شیراز- ایران شناس، پژوهشگر و باستان شناس آلمانی گفت: بررسی الواح گلی تخت جمشید نشان داد كه ایرانیان از ابتكار و نبوغ خاصی برخوردار بودند.

به گزارش ایرنا پرفسورووترهنكلمن ، شامگاه سه شنبه در همایش بررسی تخت جمشید و جوامع كوچرو درشیراز بیان داشت: حدود 80 سال قبل 30 هزار لوح گلی از قسمت شمال شرقی یا باروی تخت جمشید كشف شد كه هشت هزار قطعه از این الواح بازنویسی و مابقی به سبب آسیب هایی كه دیده اند قابل خواندن نیست.

وی افزود:این الواح كه متعلق به دوره هخامنشیان است در باروی تخت جمشید و در فضایی بسیار كوچك كه در آن بسته بود به صورت كاملا اتفاقی كشف شد و پس از بررسی ها به نظر می رسد هخامنشیان به عمد این الواح را در چنین فضایی پنهان می كردند تا آیندگان بتوانند از آن بهره مند شوند.

این ایران شناس بیان كرد:این الواح به دو زبان ایلامی و آرامی نوشته شده و شكل های متفاوت و كاركردهای متغییری دارند

هنكلمن افزود:این الواح پس از كشف درحالی كه در پارچه و پارافین نگه داری شدند به آمریكا انتقال یافتند و تمیز كردن این الواح دو سال طول كشید و سپس درسال 1937خواندن آنها آغاز شد.

این پژوهشگر آلمانی ادامه داد:الواح كشف شده ، اسناد مكتوبی هستند كه معاملات تجاری و فرهنگی در دوره هخامنشیان را نشان می دهند.

هنكلمن اضافه كرد:بیشتر اطلاعات درمورد دوره هخامنشیان متعلق به منابع یونانی و رومی است زیرا یونانیان و رومیان همواره در مقابل سلسله هخامنشیان قرار داشتند و از این رو منابع موجود ، مبین نگاه مغرضانه به این سلسله و تمدن بزرگ بوده اما با كشف این الواح، دیدگاه ها تغییر كرده است.

هنكلمن افزود: الواحی كه از تخت جمشید كشف شده در پیوند با اطلاعاتی است كه درجهان در مورد سلسله هخامنشیان به دست آمده است.

وی اظهاركرد: الواح یاد شده نشان می دهد كه هخامنشیان دارای سامانه اداری یكسان و گسترده ای بودند به گونه ای كه برخی از الواح تنها كاربرد مهر داشتند و فاقد كتیبه و نوشته هستند.

این باستان شناس آلمانی اضافه كرد: دوره هخامنشیان را می توان به دو زیر سلسله تقسیم كرد كه دوره اول با حكومت كوروش آغازشد و با جریان بردیای دروغین به پایان رسید و دوره دوم این سلسله با حكومت داریوش اول شروع شد و با حمله اسكندر پایان یافت .

هنكلمن گفت:سلسله ای كه كوروش تاسیس كرد به لحاظ فرهنگی و ارتباط شباهت های بسیاری به حكومت ایلامیان داشت.

این پژوهشگر آلمانی بیان كرد:اسناد كشف شده بیانگر این است كه دردوره هخامنشیان یكجا نشینی، دامپروری و كوچ نشینی دركنار یكدیگر وجود داشت و این سلسله دارای قبایل مختلفی بود.

وی ادامه داد:جامعه هخامنشیان ازهفت قبیله پارسی كشاور، دامدار، كوچرو و یكجا نشین تشكیل شده بود.

هخامنشیان نام دودمانی پادشاهی است كه ازسال 330 تا 550 سال پیش از میلاد میلاد در ایران پیش از اسلام حكومت می كردند. پادشاهان این دودمان از پارسیان بودند و تبار خود را به 'هخامنش' می‌رساندند كه سركرده خاندان پاسارگاد از خاندان‌های پارسیان بود.

هخامنشیان، درآغاز پادشاهان بومی پارس و سپس انشان بودند ولی با شكستی كه كوروش بزرگ برایشتوویگو واپسین پادشاه ماد وارد آورد و سپس گرفتن لیدیه و بابل، پادشاهی هخامنشیان تبدیل به شاهنشاهی بزرگی شد. از این رو كوروش بزرگ از نوادگان(شاه انشان كیمن،كوروش یكم،كمبوجیه یكم) را بنیانگذار شاهنشاهی هخامنشی می‌دانند.

به پادشاهی رسیدن پارسی‌ها و دودمان هخامنشی یكی از رخدادهای برجسته تاریخ باستان است. اینان دولتی ساختند كه دنیای باستان را به استثنای دو سوم یونان زیر فرمان خود در آورد. شاهنشاهی هخامنشی را نخستین امپراتوری تاریخ جهان می‌دانند. پذیرش و بردباری دینی از ویژگی‌های شاهنشاهی هخامنشی به شمار می‌رفت.

امپراتوری هخامنشیان به عنوان بزرگترین امپراتوری جهان از نظر جمعیت نام برده شده است به گونه ای كه بیش از 49 میلیون نفر از 112 میلیون جمعیت جهان آن زمان در این امپراتوری زندگی می‌كردند.

'خاویرآلوارز'ایلام شناس معتقد است كه آثارونقش‌برجسته‌های موجود نشان می‌دهد كه هخامنشیان هنرخود رادربخش معماری و نقش‌برجسته از ایلامی‌ها آموخته‌اند.

مجموعه جهانی تخت جمشید در شهرستان مرودشت و در فاصله 60 كیلومتری شمال شیراز واقع شده است.ك/2

7382 /679