دكتر حمید فاضلی روزشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با بیان اینكه در توسعه برنامه های فضایی كشور، پرتاب ماهواره های تحقیقاتی و دانشگاهی در اولویت های اقدامات سازمان فضایی ایران قرار گرفته است گفت: هر سه ماهواره توسط پرتابگر سفیر 1-B قرار است به فضا پرتاب شود.
موشك ماهوارهبر سفیر ۱ اولین موشك ماهوارهبر ساخت صنایع هوافضای جمهوری اسلامی ایران است. با ساخت این موشك ایران به عنوان نهمین كشور جهان، توانمندی ارسال ماهواره به فضا را پیدا كردهاست.
ماهوارهبر سفیر در دو نسل ساخته شده كه به نامهای ۱-A و ۱-B شناخته میشوند.
ماهواره بر سفیر ۱-A از بهینهسازی موتور ترمزی مرحله دوم، سیستم جداسازی ماهواره، حسگرها و سیستم تلهمتری، تجهیزات زمینی و هدایت و كنترل و پایگاه پرتاب با افزایش ارتفاع حضیض مداری از 250 كیلومتر به 275 كیلومتر بهره میبرد.
ماهوارهبر سفیر ۱-B نسل تكمیلشده این ماهوارهبر است كه تراست موتور آن از 32 به 37 افزایش یافته (افزایش در حدود 50 درصدی در وزن و 25 درصدی در ارتفاع) و قابلیت حمل ماهواره تا وزن 50 كیلوگرم در مدار بیضوی
300-450 كیلومتری را دارد.
*** شریف ست 50 كیلوگرمی به مدار ژئو پرتاب می شود
قرار است ماهواره دانشجویی شریف ست پس از پرتاب در مدار ژئو و ارتفاع 500 كیلومتری از سطح زمین قرار گیرد.
این ماهواره با وزن كمتر از 50 كیلوگرم، به منظور طراحی و ساخت آن فعالیتهای دقیق علمی و پژوهشی تولید شده است.
ماهواره های ژئو در مدار بالای زمین با ارتفاع 36 هزار كیلومتر قرار می گیرند. این درحالی است كه ارتفاع 320 تا 800 كیلومتر را مدار 'لئو' می نامند كه به مدار پایین زمین شهرت دارد.
دكتر 'رضا روستا آزاد' رییس دانشگاه صنعتی شریف درباره زمان پرتاب این ماهواره به خبرنگار علمی ایرنا گفت: این ماهواره قرار بود تا عید غدیر خم پرتاب شود كه متاسفانه زمان پرتاب آن به تعویق افتاد اما این اقدام همچنان در دستور كار سازمان فضایی ایران قرار دارد.
به گفته روستا آزاد 'این ماهواره دانشجویی است و تمام مراحل طراحی و ساخت آن در دانشگاه صنعتی شریف انجام شده است.'
*** ماهواره تدبیر، اولین ماهواره پرتابی در دولت یازدهم
فاضلی قائم مقام سازمان فضایی ایران همچنین درباره زمان پرتاب ماهواره تدبیر به خبرنگار ایرنا گفت: تنها مرحله باقیمانده از پرتاب ماهواره تدبیر تطبیق این ماهواره با پرتابگر سفیر 1-B است زیرا در این مسیر باید آزمایش هایی بر روی حامل صورت گیرد.
وی ابراز امیدواری كرد: ماهواره تدبیر در ماه جاری به فضا پرتاب شود.
قائم مقام سازمان فضایی ایران خاطرنشان كرد: این ماهواره همانند دیگر ماهوارههای دانشگاهی در مدار 250 تا 375 كیلومتری قرار خواهد گرفت و دارای عمر مداری كمتر از سه ماه است.
به گفته فاضلی، ' ماهواره تدبیر دارای ساختاری مشابه با ماهواره های نوید و رصد است اما تجهیزات ناوبری و تصویربرداری به آن اضافه شده است.'
فاضلی اظهار داشت: این ماهواره با سامانه مكان یابی و ناوبری جدید روی این ماهواره مورد آزمایش قرار خواهد گرفت.
برخی از مسوولان سازمان فضایی پیشتر اعلام كردند كه براساس برنامه ریزی های صورت گرفته نخستین تصاویرعملیاتی و قابل استفاده گرفته شده توسط ماهواره های فضایی در ایران تا چهارسال آینده دریافت خواهد شد.
تاكنون ماهوارههای امید (با كمك ماهوارهبر سفیر)، رصد (با كمك ماهوارهبر سفیر A-1) و نوید (با كمك ماهوارهبر سفیر ۱-B) در مدارزمین قرار گرفتهاند.
علمی(4)**9190**1599
تاریخ انتشار: ۴ آبان ۱۳۹۲ - ۰۸:۱۷
تهران- قائم مقام سازمان فضایی ایران گفت: سه ماهواره ایرانی تدبیر، شریف ست و آت ست در سه نوبت پرتاب به فضا تا پایان سال جاری قرار دارند.