تهران- دبيرستاد مركز ستاد مركزي اطلاع رساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: بيشترين مسموميتي كه در اين سال ها منجر به فوت شده است، مسموميت ناشي از سوء مصرف مواد مخدر بوده است.

دكتر 'طلعت قانع' روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعي ايرنا به مناسبت هفته ملي پيشگيري از مسموميت ها -هفته اول آبان- افزود: بين 50 تا 60 درصد از مرگ و مير در هر سال به دليل استعمال مواد مخدر اتفاق افتاده است.

اين داروساز و متخصص سم شناسي و عضو هيئت مديره انجمن علمي سم شناسي و مسموميت هاي ايران ادامه داد: از سال 89 تا 91 به ترتيب شش هزار و 35 نفر، شش هزار و 176 نفر و پنج هزار و 414 نفر از هموطنانمان در اثر بروز انواع مسموميت جان خود را از دست داده اند.

قانع گفت: رتبه بعدي مرگ و مير ناشي از مواد مخدر با 15 تا 25 درصد، در اختيار انواع سموم از قبيل قرص برنج، سموم دفع آفات نباتي، الكل، جونده كش ها و سيانور و ديگر سموم بوده است كه از اين ميان قرص برنج (نيمي از موارد) ، سموم دفع آفات نباتي و الكل بيشترين عوامل مسموميت هاي منجر به مرگ هستند.

وي افزود: براساس گزارشات بيمارستان لقمان حكيم تهران، از ميان 933 مورد مسموميت مراجعه شده به بخش مسمومين اين بيمارستان در سال 90 ، 391 مورد آن منحصر به مسموميت با قرص برنج بوده است.

دبيرستاد مركز ستاد مركزي اطلاع رساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: با توجه به ممنوعيت خريد و فروش اين سم (قرص برنج) در سطح عرضه و قاچاق بودن آن، تعداد مسمومين قابل توجه است و پيگيري و اعمال نظارت شديدتري را طلب مي كند چرا كه 50 تا 60 درصد از آمار مرگ ناشي از سموم به همين سم اختصاص دارد.

قانع افزود: مسموميت ناشي از منوكسيد كربن نيز عامل 10 تا 13 درصد از مرگ هاي ناشي از مسموميت است كه با توجه به آغاز فصل سرما، بايد به اين نكته توجه بيشتري كرد.

دبيرستاد مركز ستاد مركزي اطلاع رساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: بر اساس گزارشات طي ده سال گذشته، از سال 81 تا 90 ، شاهد سير صعودي مسموميت هاي منجر به فوت ناشي از دارو هستيم.

قانع افزود: آمار به دست آمده از مراكز اطلاع رساني داروها و سموم كشور همچنان درصد بالايي از مسموميت هاي دارويي يعني 60 تا 70 درصد از كل مسموميت هاي ثبت شده در اين مراكز را تشكيل مي دهد.

وي ادامه داد: بر اساس آمار به دست آمده از بيمارستان كودكان مفيد، طي دو سال و نيم گذشته، 52 كودك مسموم به اين بيمارستان مراجعه كرده اند كه 79 درصد اين مسموميت ها در اثر مصرف اتفاقي و غير تعمدي دارو بوده است.

دبيرستاد مركز ستاد مركزي اطلاع رساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو اظهار داشت: اگرچه مرگ ناشي از مسموميت با سموم در سال 90 كاهش نشان مي دهد اما تعداد مسموميت هاي ناشي از قرص برنج مراجعه كننده به بيمارستان مرجع مسموميت ها در تهران (بيمارستان لقمان)، در شش ماهه اول سال 91 نسبت به مدت مشابه در سال 90، افزايش داشته است.

قانع تصريح كرد اين آمار به ضرورت فرهنگ سازي و آموزش عمومي و همچنين آموزش تخصصي به گروه پزشكي و اجباري شدن آموزش درمان مسموميت ها بر اي دانشجويان پزشكي تاكيد دارد.

وي با بيان اينكه شايع ترين علت مسموميت گزارش شده به مراكزDPIC ايران در سال 1390 با 68.6 درصد، مسموميت دارويي است گفت: بنابراين چهارشنبه روز نخست هفته ملي پيشگيري از مسموميت ها با عنوان روز پيشگيري از بروز مسموميت ناشي داروها، نامگذاري شده است.

دبيرستاد مركز ستاد مركزي اطلاع رساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو گفت: چون كودكان كمتر از پنج سال اولين قرباني عدم رعايت نكات ايمني در پيشگيري از بروز مسموميت ها هستند، پنجشنبه دوم آبان نيز با عنوان روز پيشگيري از مسموميت ها در اطفال (پيشگيري از مسموميت با سرب) ناميده شده است.

قانع افزود: جمعه سوم آبان به دليل شروع فصل سرما و عدم توجه به نكات ايمني در پيشگيري از گازگرفتگي با عنوان روز پيشگيري از مسموميت ناشي از گازها و منوكسيد كربن ، شنبه چهارم آبان با عنوان روز پيشگيري از مسموميت با مواد غذايي و گياهان سمي و يكشنبه پنجم آبان با عنوان روز پيشگيري از بروز مسموميت با سموم دفع آفات، مواد شيميايي و فلز سرب با تمركز بر راههاي پيشگيري از مسموميت با سرب بر اساس سياست ارسالي سال سازمان جهاني بهداشت در آبان سال جاري (2013)، نامگذاري شده است.

وي ادامه داد: همچنين دوشنبه ششم آبان با عنوان روز پيشگيري از مسموميت ناشي از گزيدگي ها و سه شنبه هفتم آبان با عنوان روز پيشگيري از مسموميت ناشي از سوء مصرف مواد ناميده شده است.

قانع يادآور شد از بين 62 هزار و 473 مورد مرگ با عوامل غير طبيعي در سال 90، سوء مصرف مواد مخدر با 8/5 درصد ، دومين عامل مرگ هاي غير طبيعي افراد بوده است.

اجتمام(4)**9188 ** 1569