تهران -رييس دانشكده پيراپزشكي و توانبخشي مشهد تأكيد كرد كه 80 درصد موارد نابينايي، قابل پيشگيري و درمان است و بايد افراد حداقل سالي يكبار براي معاينه چشمان خود اقدام كنند.

به گزارش روز پنجشنبه ايرنا از دانشگاه علوم پزشكي مشهد ،دكتر عباس عظيمي‌ خراساني افزود: آمارهاي بهداشت جهاني حاكي از آن است كه «هر 5 ثانيه يك نفر در جهان نابينا و هر دقيقه، يك كودك نابينا مي‌شود.»

عظيمي خراساني اظهار داشت: در ايران نيز حدود يك ميليون و 400 هزار نفر از اختلالات نابينايي رنج مي‌برند و در مجموع عيوب انكساري مهمترين علل كم بينايي در كشور است.

وي با بيان اين كه جمعيت نابينايان تا سال 2020 ميلادي به دو برابر مي‌رسد گفت: در اين زمينه در حد نرم جهاني هستيم و اگر اقدامات متوليان بهداشتي در كشور به موقع و درست انجام نشود، جمعيت نابينايان در جهان و ايران تا سال 2020 به دو برابر مي‌رسد و با وجود طرح هاي بازدارنده و غربالگري‌هاي صورت گرفته هنوز نيازمند تلاش و عزم ملي هستيم.

عظيمي خراساني با اشاره به علل و عوامل بوجود آوردن نابينايي، اظهار داشت :مهمترين اين عوامل، آب مرواريد، آب سياه، بيماري‌هاي عفوني چشمي از جمله بيماري تراخم، كمبود ويتامين A، اختلالات چشمي شبكيه‌اي در بيماران مبتلا به ديابت، حوادث چشمي، بيماري‌هاي دژنراتيو مادرزادي، ازدواج‌هاي فاميلي وغيره است.

عضو هيات مديره انجمن علمي اپتومتري ايران با بيان اين كه «ضربات چشمي عامل بيش از يك ميليون مورد نابينايي است»، گفت: متأسفانه در ايران هم به دليل بروز حوادث رانندگي بيش از حد استاندارد جهاني و استفاده نكردن از عينك‌هاي محافظتي در محيط كار و حتي خطرات ناشي از مواد محترقه و ترقه‌ها، آمار اختلالات چشمي بسيار بالاست كه نياز به بازنگري جدي متوليان سلامت دارد.

عظيمي خراساني درباره جراحي آب‌مرواريد گفت : در ايران بيش از 250 هزار نفر سالانه نياز به عمل جراحي آب مرواريد پيدا مي‌كنند و اين در حاليست كه سيستم و نظام سلامت كشور تنها قادر به عمل جراحي حدود 180 هزار نفر است.

به گفته وي بر اساس آمار درصد زيادي از افراد سالمند از اين مسأله مهم يعني نياز به عمل جراحي آب مرواريد چشم خود غافل بوده و لحظه‌اي متوجه مي‌شوند كه بينايي آنها بشدت كاهش يافته و ديگر اقدام مفيدي براي چشم آنها نمي‌توان انجام داد.

عظيمي‌خراساني، گلوكوم يا آب سياه را دومين علت و عامل نابينايي در جهان برشمرد و خاطرنشان كرد: حدود 6 تا 7 ميليون نفر در سراسر جهان به دليل درمان نامناسب آب سياه نابينا شده‌اند، از اين رو افرادي كه سابقه بيماري آب سياه در خانواده‌هاي آنها وجود دارد، بايد مرتب معاينات چشمي شوند.

وي افزود: اگرچه آب سياه بيماري چشمي است كه قابل پيشگيري نيست و درمان قطعي ندارد اما تشخيص به موقع و درمان به وسيله دارو و عمل جراحي مناسب مي‌تواند تا حدود زيادي از پيشرفت نابينايي، كم بينايي و يا اختلالات چشمي جلوگيري كند.

عضو هيأت علمي دانشگاه علوم‌پزشكي مشهد درباره بيماري ديابت و عوارض چشمي آن نيز يادآور شد: تحقيقات نشان داده دو درصد افراد ديابتي پس از 15 سال نابينا و 10 درصد آنها دچار كم‌بينايي مي‌شوند، در حالي كه در صورت تشخيص به موقع و اقدامات عاجل، درست و دقيق درماني و معاينات دوره‌اي مرتب و منظم مي‌توانند از بروز عوامل خطرزاي چشمي جلوگيري كنند.

به گفته وي، آگاهي يافتن از بيماري ديابت و كنترل متابوليكي خوب مي‌تواند شروع رتينوپاتي ديابتيك را به تأخير انداخته و از پيشرفت آن جلوگيري كند و بر اساس يافته‌هاي به دست آمده، با كنترل قند خون، فشار خون و كلسترول خون حتي تا 90 درصد اختلالات ناشي از بيماري ديابت را مي‌توان مهار و كنترل و از بروز اختلالات جلوگيري كرد.

عظيمي‌خراساني به منظور جلوگيري از مشكلات بينايي بر توجه به رعايت بهداشت فردي و بهداشت چشم و پيشگيري درست و به موقع توصيه كرد و گفت: از اين طريق مي‌توان از بروز 80 درصد موارد منجر به اختلال چشمي و نابينايي پيشگيري كرد.

علمي (1)**1354**1478