خانم دكتر 'لبانه مشوح' روز دوشنبه در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار اعزامی ایرنا به دمشق اظهار داشت: گروه های تروریستی نیز اكنون بدون رعایت اصول حفاری به جست و جو در آثار تاریخی و تمدنی مناطق اشغال شده می پردازند و با سرقت میراث ملی كشور آنها را برای تامین پول و اسلحه می فروشند كه این موضوع آسیب های غیر قابل جبران به حوزه فرهنگ سوریه وارد كرده است.
وی ادامه داد: گروه های دیرینه شناس غربی با تحلیل داده ها از جمله عكس های ماهواره ایی كه كشورهای اروپایی در اختیار آنان قرار می دهند اكنون با كمك تروریست ها در حال بیرون بردن و غارت میراث و آثار باستانی سوریه هستند.
وی افزود: بحران كنونی زیان های فراوانی به آثار تاریخی و فرهنگی سوریه وارد كرده است و اكنون به علت شرایط ویژه كشور عملیات بازسازی و حفاری های باستان شناسی كه پیشتر با همكاری و كمك دیرینه شناسان خارجی انجام می شد در این مكان ها متوقف شده است.
وزیر فرهنگ سوریه گفت: سوریه با توجه به وجود آثار تمدنی و میراث فرهنگی غنی عضو سازمان ها و نهادهای مختلف بین المللی از جمله سازمان علمی، فرهنگی، تربیتی و آموزشی ملل متحد (یونسكو) است و قراردادهای بین المللی فراوانی در این زمینه به امضا رسانده و اكنون برای جلوگیری از غارت آثار تاریخی سیاهه تمام مكان های در معرض دزدی به همراه فهرست افراد و گروه های غارتگر را در اختیار پلیس بین الملل (اینتر پل) قرار داده است.
لبانه مشوح افزود: با وجود بحران و درگیری در كشور تاكنون هیچ وقفه ای در برنامه های فرهنگی ایجاد نشده و فعالیت های این وزارت خانه در حوزه های مختلف، همه مردم سوریه حتی مخالفان فكری و سیاسی دولت را در بر می گیرد.
وزیر فرهنگ سوریه تاكید كرد: فعالیت های وزارت فرهنگ به طور كلی شامل تمامی شهروندان سوری حتی افراد و گروه های سیاسی مخالف دولت می شود، اما كسانی كه اسلحه به دست گرفته و با كارهای تخریبی و اقدام های تروریستی جنایت های بی شمار علیه ملت انجام داده اند جزو مخاطبان وزارت فرهنگ نیستند زیرا اختلاف دیدگاه سیاسی امری مشروع و قانونی به شمار می رود اما در مقابل نابودی كشور و میهن كاری است كه فرهنگ آن را زشت و قبیح می داند.
این وزیر سوری گفت: مهمترین هدف و رویكرد اصلی وزارت فرهنگ گسترش و نشر تفكر و باورهای ملی، حمایت از روشنفكران و اهالی فرهنگ و نیز باز تعریف فرهنگ و میراث تمدن عربی موجود در سوریه و نهادینه سازی ارزش های ملی و میراث تاریخی سوریه است.
وی ادامه داد: وزارت فرهنگ در این شرایط ویژه و بحرانی كه كشور گرفتار آن شده است تلاش دارد 'تفكر آگاهی و حس وابستگی و تعلق به میهن و سرزمین' در میان شهروندان سوری با بهره گیری از ابزارها و روش های گوناگون از جمله مطبوعات، رسانه ها، كتاب، فیلم و موسیقی را تقویت كند و گسترش دهد.
وزیر فرهنگ سوریه گفت: نیمی از 435 مركز فرهنگی كشور در مدت بحران به سبب اقدام های تخریبی و حمله گروه های مسلح تروریستی در استان های مختلف نابود شده و یا آسیب كلی دیده اند.
وی یادآور شد: تخریب آثار باستانی و فرهنگی از سوی گروه های مسلح تروریستی شامل مسجد اموی حلب، سالن های نمایش در الرقه و استان حمص و صدها ساختمان و مكان تاریخی دیگر از جمله آسیب های وارد شده به حوزه فرهنگ غنی سوریه به شمار می رود.
وی توضیح داد: تعطیلی و كاهش فعالیت مراكز فرهنگی به طور قطع در برگزاری برنامه های مختلف و استفاده مردم از آنها تاثیر نامناسبی بر جای گذاشته و اكنون در این وضعیت شهروندان سوری مانند دوران پیش از بحران از فعالیت های گوناگون فرهنگی استقبال نمی كنند.
وزیر فرهنگ سوریه گفت: با وجود این كه در این دو بخش به حوزه فرهنگی و وزارت فرهنگ كشور آسیب وارد شده اما این وزارت خانه فعالیت های دیگری نیز دارد كه تاكنون آسیب ندیده و حتی عملكرد برخی از آنها به مراتب در مقایسه با دوران پیش از بحران افزایش چشمگیری نیز یافته است.
لبانه مشوح افزود: تولید فیلم سینمایی و مجموعه های تلویزنونی در وزارت فرهنگ جزو این بخش هاست؛ به عنوان نمونه سال گذشته میلادی 10 فیلم سینمایی در كشور تولید شد كه این تعداد در سال 2013 به 25 فیلم رسیده است.
وی بیان كرد: هم چنین در مدت بحران، ده ها كتاب خانه بزرگ برای مطالعه و استفاده عموم علاقه مندان در سراسر سوریه احداث شده است و از سوی دیگر با توجه به تنوع زبانی، قومی و دینی جامعه سوری در سه سال گذشته صدها گروه موسیقی و ترانه به تمام زبان ها در كشور فعال شده كه از جمله می توان به گروه های موسیقیای شرقی، سمفونی ملی، كودك و گروه موسیقی شرقی و غربی اشاره كرد.
وزیر فرهنگ سوریه ادامه داد: افزون بر این ها، گروه ترانه و سرودهای دینی مربوط به مسلمانان، مسیحیان و یك گروه مشترك موسیقی اسلامی و مسیحی در دو سال گذشته شكل گرفته كه با تولید سرود های دینی در موضوع عرفان و اخلاق از خداوند متعال برای حفظ مهین، استقلال كشور و برقراری امنیت كامل در سوریه یاری می طلبند.
لبانه مشوح گفت: وزارت فرهنگ دارای موسسه ای به نام 'اداره كل كتاب سوریه' است كه در آنجا سالانه 160 عنوان مطبوعات مختلف و 250 عنوان كتاب در موضوع های مختلف چاپ و منتشر می شود.
وزیر فرهنگ سوریه یادآور شد: تمام امور مربوط به ترجمه نیز زیر نظر و مدیریت این وزارت خانه انجام می شود، اكنون سالانه بیش از 150 عنوان كتاب از زبان های مختلف از جمله انگلیسی، فرانسه، آلمانی، فارسی و... به زبان عربی ترجمه می شود كه به صورت نیم بها در اختیار مخاطبان قرار می گیرد.
خاورم * 565 *1446
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۲ - ۰۹:۵۹
دمشق - وزیر فرهنگ سوریه گفت: گروه های سازمان یافته غربی با راهنمایی تروریست ها و حضور در مكان های تاریخی، آثار و میراث كهن سوریه را به سرقت می برند.