تب دنگی یا دانگ ( Dengue fever) یك بیماری ناشی از یك خانواده از ویروس ها است كه توسط پشه هایی موسوم به آئدس (Aedes) ، منتقل می شود.
مسوولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی از ورود این بیماری به كشور ابراز نگرانی كرده و پیش بینی می كنند كه این بیماری ظرف دو تا پنج سال آینده وارد كشور شده و یك آلودگی به صورت انفجاری ایجاد كند.
**علایم تب دانگ
دانگ با علائمی مانند سردرد ، تب ، خستگی شدید مفصلی و درد عضلانی، تورم غدد لنفاوی و راش است اما سه علامت تب، بثورات جلدی، و سردرد مشخصه تب دانگ به شمار می روند.
تب دانگ در ابتدای قرن حاضر به صورت محدود در برخی نواحی مشاهده می شد اما اكنون حتی به كشورهای همسایه ایران نیز رسیده است و موجب نگرانی مسوولان نظام سلامت شده است.
از آنجا كه تب دانگ توسط یك نوع ویروس ایجاد می شود ، هیچ داروی خاص یا آنتی بیوتیكی برای درمان آن وجود دارد. برای تب دانگ معمولی ، درمان صرفا با كمك از تسكین نشانه ها صورت می گیرد ؛ مرحله حاد بیماری همراه با تب و میالژی (درد عضلانی) حدود یك تا دو هفته طول می كشد .
تب هموراژیك دانگ ( DHF ) نیز كودكان كمتر از 10 سال را گرفتار می كند؛ این بیماری موجب دردهای شكمی، خونریزی و شوك می شود.
**زیست شش گونه پشه آئدس در ایران
معاون مركز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی می گوید: در اوایل قرن حاضر، كانون فعالیت پشه های آئدس در مناطقی مانند برزیل محدود بود اما اكنون دامنه فعالیت آنها حتی به جنگل های جنوب شرقی آسیا نیز گسترش یافته است.
دكتر 'محمود نبوی' در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا، می افزاید: زیستگاه جغرافیایی این پشه ها به دلیل تغییرات آب و هوایی (گرم تر شدن هوا) به آفریقا، جنوب فرانسه و حتی آلمان هم رسیده و این كشورها نتوانسته اند جمعیت پشه ها را كنترل كنند و فقط بیماریابی می كنند.
وی اضافه می كند: اكنون نیز چند سال است اپیدمی (همه گیری) تب دانگ در كراچی پاكستان مشاهده می شود؛ اپیدمی این بیماری در جده عربستان نیز مشاهده شده و احتمال سرایت این بیماری به ایران نیز وجود دارد.
نبوی تصریح می كند: در حال حاضر شش گونه پشه آئدس در كشور وجود دارد اما قدرت انتقال ویروس تب دانگ را ندارند.
**ابتلای 20 نفر در سال به تب دانگ در كشور
معاون مركز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت با بیان اینكه مورد بومی از تب دانگ در كشور نداشتیم، می گوید: سالانه حدود 10 تا 20 مورد ابتلا به تب دانگ در كشور مشاهده می شود كه با مسافرت به كشورهای آلوده به این بیماری مبتلا می شوند.
نبوی می افزاید: تعدادی از توریست های ایرانی كه برای مسافرت به هند می روند به این بیماری مبتلا شده اند.
وی اضافه می كند: تب دانگ در نتیجه چهار نوع ویروس ایجاد می شود كه نوعی از آنها منجر به خونریزی، شوك و مرگ و میر می شوند.
**نمی توان مرزها را به روی پشه ها بست
معاون مركز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، تصریح می كند: برای مقابله با تب دانگ ، نمی توانیم مرزها را به روی پشه ها ببندیم یا گونه آنها را حذف كنیم؛آنها كه نیاز به پاسپورت ندارند كه به طور مثال آنها را از این طریق كنترل كنیم.
نبوی با بیان اینكه سال گذشته 500 هزار نفر در كراچی به تب دانگ مبتلا شدند، می افزاید: پشه ها از مرزهای شرقی می توانند وارد كشور شوند؛ هم اكنون برنامه چك حشره شناسی تب دانگ در كشور آغاز شده است اما در مقابل آنها فقط می توانیم سمپاشی كنیم.
وی ادامه می دهد: كلاس هایی نیز برای پزشكان درباره علایم تب دانگ برگزار شده است.
معاون مركز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، تصریح می كند: با این وجود پشه های آئدس، آلودگی های انفجاری از بیماری تب دانگ ایجاد می كنیم و در مقابل آنها كارچندانی نمی توانیم بكنیم.
نبوی می گوید: نمی توانیم به طور صد در صد اعلام كنیم این پشه ها حتما وارد ایران می شوند یا نمی شوند اما برای اپیدمی این بیماری باید آماده باشیم.
وی می افزاید: همچنین باید به مردم آموزش داده شود كه هنگام خواب به ویژه در فضای آزاد از پشه بند استفاده كنند.
اجتمام(5)**9185 ** 1569
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۷
تهران - دانگ یا استخوان شكن، نوعی بیماری ویروسی است كه توسط پشه ها منتقل می شود؛ پشه هایی كه به گفته مسوولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی برای ورود به كشور نیاز به اخذ پاسپورت نداشته و به راحتی می توانند اپیدمی این بیماری را در كشور ایجاد كنند.