تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۲ - ۱۶:۱۰

ناطق نوري آب پاكي را بر روي دست دوستانش در جناح راست ريخت و بصورت علني و شفاف حرفي را كه به نظر مي‌رسيد چندين سال در دلش مانده بود، به زبان آورد گرچه در طول اين سال‌ها بويژه بعد از سال 88 با بي‌تفاوتي نسبت به تحولات جريان اصولگرا و حضور نيافتن در جلسات جامعه روحانيت و برنامه‌ها و سخنراني‌هاي جناح راست، اين موضوع را نشان داده بود.

حجت‌الاسلام والمسلمين علي‌اكبر ناطق نوري در مراسمي كه براي قدرشناسي از وي در دانشگاه مينودشت استان گلستان برگزار شده بود، گفت: من جناح راست سنتي نيستم و اين مارك اشتباهي است كه در مورد من به كار گرفته شده است.

در مورد چرايي بيان اين سخن از سوي ناطق نوري در اين مقطع حرف و حديث‌ها فراوان است، از جمله اينكه در مقطع كنوني، جريان راست بويژه بخش سنتي آن با اين سخنان ناطق تنهاتر از گذشته شد و بار ديگر ريزشي را در سطح ليدري جريان خود احساس كرد.

جناح راست كه در طول ساليان اخير، با كمي اغماض، از نظر سياسي به عنوان جريان اصولگرا شناخته شده است، در حال حاضر متشكل از طيف‌هاي مختلف و گاه متعارضي است كه در طول اين سال‌ها نتوانسته‌اند در برهه‌هاي مهمي همچون انتخابات به وحدت و اجماع برسند و عملاً هر كدام ساز خود را زده‌اند.

جريان اصولگرا در چند سال تلاش كردند كه بسياري از امور و اختلاف‌هاي درون خود بويژه در ارتباط با انتخابات را با كمك ريش‌سفيدان خود حل و فصل كنند تا اينكه بتوانند به يك اجماع لااقل نيم‌بند دست پيدا كنند. در مقطعي ناطق نوري تلاش كرد به عنوان رييس شوراي هماهنگي نيروهاي اسلامي اين نقش را ايفا و به جريان اصولگرا براي پيروزي در انتخابات شوراي شهر دوم و مجلس هفتم كمك كند ولي در انتخابات رياست جمهوري نهم حضور احمدي‌نژاد اين بازي را بر هم زد و زمينه را براي ايجاد شكاف هرچه بيشتر در جريان اصولگرا فراهم كرد.

ناطق نوري نيز وقتي ديد تلاش‌ها و هشدارهايش به نتيجه نمي‌رسد ترجيح داد اصولگرايان را به حال خود رها كند و به قول خودش به كارهاي فكري بپردازد. در انتخابات سال 88 وقتي سخنان احمدي‌نژاد در ارتباط با ناطق نوري و فرزندانش مطرح شد و اصولگرايان از جمله جامعه روحانيت مبارز - كه ناطق نوري عضو شوراي مركزي آن محسوب مي‌شد - از ناطق حمايت و در برابر احمدي‌نژاد موضع‌گيري نكرد، موجب فاصله گرفتن هرچه بيشتر ناطق نوري از اصولگرايان شد به نحوي كه وي ترجيح داد ديگر در جلسات جامعه روحانيت شركت نكند.

با وجود كناره‌گيري و دوري ناطق نوري از جريان راست و حضورش در برخي جمع‌هاي اصلاح‌طلبي و نيز همكاري وي با هاشمي رفسنجاني و خاتمي براي پيروزي جريان اعتدال در انتخابات اخير رياست جمهوري يعني در زمان وزن‌كشي جريانات سياسي، اصولگرايان تلاش كردند تا وي را عضوي از اين جريان معرفي كنند و از او به عنوان يكي از بزرگان قومشان در كنار آيت‌الله مهدوي‌كني و آيت‌الله يزدي ياد مي‌كردند ولي به نظر مي‌رسد با سخنان صريح ناطق نوري در روزهاي اخير، جريان اصولگرا بيش از گذشته از حضور افراد مؤثر و تاثيرگذار خالي شده است. كساني هم كه در طول اين سال‌ها تلاش كردند جاي خالي ناطق نوري را در جريان اصولگرا پر كنند در اين امر موفق نبودند و نمونه عيني آن را مي‌توان در انتخابات رياست جمهوري يازدهم و مجلس نهم مشاهده كرد.

با خالي‌تر شدن كرسي‌هاي ليدري جريان اصولگرا، به نظر مي‌رسد در جريان رقيب كه شايد بتوان آن را تركيبي از جريان اصلاح‌طلب و اعتدال دانست، شخصيت‌هاي محوري و كاريزما همچون خاتمي و حتي هاشمي رفسنجاني و روحاني بيش از گذشته نقش محوري ايفا كرده و اين جريان توانسته با كمك اين افراد، نيروهاي بيشتري را به سمت خود جلب كند؛ گرچه نبايد فراموش كرد كه زماني هاشمي رفسنجاني و روحاني نيز جزو جريان راست سياسي ايران محسوب مي‌شدند ولي تغيير و تحولات اجتماعي و سياسي موجب گذر آنها از سمت و سويي ديگر شد.

از: اكرم احقاقي خبرنگار ايسنا

1610