اروميه - آشتي با طبيعت و حفاظت از محيط زيست مقوله اي است كه نيازمند تعامل همه جانبه مردم و مسوولين بوده و در اين ميان از مديران و مسئولان به عنوان متوليان اصلي اين موضوع انتظار مي رود كه نسبت به مقوله محيط زيست حساسيت بيشتري از خود نشان دهند.

كارشناسان بر اين عقيده اند كه با برنامه ريزي‌هاي لازم ضمن تلاش در جهت تحقق عملي سياست هاي سازمان حفاظت محيط زيست، بسترهاي مشاركت عمومي در جهت حفاظت از محيط زيست نيز بايد فراهم شود و جوامع محلي و تشكل ها به اين مقوله مهم وارد شوند.

بر اساس اعلام كارشناسان حفاظت از اكوسيستم هاي طبيعي و ترميم اثرات سوء گذشته در محيط زيست استان بخصوص در پارك ملي درياچه اروميه، پيشگيري و ممانعت از تخريب و آلودگي محيط زيست از ضرورت هايي است كه در آذربايجان غربي نيازمند تلاش بيشتر است.

ارزيابي ظرفيت محيط در جهت بهره وري معقول و مستمر از منابع محيط زيست، نظارت مستمر بر بهره برداري از منابع محيط زيست و برخورد فعال با زمينه هاي بحران ساز براي محيط زيست شامل آلودگي هاي بيش از حد تحمل محيط از جمله مهمترين وظايف اداره كل حفاظت محيط زيست در استان است كه نيازمند پيگيري و ممارست مسوولان استاني در اجرايي شدن و تحقق اين موارد مي باشد.

همچنين در مقوله آلاينده ها و پايش مستمر از واحد ها، مديريت بهينه مناطق حفاظت شده و توجه به آموزش و پژوهش نيز نبايد در اين ميان به وادي فراموشي سپرده شود.

كارشناسان حفاظت محيط زيست اظهار اميدواري مي كنند كه كه دولت يازدهم نيز با تدبير و اتخاذ تصميمات كارشناسانه، در جهت تحقق اهداف و برنامه هاي حفاظت از محيط زيست اقدامات لازم را انجام دهد.

مديركل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي در اين مورد مي گويد: تاسيس دفتر پايش فراگير در محيط زيست آذربايجان غربي جهت ساماندهي واحدهاي صنعتي گوناگون و كاناليزه كردن اقدامات مربوط به پايش واحدهاي مختلف از جمله اقداماتي است كه در راستاي حفاظت از محيط زيست به عنوان ميراثي طبيعي انجام شده است.

حسن عباس نژاد ادامه داد: پايش بيمارستان ها از نظر نحوه دفع پسماندهاي عفوني و خطرناك در 30 بيمارستان استان در دو سال گذشته، پايش از واحدهاي صنعتي گوناگون به تعداد سه هزار و 474 مورد و معرفي 144 واحد به عنوان صنعت آلاينده از جمله اقداماتي است كه با راه اندازي اين دفتر انجام شده است.

وي افزود: راه اندازي دو ايستگاه پايش آنلاين رودخانه شهرچايي در سال گذشته براي بررسي آب شهرچاي و نمونه برداري انجام شده از واحدهاي مختلف صنعتي و توليدي به تعداد دو هزار 700 واحد از جمله اقدامات دفتر پايش فراگير از زمان افتتاح تاكنون است.

عباس نژاد گفت: راه اندازي آزمايشگاه هاي ادارات محيط زيست شهرستان هاي ماكو، سلماس و مهاباد، صدور مجوز احداث براي پنج واحد كمپوست در استان، نصب شش ايستگاه سنجش هوا در شهرهاي اروميه، خوي و بوكان، احداث دو ايستگاه سنجش هوا در سردشت و سلماس و صدور مجوز براي فعاليت پنج واحد آزمايشگاه محيط زيست معتمد در استان را از ديگر اقدامات انجام شده حفاظت محيطزيست است.

مديركل حفاظت محيط زيست استان ، با اشاره به اقدامات كارگروه هاي پسماند نيز گفت: مطالعه و بررسي 18 نقطه در سطح استان براي دفع زباله شهري و روستايي، تشكيل دبيرخانه استاني ريزگردها در استان، تشكيل منظم جلسات كارگروه مخاطرات زيست محيطي و مديريت گرد و غبار از فعاليت هاي حفاظت محيطزيست آذربايجان غربي است.

وي ادامه داد: نمونه برداري از 624 واحد صنعتي گوناگون و معرفي 144 واحد از اين تعداد بعنوان واحد هاي صنعتي آلاينده در سال گذشته از ساير اقداماتي است كه در استان محقق شده است.

عباس نژاد اضافه كرد: بررسي تمامي مكان هاي دفن زباله هاي شهري در كليه شهرهاي استان و ارائه راهكارهاي بهبود آنان، آغاز طرح تفكيك زباله از مبدا در اروميه با همكاري شهرداري از ديگر فعاليت هاي انجام شده در اين اداره در حفاظت از محيط زيست است.

عباس نژاد گفت: تهيه گزارش جامع از مديريت پسماندهاي پزشكي در سطح 30 بيمارستان در استان و به روز نمايي آن در سال گذشته و نصب دستگاه بي خطرساز زباله هاي عفوني در كليه بيمارستان هاي استان از فعاليت هاي ديگر اداره كل محيط زيست استان است.

وي با اشاره به عملكرد اداره كل محيط زيست استان در صدور كد ملي صنايع سبز به واحدهاي صنعتي گفت: از سال 78 تا سال 90 در مجموع 20 واحد در سطح استان آذربايجان غربي بعنوان صنعت سبز از سوي سازمان مركزي انتخاب شده بودند.

وي افزود: هم اكنون نيز دو واحد كارخانه سيمان اروميه و شركت توزيع برق منطقه اي براي دريافت كد ملي اقدام كرده اند.

مديركل حفاظت از محيط زيست آذربايجان غربي با اشاره به پروژه هاي عمراني استان در حوزه محيط زيست افزود: از جمله پروژه هاي فاخر به بهره برداري رسيده در اين مدت مي‌توان به موزه تاريخ طبيعي اروميه بعنوان بزرگترين موزه تاريخ طبيعي كشور اشاره كرد.

عباس نژاد گفت: ساخت اين پروژه در سال 1387 در زميني به مساحت چهار هزار و 500 متر مربع و زيربناي دو هزار و 500 متر مربع شامل سالن هاي نمايش پستانداران، پرندگان، نجوم، سالن اجتماعات و كتابخانه در شهر اروميه آغاز شد و در سال 91 به بهره برداري رسيد.

وي با اشاره به احداث آب انبارها و سطوح آبگير در جزاير پارك ملي درياچه اروميه گفت: بخاطر ضرورت حفظ آب شيرين در جزاير پارك ملي درياچه اروميه در طي سال هاي 84 تا كنون نسبت به ساخت آب انبارهاي بتني به تعداد سه باب با حجم 350 متر مكعب و 200متر مربع سطح آبگير، اقدام شده است.

عباش نژاد افزود: در همين راستا انتقال و جاگذاري تعداد10 تانكر 10 هزار ليتري در جزيره اشك، اسپير و كبودان نيز انجام شده است.

وي به پروژه احياي تالاب هاي استان در هشت سال گذشته اشاره كرد و افزود: احداث آب انبار و سطوح باران گير در پارك ملي درياچه اروميه، لايروبي انهار و زهكشي هاي منتهي به آن نيز در رديف فعاليت هاي حفاظت محيطزيست استان قرار دارند.

وي گفت: فعاليت هاي انجام شده در زمينه لايروبي در راستاي احياي تالاب هاي استان به ميزان 205 كيلومتر در تالاب هاي بين المللي كاني برازان، درگه سنگي، يادگارلو، حسنلو، قوپي باباعلي و قره قشلاق صورت گرفته است.

عباس نژاد درباره معرفي مناطق جديد تالابي استان به كنوانسيون بين المللي تالاب ها گفت: از نظر ارزش هاي زيستگاهي تالاب كاني برازان با مساحت 927 هكتار در حوضه اكولوژيك پارك ملي درياچه اروميه در سال 90 بعنوان تالاب بين المللي معرفي شد.

وي افزود: با معرفي اين تالاب به عنوان تالاب بين المللي و عضو سايت رامسر تعداد تالاب هاي عضو كنوانسيون رامسر استان از پنج تالاب در سال به شش تالاب افزايش يافت.

وي در ادامه گفت: امسال براي اولين بار در تاريخ سازمان حفاظت محيط زيست آبرساني به حيات وحش از طريق هوايي با تعداد 18 پرواز با بالگرد از شهر اروميه به مقصد جزيره اشك با محموله هاي يك تني آب و علوفه انجام شد كه در اين عمليات به مقدار 15 هزار ليتر آب و دو تن علوفه با بالگرد به جزيره اشك حمل شد.

مديركل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي با اشاره به سرشماري وحوش استان افزود: در راستاي اعمال مديريت صحيح و تنظيم برنامه‌هاي مديريتي، برنامه سرشماري وحوش بويژه در مناطق تحت مديريت سازمان محيط زيست اعمال مي شود.

عباس نژاد ادامه داد: تا كنون تعداد يكهزار و 440 راس قوچ و ميش ارمني، تعداد 300 راس گوزن زرد ايراني در جزاير پارك ملي درياچه اروميه و تعداد دو هزار و 200 راس قوچ و ميش ارمني و يكهزار و 800 راس كل و بز در منطقه حفاظت شده مراكان سرشماري شده است.

وي همچنين به ارتقا سطح حفاظتي مناطق تحت مديريت استان اشاره كرد و گفت: بر اساس تلاش هاي بعمل آمده در راستاي ارتقا سطح مناطق چهارگانه تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست در استان آذربايجان غربي، سطح مناطق حفاظت شده از684 هزار و 262 هكتار در سال 84 به 752 هزار و 539 هكتار در سال جاري افزايش يافته است.

مديركل حفاظت محيط زيست استان با اشاره به ارتقاي سطح مناطق شكار ممنوع در آذربايجان غربي نيز اظهار كرد: بر اساس ويژگي هاي زيستگاهي در استان و به لحاظ برخورداري از پتانسيل لازم تعداد مناطق شكار ممنوع در سال 84 از چهار منطقه به شش منطقه در سالجاري افزايش يافته است.

وي يادآور شد: تعداد مناطق تحت مديريت حفاظت محيط زيست در آذربايجان غربي نيز از چهار منطقه در سال 84 به هفت منطقه تا كنون افزايش يافته است.

عباس نژاد با اشاره به رشد و توسعه پژوهش هاي مرتبط با محيط زيست گفت: با تلاش محققان و پژوهشگران محيط زيست و حمايت هاي اداره كل محيط زيست تعداد 9 پژوهش مرتبط با محيط زيست به مرحله اجرا درآمده است.

وي، تهيه و بروزرساني بانك هاي اطلاعات مكاني زمين مرجع، راه اندازي و بروزرساني وبسايت هاي تخصصي شامل وبسايت هاي اداره كل، اتوماسيون، همايش بين المللي درياچه اروميه، دبيرخانه منطقه اي درياچه اروميه را از ساير اقدمات صورت گرفته در راستاي حفاظت محيط زيست استان عنوان كرد.

عباس نژاد گفت: افزايش استفاده از انرژي هاي پاك بويژه انرژي خورشيدي در مناطق تحت مديريت، نگارش و بهره برداري از سامانه هاي مكان يابي زيست محيطي تحت وب و راه اندازي فاز اول سامانه پايش تصويري از راه دور زيستگاه هاي حيات وحش در جزيره اشك پارك ملي درياچه اروميه از ديگر اقدامات محيط زيست بوده است.

وي با اشاره به ارتقا سطحي علمي و مهارت هاي شغلي محيط بانان و آموزش هاي تخصصي در زمينه محيط باني و محيط داري گفت: در سال 84 مجموع آموزش هاي ارائه شده در بخش هاي مختلف محيط باني، محيط داري، تيراندازي، قوانين و مقررات و بكارگيري سلاح به محيط بانان قبلا 630 نفر ساعت بوده كه اين رقم هم اكنون به دو هزار و 500 نفر ساعت افزايش يافته است.

عباس نژاد گفت: با توجه به حساسيت موضوع محيط زيست در زندگي روزمره مردم و نيز نياز به حفاظت از آن براي نسل هاي آينده نيازمند ياري و تعامل سازنده مسوولان و دستگاه هاي مرتبط با اين مقوله هستيم تا در آينده با مشكلاتي در اين زمينه مواجه نباشيم.

7125/583