به گزارش ايرنا، كنگره ملي خلق چين (مجلس) بزرگترين نهاد و مرجع قانونگذاري دراين كشور محسوب مي شود و ازقدرت و اهميت بالايي برخوردار است.
نظام حكومتي چين، جمهوري خلق و مبتني بر حاكميت حزب كمونيست است. براساس قانون اساسي، حزب كمونيست برارگانهاي هفت گانه مندرج درقانون اساسي نظارت دارد.
از زمان تاسيس جمهوري خلق چين تاكنون چهار بار طي سالهاي 1954،1975 ،1978، 1982 قانون اساسي اين كشور مورد بازنگري قرار گرفته است.
همچنين طي سالهاي 1999 ،1993 ، 1998 نيز اصلاحاتي در قانون اساسي چين اعمال شده است.
ارگانهاي هفت گانه مندرج درقانون اساسي چين در چهار گروه قانونگذاري، مشورتي، اجرايي، قضايي و نظامي تقسيم بندي مي شوند.
بر اين اساس نهادهاي قانونگذاري و مشورتي شامل كنگره ملي خلق (مجلس نمايندگان) و كنفرانس مشورتي سياسي خلق هستند.
رياست جمهوري، شوراي دولتي و دولتهاي محلي در استانهاي ديگر نيزجزو نهادهاي اجرايي جمهوري خلق چين محسوب مي شوند.
نهادهاي قضايي شامل ديوان عالي و دادستاني عالي خلق است و ارتش آزاديبخش خلق و نيروهاي پليس نيز جزو تقسيم بندي نظامي قرار مي گيرند.
نگاهي به كنگره ملي خلق:
--------------------------------
محل اين مجلس در تالار بزرگ خلق در مركز شهر پكن است. اين مجلس دوهزار و 987نماينده دارد و بزرگترين پارلمان دنيا محسوب مي شود.
كنگره ملي خلق چين اولين نشست خود را سال 1954ميلادي تشكيل داد درحالي كه يك هزارو 226نماينده داشت كه 147نفر آنان زن بودند.
نشستهاي كنگره ملي خلق چين دركنار نشستهاي كنفرانس مشورت سياسي و تقريبا به طور همزمان سالانه در ماه مارس برگزار مي شود.
به اين نشستها در زبان چيني (ليانگ خويي) به معناي دو نشست گفته مي شود و در واقع مهمترين تصميمات سياسي كشور چين هم دراين نشستهاي سالانه اتخاذ مي شود.
از لحاظ نظري كنگره ملي خلق چين بالاترين مرجع قدرت در كشور هم محسوب مي شود اما به طور كلي تصميمات آن را نمي توان بدون ارتباط با فرامين حزب حاكم كمونيست دانست كه قدرت واقعي در كشور چين به حساب مي آيد.
انتخاب رييس جمهوري، نخست وزير، تصويب و تاييد گزارش كار سالانه دولت و سازمانها و نهادهاي مرتبط ازجمله دادگاه و دادستاني عالي خلق از اهم وظايف كنگره ملي چين است.
در برخي موارد هم كه اختلافاتي بين حزب حاكم و كنگره ملي خلق وجود دارد اصولا مجلس به محل مناظره درباره اختلافات تبديل مي شود.
مهمترين تصميمات در كنگره دراجلاس سالانه ماه مارس درفصل بهار گرفته مي شود كه از آن با عنوان مهمترين رويداد سياسي سال چين نيز ياد مي شود.
رييس و ديگر مقامها و نمايندگان مجلس چين براي دوره هاي پنج ساله انتخاب مي شوند.
اعضاي هيات رييسه مجلس چين 178 نفر هستند كه بسياري از مقامهاي ارشد دولت و حزب از اعضاي آن محسوب مي شوند.
رياست كنگره را از 2003 تا 2013 ميلادي آقاي 'وو بانگ گوا' برعهده داشت اما جانشين وي اكنون آقاي 'جانگ د جيانگ' است كه اسفند ماه گذشته با تغيير كادر رهبري درچين رياست كنگره را از آن خود كرد.
دوازدهمين كنگره ملي خلق چين كه ماه مارس امسال برگزار شد به دليل تغيير در كادر رهبري حزب كمونيست و شكل گيري دولت جديد به رياست آقاي ' شي جين پينگ ' و انتخاب 'لي كه چيانگ ' به عنوان نخست وزير يكي از مهمترين رويدادهاي سياسي اخير در چين محسوب مي شود.
نگاهي به جايگاه كنفرانس مشورتي خلق :
----------------------------------------------
كنفرانس مشورتي - سياسي خلق، ارگاني است كه بانظارت بر اوضاع جاري و نگاه به آينده پيشنهادهايي را درباره حل مشكلات و مسايل سياسي و اجتماعي كشور به دولت چين ارائه مي دهد.
اين سازمان در ابتداي تشكيل، نقش ارگان قانونگذار را برعهده داشت و به جاي كنگره ملي خلق عمل مي كرد.
پس از تشكيل كنگره ملي خلق و تفويض بخشي از وظايف به كنگره، كاركرد كنفرانس مشورتي تغيير ماهوي يافت و در حال حاضر وظيفه اصلي آن نظارت و ارائه مشورت درباره سياستها و برنامه هاي حزب كمونيست، برقراري تماس و وحدت بين گروههاي اجتماعي، احزاب سياسي و چيني هاي مقيم خارج است.
در واقع بارزترين جلوه دمكراسي اجتماعي در چين كنگره ملي خلق و كنفرانس مشورتي - سياسي خلق هستند. نحوه ارتباط ميان اين دو نهاد و دولت به اين شكل تنظيم شده كه كنفرانس مشورتي خلق پيش از اينكه تصميم سياسي اتخاذ شود درباره آن بحث و تبادل نظر مي كند. در مرحله بعد كنگره ملي خلق آن تصميم را به راي مي گذارد و در نهايد دولت آن را اجرا مي كند.
آساق ** 275 ** 2100**1577
تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۸
پكن - سفر رييس مجلس ايران به دعوت رسمي همتاي چيني اش كه ازامروز(سه شنبه ) شروع شده با توجه به جايگاه دو نهاد در نظامهاي حكومتي دو كشور از نظر كارشناسان براي توسعه روابط مهم ارزيابي شده است.