به گزارش روز جمعه ایرنا از باكو، این رسانه آذری با اشاره به اظهارات 'مهدی حجت' معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كه گفته بود ' اقدامات لازم برای جلوگیری از مصادره بازی چوگان كه اصالت ایرانی دارد، در دست انجام است و سازمان میراث فرهنگی همه تلاش خود را برای جلوگیری از این كار انجام می دهد'، مدعی شد: بر خلاف اظهارات این مقام ایرانی، شواهد نشان می دهد بازی چوگان از دوران بسیار قدیم در جمهوری آذربایجان رواج داشته است .
گزارشگر آذری به تصویر چوگان روی ظروف كشف شده در حفاری های باستان شناسی اشاره كرد و افزود: این تصاویر نشان می دهد كه این بازی در قرن نهم در شهر 'بیلقان' رواج یافته است.
وی همچنین از منظومه خسرو و شیرین نظامی و كتاب «ده ده گورگود» نیز به عنوان شواهدی یاد كرد كه نشان می دهند قدمت چوگان در آذربایجان حتی به قرن ششم و هفتم نیز می رسد.
در این گزارش همچنین به نقش پر رنگ انگلیس ها در ترویج بازی چوگان در مناطق دور اشاره و ادعا شد كه این بازی كه در قرن 19 از هند به انگلیس آورده شده است، به تدریج در مناطق دیگر جهان گسترش پیدا كرده و با قواعد جدیدتر در آمریكا و كشورهای اروپایی رواج یافته است.
گزارشگر آذری با اشاره به اینكه بازی 'پولو' محبوب ترین بازی 'ویلیام' شاهزاده انگلیس است، مدعی شد، این بازی به ابتكار انگلیس ها برای اولین بار با نام 'پولو' در فهرست دومین بازی های المپیك سال 1900 پاریس قرار گرفته است .
در این گزارش همچنین با اشاره به برگزاری مسابقه چوگان در جمهوری آذربایجان در ماه سپتامبر گذشته (شهریور ماه) به نقل از ' آدریان لا پلاست ' بازیگر آرژانتینی گفته شد : 'دانستن این كه آذربایجان زادگاه «پولو» است، برای ما بسیار جالب است. از دوران كودكی این بازی را شروع كرده ام. ولی نمی دانستم كه زادگاه این بازی كشور زیبای شماست.'
این رسانه آذری همچنین اظهارات فردی بنام ' رئتو گاودی انتسی ' كه از وی به عنوان یكی از دست اندركاران بازی پولو نام برد ، با این مضمون پخش كرد: ما یك سال پیش تصمیم خود در رابطه با برگزاری بازی های «پولو» در باكو را اعلام كرده بودیم. اكنون پولو در آذربایجان است و به زادگاه خود بازگشته است. ما چوگان را كه با اسب های قره باغ بازی شد مشاهده كردیم. حقیقتا آذربایجان زادگاه بازی پولو است. ترك ها در ركاب اسب متولد می شدند، می جنگیدند و در ركاب اسب نیز فوت می كردند. این ملت در ركاب اسب، تاریخ و فرهنگ می ساخت و بازی های مختلف برگزار می كرد. نه تنها شواهد تاریخی، بلكه ژنتیكی قومی آن ملت نیز دال بر تایید تعلق این بازی به ترك هاست '.
'فرهاد نظری' مدیر كل دفتر ثبت آثار تاریخی و حفظ و احیای میراث معنوی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در باره اقدامات ایران برای جلوگیری از ثبت بازی سنتی چوگان به نام جمهوری آذربایجان اظهار داشت: جمهوری آذربایجان این بازی را در قالب پرونده 'چوگان بازی محلی قره باغ' تهیه كرده است.
نظری در این مصاحبه با تاكید بر اینكه بازی چوگان اصالتا ایرانی است و علاوه بر ایران در كشورهای دیگری از جمله هند، پاكستان و ارمنستان نیز رایج است، گفته بود: صرف نظر از نیت سیاسی كه ممكن است جمهوری آذربایجان در ارایه این پرونده داشته باشد، ایران می تواند به این پرونده اعتراض كند تا به صورت پرونده مشترك پیگیری شود.
وی همچنین تاكید كرده بود: از آنجا كه نشست سالانه كمیته میراث ناملموس یونسكو امسال به میزبانی جمهوری آذربایجان برگزار می شود، احتمال دارد كه این كشور از مساله میزبانی برای رسیدن به اهداف خود استفاده كند.
خاورم*1206**1144
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۱
باكو- شبكه تلویزیونی 'آ تی وی' جمهوری آذربایجان با پخش گزارشی پیرامون اعتراض ایران به تلاش باكو برای ثبت بازی چوگان به عنوان میراث ملی آذربایجان و تكرار این گزارش در روزهای بعد، به طرح ادعاهای جدیدی در این زمینه پرداخت.