دارنده جایزه اقتصاد نوبل :هزینه جنگ عراق 5 تریلیون دلار است ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/03/26 تهران - دارنده جایزه اقتصاد نوبل روز یکشنبه اعلام کرد:هزینه واقعی جنگ عراق بالغ بر5 تریلیون دلار و یکی از عوامل افزایش قیمت نفت است .
آمریکا هزینه این جنگ را 3 تریلیون دلار اعلام کرده است.
به گزارش گروه اخبار صوتی و تصویری ایرنا، پایگاه اینترنتی روزنامه گاردین درشماره روز یکشنبه خود در مقاله ای این خبر را به نقل از جوزف استیگلایتز دارنده جایزه اقتصاد نوبل که آن را در کتاب خود به نام محاوره خط مقدم Front Line colloquium آورده ، اعلام کرده است .
به نوشته گاردین ، استیگلایتز در کتاب خود طبق برآوردها و محاسباتی که از هزینه های جنگ عراق به عمل آورده ، هزینه این جنگ عراق را برای اقتصاد آمریکا دست کم 5 تریلیون دلار محاسبه کرده و می نویسد: اگر این هزینه را میان مالیات دهندگان آمریکائی تقسیم کنیم می توان چنین محاسبه کرد که هر خانواده آمریکائی 50 هزار دلار برای تامین بودجه جنگ عراق هزینه کرده است دولت آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که هزینه جنگ عراق 3 تریلیون دلار است که تا این لحظه بعد از جنگ جهانی دوم ، پرهزینه ترین جنگ تاریخ بشر بوده است .
استیگلایتز در کتاب خود می نویسد: هزینه تخریبی تامین این هزینه فقط بر گرده اقتصاد آمریکا سنگینی نمی کند، بلکه دامنه این تخریب دامن اقتصاد و جامعه عراق را هم گرفته و آنها را نیز در تامین این بودجه سرسام آور سهیم ساخته است .
به جرات می توان گفت که مشکلات بغرنج گریبانگیر اقتصاد و اجتماع امروز جامعه عراق بعد از گذشت پنج سال جنگ خانمانسوز نظیر: نرخ بیکاری 60 درصدی ، تخریب بنیان خانه و خانواده ، فرار مغزها به خصوص پزشکان عراقی همه ناشی از بار سنگین هزینه مادی و معنوی جنگ عراق است .
سهم انگلیس نیز از این هزینه ها قابل توجه است ، اما به دلیل تفاوت در حسابرسی از برآورد این هزینه ها میان وزارتخانه های خارجه وخزانه داری انگلیس ، برآورد صحیحی از آمار واقعی این هزینه سرسام آور در دسترس نیست دارنده جایزه نوبل اقتصاد با اطمینان خاطر اعلام کرد: هزینه سرسام آور جنگ عراق بدون شک یکی از عوامل دخیل در افزایش قیمت نفت است، اما فعلا به طور علمی نمی توان این فرض را به اثبات رساند.
استیگلایتز در کتاب خود اشاره می کند: در ورای همه هزینه های مادی ، آنچه که مهمتر است هزینه های انسانی نظیر برباد فنا رفتن ارزش زندگی انسان ، احترام به قانون به ویژه قوانین بین المللی و دردهای تسکین ناپذیر جنگ عراق است .
وی در کتاب خود به ویژه به شمار مجروحان جسمی و روحی برجای مانده از جنگ در آمریکا و انگلیس شاره می کند.
نویسنده در این کتاب اشاره می کند: قریب به یک سوم سربازان آمریکائی که از جنگ عراق به خانه بر می گردند، مبتلا به انواع بیماریهای روحی و جسمی هستند. فشارهای روانی ناشی از حضور در میدان جنگ و صدمات مغزی از شایع ترین این عوارض است . از طرفی وجود این سربازان در میان خانواده هایشان ، حداقل یکی از آنها را به طورتمام وقت مشغول به خود می کند.
نرخ 18 درصد خودکشی در میان سربازان آمریکائی بازگشته از جنگ عراق ، بالاترین آمار خودکشی را در میان سربازان جنگی در جهان به خود اختصاص داده است .
استیگلایتز تصریح می کند:ماجراجوئیهای نظامی بوش و هزینه های سرسام آور جنگی او، سالانه بالغ بر 600 میلیارد دلار است و این بدان معناست که میراثی که وی برای فرد جایگزین خود در کاخ سفید باقی می گذارد، بدهی حدود 9 تریلیون دلاری خواهد بود.
این در حالی است که در دوران حکومت بیل کلینتون تولید خالص داخلی آمریکا 2 درصد مازاد بودجه داشت .
وی می نویسد:بوش که با مستمسک قرار دادن قوانین بین المللی مبادرت به تهاجم به عراق کرد،از این واقعیت آگاهی نداشت که طبق اصول همین سازمان ملل، آمریکا با حمله به عراق یک کشور اشغالگر محسوب می شود و طبق قانون موظف است حقوق و منافع کشور اشغال شده عراق را رعایت کند .
آمریکا تصور می کرد که هنوز قرن نوزدهم و یا هجدهم است که با لشکرکشی به کشوری دیگر به اهداف (شوم ) خود دست پیدا می کند.
نویسنده در بخشی دیگر از کتاب خود به توافقنامه امنیتی پیشنهادی آمریکا برای دولت عراق اشاره کرده و می نویسد: طبق قطعنامه شورای امنیت ،مهلت حضور آمریکا و ائتلاف حاضر در عراق پایان امسال به اتمام می رسد.بر این اساس ، آمریکا به فکر افتاده است که توافقنامه امنیتی با دولت عراق امضا کند .
اما نوری المالکی نخست وزیر عراق شنبه شب این توافقنامه را به طور قاطع رد کرد. دولت عراق هرگز تصمیم ندارد به آمریکا اجازه دهد 58 پایگاه خود را در عراق حفظ کند، ضمن اینکه هرگز اجازه نخواهد داد که اتباع آمریکائی در عراق از مصونیت قضائی برخوردار شوند چنانچه هر زمان و در هرکجا مایل بودند، اقدام به بازداشت و دستگیری شهروندان عراقی کنند.
نویسنده یادآور می شود:آیت الله علی سیستانی اعلام کرده است که هرگز خواهان باقی ماندن دائمی دولت آمریکا درعراق نیست .
استیگلایتز در پایان نتیجه گیری می کند: این ماجرا درس عبرتی خواهد بود برای انگلیس متحد اصلی آمریکا در عراق . انگلیس باید متوجه این واقعیت باشد که هر رفتار ناشایستی از سربازان انگلیسی در عراق سر بزند، احتمال اینکه این سرباز به دادگاه بین المللی جنایتکاران جنگی سپرده شود، وجود دارد. انگلیس از امضاکنندگان اساسنامه این دادگاه است اما آمریکا نیست .
گاردین در پایان می نویسد: استیگلایتز فراموش کرده است که به یک نکته دردناک دیگر را نیز در کتاب خود اشاره کند و آن این است که : شرایط جنگ عراق امروز بسیار متفاوت از برهه آغازین آن است . امروز سرنوشت جنگ عراق به نحو چشمگیری به بحرانهای فزاینده این کشور و تعارض با ایران گره خورده است .
صویر** 1591 ** 1506 شماره 157 ساعت 16:31 تمام
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱