رشت - حفظ مرزها ، جلوگيري از مهاجرت ، كمك به قشر آسيب پذير و جلوگيري از قاچاق كالا از طريق قانونمندكردن مبادلات نوار مرزي از مهمترين دلايل ايجاد ساز و كاري همسو با رونق اقتصادي كشور تحت عنوان تعاوني هاي مرزنشينان است .

بخش تعاوني بر اساس اصل 44 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران از پايه هاي نظام اقتصادي كشور محسوب شده و جايگاه آن جلوتر از بخش خصوصي قرار گرفته است براين اساس؛ تعاوني هاي مرزنشين به منظور توسعه بخش تعاون و همچنين جلوگيري از مهاجرت ساكنان مناطق مرزي ، فقرزدايي ، اشتغال مولد و بسياري از عوامل ديگر در سال 61 پس از سال ها فعاليت پراكنده در واردات و صادرات كالاهاي مورد نياز به منظور رفع مشكلات و نظم دهي به فعاليت هاي اقتصادي مرزنشينان ابتدا در استان بوشهر ، هرمزگان ، سيستان و بلوچستان ، فارس و خوزستان و پس از آن در استان هاي شمالي و ساير استان ها ايجاد شده اند .

استان گيلان نيز به عنوان يكي از استان هاي داراي نوار مرزي از آستارا تا چابكسر ، شاهد تشكيل تعاوني هاي مرزنشين بوده است.

رييس امور تعاوني هاي اداره كل تعاون ، كار و رفاه اجتماعي گيلان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا از تشكيل 17 تعاوني مرزنشين از سال 80 تاكنون در استان خبر داد .

'بهمن علي پناه ' با اشاره به اينكه حدود 90 درصد جمعيت مرزنشين استان عضو اين تعاوني ها هستند ، افزود : تعاوني هاي مرزنشين گيلان ، 147 هزار و 290 خانوار يعني حدود 500 هزار نفر از جمعيت ساكن روستاها و بخش هاي نوار مرزي استان را تحت پوشش قرار داده است .

وي با اشاره به فعاليت مناسب تعاوني هاي مرزنشينان استان از سال 80 تا 84 خاطرنشان كرد : در اين مدت ، انجام مبادلات مرزي و پرداخت سود و كالاهاي رايگان به اعضا ، ايجاد فروشگاه ها و مجتمع هاي تجاري ، درمانگاه ها و طرح هاي خدماتي با سرمايه گذاري بالغ بر يكصد ميليارد ريال از سوي تعاوني هاي مرزنشينان استان انجام گرفته است .

رييس امور تعاوني هاي اداره كل تعاون ، كار و رفاه اجتماعي گيلان ادامه داد : تغيير قانون مبادلات ارزي و حذف واردات برخي از كالاها تعاوني هاي مرزنشينان استان را با ركود مواجه كرده است .

علي پناه با اشاره به تلاش هاي انجام گرفته براي رفع مشكلات مرزنشينان گفت : شناسايي و صدور كارت هوشمند براي مرزنشينان فعال اقدامي مهم در راستاي رفع مشكلات اين قشر است .

وي با اشاره به اينكه از آغاز اعلام ثبت نام دريافت كارت هوشمند اعتباري مرزنشينان تا كنون 50 هزار نفر در استان ثبت نام كرده اند ، تصريح كرد : صدور اين كارت هاي هوشمند علاوه بر كمك به شناسايي مرزنشينان فعال ، تخصيص سهميه ارز به مرزنشينان را مشخص مي كند .

رييس امور تعاوني هاي اداره كل تعاون ، كار و رفاه اجتماعي گيلان با اشاره به مزاياي بهره مندي از كارت هاي هوشمند براي مرزنشينان گفت : اين كارت ها جايگزين دفترچه هاي مبادلات ارزي مرزنشينان شده و هر سال براي انجام مبادلات مرزي شارژ مي شود .

علي پناه نظارت بر انجام مبادلات ارزي از سوي مرزنشينان را از ديگر مزاياي اين كارت هاي هوشمند عنوان كرد .

وي در ادامه سخنانش تلاش براي رفع مشكلات تعاوني ها با انجام گشت هاي نظارتي مشترك با سازمان صنعت ، معدن و تجارت و اتحاديه تعاوني هاي مرزنشينان استان و رفع مشكل ماليات مضاعف سال هاي اخير تجار و كمك به توانمندسازي اتحاديه مرزنشينان را از اولويت هاي اين نهاد براي افزايش انجام مبادلات ارزي از سوي تعاوني هاي مرزنشينان خواند .

ساكنان مناطق مرزي با نقش مهم اقتصادي و امنيتي شان از گروه هاي فعال مهم در حوزه اقتصاد محسوب مي شوند كه بي توجهي به مشكلات آنان علاوه بر افزايش مهاجرت و خالي شدن مرزها ، گرايش به تجارت غيررسمي و قاچاق كالا را افزايش مي دهد .

تعاوني هاي مرزنشينان با بهره مندي از اجتماع ، مشاركت و همكاري ساكنان مناطق مرزي گامي مهم در جهت رفع محروميت هاي ساكنان مرزها برداشته اند .

ثمر بخشي و كارايي تعاوني هاي مرزنشين علاوه بر نياز به هماهنگي تعاوني ها كه با تشكيل اتحاديه ها محقق مي شود مستلزم رفع مشكلات مالياتي و قانوني است كه در سال هاي اخير فعاليت اين تعاوني ها را با ركود مواجه كرده است .

مدير عامل اتحاديه تعاوني هاي مرزنشينان گيلان در گفت وگو با خبرنگار ايرنا ، تلاش براي رفع مشكلات تعاوني ها را از مهمترين اهداف اين اتحاديه عنوان كرد .

' انوش خوشحال ' با اشاره به مشكلات موجود در فعاليت تعاوني هاي مرزنشينان اظهار كرد : اجراي سياستهاي مبادلاتي از سال 85 موجب شده تا تعاوني ها تنها با 10 درصد ظرفيت به فعاليت ادامه دهند .

وي نا همخواني كالاهاي وارداتي با نيازهاي مرزنشينان استان ، صرفه پايين اقتصادي كالاهاي وارداتي ، ممنوعيت واردات برخي از اقلام و معرفي نشدن كالاهاي جايگزين را از جمله مشكلات تعاوني هاي مرزنشينان عنوان كرد .

مدير عامل اتحاديه تعاوني هاي مرزنشينان گيلان اعمال ماليات هاي مضاعف صرفنظر از اينكه هدف قانونگذار از تشكيل تعاوني هاي مرزنشينان حمايت از اين قشر است را از ديگر مشكلات فعاليت اين تعاوني ها خواند .

خوشحال افزود : كندبودن روند صدور كارت هاي الكترونيكي اعتباري براي مرزنشينان ، ورود نكردن تعاوني ها براي شتاب در صدور اين كارت ها و نداشتن منابع مالي مناسب در انجام مبادلات مرزي از ديگر مشكلات تعاوني هاي مرزنشين استان است.

مشكلات قانوني و مالياتي با وجود تنگناهايي كه براي فعالان اين حوزه ايجاد كرده؛ موجب توقف فعاليت برخي از تعاوني هاي مرزنشين استان گيلان شده است.

مديرعامل تعاوني هاي مرزنشينان آستارا در همين رابطه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: حذف برخي از اقلام وارداتي از جمله برنج و چاي و نبود كالاهاي جايگزين براي كالاهاي حذف شده از جمله مشكلات تعاوني ها در سال هاي اخير است.

' مسعود بني سپهر ' اعمال ماليات هاي سنگين بر كالاهاي وارداتي تعاوني هاي مرزنشينان را از ديگر اين مشكلات خواند و گفت: مشكلات تعاوني ها توان فعاليت و خريد تعاوني هاي مرزنشينان را از بين برده است .

وي با اشاره به اينكه تعاوني مرزنشينان آستارا با وجود مشكلات و پرداخت ماليات سنگين از جمله تعاوني هايي است كه به فعاليت خود ادامه داده، افزود: 11 هزار خانوار با جمعيتي بالغ بر 34 هزار نفر تحت پوشش اين تعاوني قرار دارند.

مديرعامل اتحاديه تعاوني هاي مرزنشينان آستارا با اشاره به اهميت تشكيل اين تعاوني ها خاطرنشان كرد: كمك به بهبود وضعيت معيشت مرزنشينان ، جلوگيري از عدم تخليه مرزها و مبارزه با قاچاق كالا مهمترين اين اهداف بوده است .

بني سپهر با تاكيد بر همكاري مسوولان مربوطه در رفع مشكلات تعاوني هاي مرزنشينان استان تصريح كرد: رفع مشكل مالياتي ، جايگزيني كالاهايي مانند آهن ، ورق هاي حلبي، ميلگرد و ام دي اف با كالاهاي وارداتي ممنوع شده و اجازه ورود 10 كيلو بار مجاز به مرزنشينان موجب رونق فعاليت اين تعاوني ها مي شود .

دبير كميسيون مبارزه با قاچاق كالا و ارز گيلان نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: رفع مشكلات مرزنشينان علاوه بر ايجاد رفاه نسبي ، توسعه مناطق مرزي و شكوفايي اقتصاد استان را به همراه دارد .

'اسماعيل عبداللهي' با اشاره به مشكلات تعاوني هاي مرزنشين استان افزود: اين تعاوني ها ، از آغاز فعاليتشان از سال 80 تا 84 دانش، تجربه و توان مالي براي انجام مبادلات تجاري را نداشتند و به منظور رفع اين مشكل مبادرت به انعقاد قرارداد مشاركت تجاري با تجار كردند تا با استفاده از سرمايه تجار ، مبادلات تجاري خود را انجام داده و بخشي از عوايد حاصله را به تجار طرف قرار داد پرداخت كردند .

وي افزود: در نتيجه اين اقدام ، تعاوني ها ماليات بر درآمد ناشي از درآمد سهم تعاوني از قرارداد با تجار را محاسبه و پرداخت كردند اما اداره امور مالياتي استان كل ماليات بر درآمد ناشي از قرارداد را محاسبه و از تعاوني ها مطالبه كرده كه اين موضوع تعاوني ها را با بدهي هاي سنگين مواجه كرده است .

دبير كميسيون مبارزه با قاچاق كالا و ارز گيلان ماليات و جرايم انباشته تعاوني هاي استان را بالغ بر 40 ميليارد ريال عنوان و خاطرنشان كرد: مذاكراتي با مسوولان مالياتي مبني بر دريافت باقيمانده ماليات از تجار طرف قرارداد تعاوني ها انجام شده و با وجود پذيرش قراردادها از سوي مسوولان مالياتي هنوز اعمال نشده است.

عبداللهي همچنين ممنوعيت واردات تعدادي از كالاها از سوي تعاوني هاي مرزنشين استان و معرفي نشدن كالاهاي جايگزين را از ديگر مشكلات اين تعاوني ها عنوان كرد .

وي با اشاره به اينكه تعاوني هاي مرزنشين گيلان مجاز به واردات 65 قلم كالا هستند، گفت: كالاهاي جايگزيني از جمله آهن آلات با معافيت يكصد درصد پيشنهاد شده اما موافقت نهايي از سوي سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اعلام نشده است .

دبير كميسيون مبارزه با قاچاق كالا و ارز گيلان همخواني نداشتن كالاهاي مجاز به واردات با نيازهاي استان را از ديگر مشكلات تعاوني هاي مرزنشين دانست و افزود : اين امر به دليل بازنگري نشدن سالانه كالاهاي مورد نياز و نبود نيازسنجي و نظرخواهي از تعاوني هاي مرزنشين است .

معاون سياسي و امنيتي استاندار گيلان در همين رابطه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ، وجود مرزنشيان را فرصتي طلايي در جهت شكوفايي اقتصاد و كمك به معيشت ساكنان مناطق مرزي دانست .

' محمد اكبرزاده ' با اشاره به ممنوعيت واردات برخي از كالاها از سوي مرزنشينان از جمله برنج و چاي افزود: اين اقدام در رابطه با رفع دغدغه هاي موجود در استان و حمايت از محصولات كشاورزي انجام شده است.

وي با اشاره به اينكه اقدامات خوبي در زمينه رفع مشكلات تعاوني هاي مرزنشين از سوي كميسيون مبارزه با قاچاق كالا و ارز كشور گرفته شده، خاطرنشان كرد: بهره گيري از ظرفيت هاي بين المللي مرزنشينان و تلاش براي جايگزين كردن كالاهاي وارداتي جديد با كالاهاي وارداتي از جمله اين اقدامات است .

اكبرزاده با تاكيد بر اهميت تعاوني هاي مرزنشين تصريح كرد: استفاده از ظرفيت هاي مرزنشينان موجب حمايت از چرخه توليد مي شود .

امكان استفاده بهتر از مبادلات مرزي براي مرزنشينان و توزيع صحيح كالا، لزوم تشويق مرزنشينان از قاچاق كالا به سوي فعاليت هاي قانوني ، شكستن بازار سياه كالاهاي ضروري ، كاهش مشكلات دولت در تامين لوازم زندگي مرزنشينان و جلوگيري از مهاجرت و بهبود وضع معيشت مردم تعاوني هاي مرزنشين را به ظرفيتي مهم و نيازمند برنامه ريزي اصولي و حمايت ويژه براي خروج از فراز و نشيب مشكلات موجود در مسير رونق اقتصادي كشور تبديل كرده است.ك/4

7292/604