییس

تصمیم یك جانبه یكی از بانیان كنفرانس ایجاد منطقه خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای و دیگر تسلیحات كشتار جمعی كه قرار بود در سال 2012 برگزار شود برای به تعویق انداختن این كنفرانس با بهانه‌های واهی و تنها با هدف حفاظت از اسرائیل از محكومیت بین‌المللی صورت گرفته است.

چنین تصمیم غیرمنطقی نقض تصمیم اجماعی كنفرانس بازنگری 2010 بوده و بی‌تردید اعتبار ان.پی.تی و فرایند 2015 را تضعیف كرده است.

هیات من توصیه می‌كند بانیان كنفرانس خاورمیانه، به تعهدات خود احترام گذاشته و هرچه سریعتر این كنفرانس را بدون هیچ پیش شرطی برگزار كند.

پنجاه و هفتمین نشست سالانه كشورهای عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از روز دوشنبه هفته گذشته به مدت پنج روز در وین آغاز بكار كرد.

اروپام 1344 ** 2023