تبریز- نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: جلوگیری از آثار زیانبار خشك شدن دریاچه ارومیه همچون بادهای نمكی ، نیازمند تسریع در اجرای راهكارهای مقابله با این بحران است.

غلامرضا نوری روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: بادهای نمكی برخاسته از سواحل دریاچه ارومیه نه تنها استان آذربایجان غربی بلكه استان های همجوار را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

وی بااشاره به اینكه بخش مهمی از منابع آبی حوضه دریاچه ارومیه در كشاورزی مصرف می شود، بر تسریع در اجرای برنامه های مرتبط با این بخش همچون تغییر الگوی كشت و طرح های آبیاری تحت فشار تاكید كرد.

نوری پیشنهاد كرد برای اجرای برنامه های كوتاه مدت، اعتبارات لازم در اصلاحیه بودجه سال جاری در نظر گرفته شود.

نماینده بستان آباد در خانه ملت با یادآوری اینكه بادهای نمكی علاوه بر كشاورزی، زندگی انسانی را با مشكل مواجه می كند، بر ضرورت مشاركت كشاورزان در اجرای طرح های مدیریت بحران دریاچه ارومیه تاكید كرد.

در روزهای گذشته بادهای نمكی از سواحل دریاچه ارومیه بلند شده و استان های آذربایجان غربی و شرقی را تحت تاثیر قرار داد.

مدیركل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی هم با تایید این موضوع گفت: در روزهای گذشته در گرد و غبار محلی تبریز ذرات خاك سواحل دریاچه ارومیه مشاهده شده است.

بیوك رییسی اظهاركرد: بستر دریاچه ارومیه و اراضی ساحلی این دریاچه براثر نبود رطوبت، به رسوبات بلوری نمك تبدیل و دراثر عوارض جوی، پودر شده و تولید غبار می كند.

قائم مقام مدیركل حفاظت محیط زیست استان هم با بیان اینكه رطوبت حوضه دریاچه ارومیه از دست رفته و نسبت به فرسایش بادی مستعد است گفت: ذرات نمك موجود در بادهای منطقه نسبت به سال گذشته بیشتر شده است.

میرمحسن حسینی قمی بر تعریف و اجرای الگوی معیشت سازگار با زیست بوم منطقه تاكید و یادآوری كرد: معیشت نیاز كوتاه مدت است ولی محیط زیست نیازی طولانی مدت است.

وی با اشاره به ضرورت تعدیل فعالیت های كشاورزی در حوضه دریاچه ارومیه و تعادل در استفاده از مراتع منطقه، افزود: با تقویت آبخوان و احیای رویشگاه های طبیعی می توان از فرسایش خاك جلوگیری كرد.

حسینی قمی انتقال آب از دیگر حوضه های آبریز به حوضه دریاچه ارومیه را برای جلوگیری از مصرف سفره های زیرزمینی مناسب دانست ولی در عین حال گفت: اكوسیستم دریاچه به این طریق احیا نمی شود.

برای مدیریت بحران دریاچه ارومیه به عنوان یكی از چالش های اساسی زیست محیطی كشور 24 راهكار تصویب شده است.

به گفته وزیر نیرو اعتبار مورد نیاز برای عملیاتی كردن این راهكارها 13 هزار و 200 میلیارد ریال برآورد شده كه قرار بود در سال 1390 و در نخستین گام، حدود دو هزارو 250میلیارد ریال برای اجرای این راهكارها تخصیص یابد اما نه تنها فقط 20 درصد این میزان پرداخت شد، بلكه برای اجرای برخی پروژه‌ها ازجمله بارورسازی ابرها و لایروبی رودخانه‌ها نیز هیچ اعتباری اختصاص پیدا نكرد.

7232/587/ 1645