تهران بزرگ- چشمانشان بسته اما به روی دنیا بازاست... اینان عصا سفیدانی هستند كه چشم و دلشان روشن و روحشان لطیف تر از گل است.. شاید حسرت دیدن دنیا و از آن مهم تر دیدن چهره عزیزانشان و حتی خودشان بر دلشان مانده باشد اما وجود خدا را به خوبی حس كرده اند.

سارا چهره زیبایی دارد و چشمانی به رنگ دریا اما بی نور، او هرگز نمی داند چشمانش به رنگ دریاست چون او تا به حال دریا را ندیده و نمی داند آبی چه رنگی است.

او با رنگ های مختلف خامه و گره های پی در پی آن ها چنان دنیایی از رنگ و هنر را خلق می كند كه گویا هزاران بار طرح ها و نقشه های مختلف قالی را دیده است.

سارا تابحال هیچ رنگی را ندیده است اما از بو و ضخامت خامه ها به رنگشان پی می برد و اثر منحصر بفردی را به وجود می آورد كه خود از دیدنش محروم است و دیگران از دیدن‌ آن لذت می برند.

او می گوید، با اینكه بافتن یك فرش بسیار زمان بر است و تهیه كردن خامه ها و وسایل مورد نیاز برای بافتن یك فرش بسیار هزینه بر است ولی خریداران پول كمی بابت خرید آن می دهند.

مالك كاوه نیز یكی دیگر از روشندلانی است كه سینه اش صندوقچه اسرار مردمانی است كه او را محرم خود می دانند.

او یك روانشناس حاذق است. چهره مهربانی دارد و با تبسم زیبایی كه روی لب دارد و سخنان شیوایش درس زندگی به آدمی می آموزد.

مالك یكی از مهمترین دغدغه های زندگیش را نبود منابع جدید رشته روانشناسی به صورت گویا و یا بریل عنوان كرد و گفت: یك روانشناس باید اطلاعاتش به روز باشد ولی منابع جدید یك سال یا حتی بیش از این طول می كشد تا به صورت بریل یا خط گویا در بیاید.

كاوه از مسئولان سازمان بهزیستی خواست با ارائه خدمات بیشتر شرایط را برای معلولان تسهیل كنند.

سعید درفشیان روشندل دیگری است كه هرگز نت های موسیقی را ندیده، اما آن ها را به خوبی می نوازد و طنین صدایش آدم را به وجد می آورد.

او نه تنها یك موسیقیدان است بلكه به خوبی قرآن را قرائت می كند و تا بحال چندین بار در رشته قرائت قرآن كریم رتبه های اول تا سوم كشوری را ازآن خود كرده است.

سعید می گوید: سال گذشته در آزمون سراسری استخدامی سازمان تبلیغات اسلامی شركت كردم و در این آزمون پذیرفته شدم ولی مسئولان این سازمان به علت معلولیت، از پذیرش من امتناع كردند.

درفشیان ادامه داد: من درآمد زندگیم را از طریق موسیقی تامین می كنم و این منبع درآمد نیز ثابت نیست و كفاف زندگیم را نمی دهد.

وی از مسئولان خواست نابینایان را همچون دیگر افراد جامعه بپذیرند و اجازه دهند مانند دیگران در نهادها و ارگان های دولتی فعالیت كنند و نگذارند حقی از آنان ضایع شود.

شهریار ثامتی نیز یكی دیگر از روشندلانی است كه تكلیفی را كه خدا به واسطه شغلش به او اعطا كرده به خوبی ادا می كند و با دفاع از موكلان خود هرگز اجازه نمی دهد حقی از كسی پایمال شود.

او می گوید: 10 سال است، كار وكالت انجام می دهم اوایل افراد به سختی قبول می كردند كه پرونده های حقوقی خود را به یك وكیل نابینا واگذار كنند ولی كم كم توانستم با حرف زدن آنان را قانع كنم، بعد از آن نیز افراد با مشاهده نتایج پرونده ها به من اعتماد كردند و در حال حاضر افراد زیادی برای پیگیری پرونده های حقوقی خود به من مراجعه می كنند.

همسر شهریار نیز همچون او یكی از روشندلان موفق است و بزودی كار قضاوت را در دادگستری به عهده می گیرد.

عباس حسینی مدیر روابط عمومی انجمن نابینایان ایران نیز یكی دیگر از روشندلان است كه او نیز همچون دیگر نابینایان مشكلات اقتصادی و اشتغال را دغدغه اصلی نابینایان عنوان می كند و می گوید: هزینه یك فرد معلول دو برابر یك فرد عادی است و در كشور های دیگر برای معلولان حقوق در نظر گرفته می شود.

وی مناسب نبودن پیاده رو ها، باور نكردن توانمندی معلولان توسط مسئولان، كمبود وسایل كمك آموزشی و كافی نبودن خدمات ارائه شده از سوی بهزیستی را از مهمترین موانع پیش روی این قشر برشمرد.

اینان اگر چه از نعمت بینایی محرومند اما با جان و دل هر آنچه را كه از دستشان بر آید انجام می دهند، اما آیا كسانی هم كه در مقابل چنین افرادی مسئول اند به درستی تكلیفشان را ادا می كنند؟

'یحیی سخنگویی' معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور در این خصوص در گفت و گو با گزارشگر ایرنا اظهار داشت: مراكز توانبخشی حرفه ای و تعدادی از موسسات خصوصی و انجمن معلولان نظیر انجمن عصای سفید به صورت خودجوش كلاس های حرفه آموزی برای معلولان مختلف از جمله معلولان ذهنی، نابینا و ناشنوایان برگزار می كنند.

'یحیی سخنگویی' افزود: در دنیا 285 میلیون نفر نابینا و كم بینا وجود دارد كه 19 میلیون نفر از آنها كودك هستند.همچنین حدود 114 هزار و 11 نفر نابینا و كم بینا در كشور تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارد كه از این میزان 75 هزار نفر از آنان مرد و 39 هزار نفر آن زن است.

وی تصریح كرد: سال گذشته توسط حوزه پیشگیری سازمان بهزیستی حدود دو میلیون و 500 هزار كودك در كشور از لحاظ بینایی مورد معاینه قرار گرفتند كه از این تعداد حدود 72 هزاركودك دچار اختلال بینایی اند كه 13 هزار نفر از آنان دچار تنبلی چشم بوده اند.

سخنگویی با بیان اینكه سال گذشته حدود 40 هزار نفر از نابینایان و كم بینایان از وسایل كمك توانبخشی بهره مند شدند، ادامه داد: امسال 10 میلیارد ریال اعتبار برای خرید وسایل كمك آموزشی نابینایان اختصاص یافته است و با خرید این وسایل 120 هزار نفر از معلولان روشندل از این وسایل برخوردار می شوند.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور تصریح كرد: این اعتبار با توجه به نیاز استان ها صرفا برای خرید وسایل كمك بینایی نظیر نوار كاست، ضبط صوت ، عصای سفید، ساعت گویا، رایانه گویا، چاپگر بریل، ماشین تایپ اختصاص می یابد.

سخنگویی با بیان اینكه 230 هزار نفر معلول نابینا بی بضاعت مستمری بگیر در كشور تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند، تصریح كرد: این افراد با توجه به میزان معلولیتشان ماهانه از 480 هزار ریال تا 900 هزار ریال حقوق دریافت می كنند.

** افزایش حقوق مستمری بگیران در گرو تخصیص اعتبار

وی در خصوص افزایش میزان حقوق مستمری بگیران افزود: افزایش حقوق این افراد نیازمند بودجه كلان است و در حال حاضر برنامه خاصی برای افزایش حقوق مستمری بگیران در نظر گرفته نشده است.

** بازنگری قانون حمایت از حقوق معلولان

سخنگویی اذعان داشت: قانون جامع حمایت از حقوق معلولان بازنگری شده و در حال حاضر این قانون در كمیسیون اجتماعی ریاست جمهوری قرار دارد و جلسات مربوط به آن در حال برگزاری است.

وی افزود: در این قانون برای استخدام معلولان پنج درصد سهمیه در نظر گرفته شده است.

** احیا و گسترش مراكز حرفه آموزی معلولان

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی كشور افزود: احیا و گسترش مراكز حرفه آموزی معلولان جزء الویت های این سازمان قرار گرفته است و در این برنامه حرفه آموزی افراد براساس نیاز جامعه و توانمندی و علاقه معلولان صورت می گیرد.

سخنگویی ادامه داد: آماده سازی شغلی معلولان نیز جزء یكی دیگر از اولویت های سازمان بهزیستی قرار گرفته است و در این برنامه معلولان تحصیل كرده با مهارت آموزی در زمینه رشته تحصیلی خود در جامعه دارای یك شغل پایدار می شوند.

** تلاش برای ایجاد فرصت های برابر برای قشر نابینا

مدیرعامل انجمن نابینایان ایران نیز در این خصوص اظهار داشت: این انجمن تلاش می كند با پیگیری و برنامه ریزی مناسب امكان استفاده نابینایان را از امكانات بالقوه موجود در جامعه فراهم كند تا این قشر همچون دیگران از فرصت های برابر بهره مند شوند.

'علی اكبر جمالی' اشتغال، مسكن، بیمه، كمبود تجهیزات آموزشی و كمك آموزشی را از جمله مشكلات پیش روی نابینایان برشمرد و افزود: انجمن نابینایان ایران در راستای رفع مشكلات این قشر می كوشد.

وی ادامه داد: همكاری مسئولان با انجمن نابینایان بسیار ضعیف است و به سختی می توان با آن ها ارتباط برقرار كرد.

جمالی خاطرنشان كرد: این انجمن 500 نفر عضو دارد و سازمان بهزیستی سالانه یكبار 20 تا 30 میلیون ریال كمك مالی به این انجمن می كند و تنها درآمد انجمن از كمك های مردمی تامین می شود.

مدیرعامل انجمن نابینایان ایران با بیان اینكه خدمات ارائه شده به اعضای این انجمن با توجه به مشكلات مالی محدود است افزود: انجمن نابینایان ایران در حد توان خود خدمات حمایتی نظیر پرداخت وام قرض الحسنه، كمك های موردی، تهیه جهیزیه و اردو های سیاحتی و زیارتی به اعضاء خود ارائه می دهد.

جمالی خاطرنشان كرد: طبق قانون اساسی متولی معلولان سازمان بهزیستی است اما سایر ارگان های دولتی نیز به نوبه خود باید به وظیفه ذاتی خود عمل كنند و با رسیدگی به مشكلات این قشر از جامعه، گامی در راستای رفع و تسهیل موانع پیش روی آنان بردارند.



وی یكی از مهمترین مشكلات قشر نابینایان را نبود برنامه ریزی صحیح در راستای توانبخشی حرفه ای عنوان كرد و افزود: با برنامه ریزی دقیق و صحیح در زمینه توانبخشی حرفه ای افراد نابینا بخش وسیعی از مشكلات اشتغال این قشر از جامعه رفع می شود.

** مسئولان بهزیستی در آیین روز جهانی عصای سفید حضور نیافتند

جمالی ضمن تشكر از حمایت ها و همكاری شهرداری منطقه سه تهران به ویژه ناحیه پنج این شهرداری در برگزاری آیین بزرگداشت روز جهانی عصای سفید افزود: متاسفانه مسئولان دستگاه های دولتی ذی ربط خصوصا مسئولان بهزیستی با بهانه تراشی در مراسم روز جهانی نابینایان حضور نیافتند.

به گزارش ایرنا، یونسكو در سال 1950، پانزده اكتبر(23 مهر) را به عنوان روز جهانی عصای سفید نامگذاری كرد سازمان آموزشی، علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسكو) و شورای جهانی نابینایان، در جلسه‌ای مشترك قانون (عصای سفید) را درسال 1950 بررسی كرده و به تصویب رساندند بر این اساس قانون عصای سفید، تصویری جدید از نابینایان را در جامعه ترسیم كرد.

راضیه زمانی دهكردی

تهرام7364/ 1396